OSAO

FI EN
Tulosta
Etusivu / Hakijalle / Etuudet opiskelijalle

Etuudet opiskelijalle

Opiskelijana sinulla on oikeus opintososiaalisiin etuuksiin. Voit saada opintotukea, koulumatkatukea, kouluruokailun ja paikan asuntolassa tietyin edellytyksin.

Ruokailu

Opiskelijana saat opiskelupäivinä yhden maksuttoman aterian. Luonnonvara-alan opiskelijat saavat myös aamupalan ja päivällisen. Ruokailu tapahtuu yksikön opiskelijaravintolassa tai yksikön osoittamassa ruokapaikassa.

Mikäli et pysty työssäoppimisjaksojen aikana ruokailemaan yksikkösi opiskelijaravintolassa eikä sinulle tarjota työssäoppimispaikassa ilmaista ateriaa, maksaa koulu sinulle ateriakorvausta.

Yksiköissä on myös kahviloita, joista voit ostaa erilaisia kahvilatuotteita. Aukioloajat vaihtelevat yksiköittäin.

Opintotuki

Kansaneläkelaitos (Kela) vastaa opintotuen myöntämisestä. Opintojasi aloittavana sinulle tuen saantiin riittää oppilaitokseen hyväksyminen. Opintotukeen kuuluvat

• opintoraha,
• asumislisä ja
• opintolainan valtiontakaus.

Tuen saaminen edellyttää päätoimista opiskelua vähintään 4,5 osaamispistettä tukikuukautta kohti. Jos opintojen laajuutta ei ole mitoitettu opintopisteinä, sinun on osallistuttava opetukseen tai opintoihin kuuluvaan työssäoppimiseen keskimäärin 25 tuntia viikossa. Opiskelun on kestettävä yhtäjaksoisesti vähintään kaksi kuukautta.

Aikuiskoulutustuki

Mikäli olet opiskelija, joka on ollut työelämässä vähintään kahdeksan vuotta tai 31.7.2010 mennessä viisi vuotta, ja täytät muut tuen saamisen perusteet, olet oikeutettu aikuiskoulutustukeen. Koulutusrahasto vastaa tuen tiedotuksesta ja neuvonnasta.

Omaehtoinen opiskelu työttömyystuella

Omaehtoinen opiskelu työttömyystuella on mahdollista yli 25-vuotiaille. Työ- ja elinkeinotoimisto arvioi, ovatko opintosi sellaisia, että ne voidaan katsoa työnhakijan omaehtoiseksi opiskeluksi.

Koulumatkatuki

Kelan koulumatkatukea voit saada, jos olet

• ammatillisessa peruskoulutuksessa opiskeleva päätoiminen opiskelija ja
• asut vakituisesti Suomessa ja
• päivittäinen koulumatkasi pituus yhteen suuntaan on vähintään 10 km.

Vakuutusturva

Kaikki opiskelijamme on vakuutettu yksikön opetussuunnitelman mukaisessa toiminnassa sattuvien tapaturmien varalta. Lakisäätäinen tapaturmavakuutus kattaa työn opetuksessa sekä työssäoppimisen jaksoilla sattuneet tapaturmat

Lue lisää

Opintososiaalisista etuuksista on kerrottu tarkemmin kohdassa OSAOlaiselle »

Päivitetty: 22.05.2018 klo 14:38