OSAO

FI EN
Tulosta
Suomeksi / In English
Etusivu / Nyt / Blogi / Nyt-blogi

Työelämälähtöistä ammatillista koulutusta kehittämässä - OSAO mukana koordinoimassa perustutkintoja

Opetus- ja kulttuuriministeriö on käynnistänyt syksyllä 2013 kolme kokeilua, joiden tavoitteena on vastata sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaympäristön ja palvelurakenteen muutoksiin ja uusiin osaamistarpeisiin. Kokeiluihin osallistuu 12 koulutuksen järjestäjää. Lue lisää »

Vastuullista ja moniammatillista oppimista VOO-harjoittelunohjausmenetelmän avulla

VOO - vastuuta ottamalla opit -harjoittelunohjausmenetelmä pilotoidaan keväällä 2016 Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä (Ppshp) lasten ja nuorten vastuualueella. Harjoittelunohjausmenetelmä otetaan käyttöön ensimmäisenä lasten ja perheiden hoitotyössä lastenkirurgian- ja gastroenterologian yksikössä osastolla 60. Yhteistyössä ovat mukana OSAOn Kontinkankaan yksikön lasten ja nuorten hoidon ja kasvatuksen osaamisalan lähihoitajaopiskelijoita (n=8) sekä Oulun ammattikorkeakoulujen (AMK ja DIAK) sairaanhoitajaopiskelijoita (n=8). Lue lisää »

K2K Kaveri kaverille: Vanhemman kaverin tarina, nainen, Oulu

Ennen ensimmäistä tapaamista kävi ilmi, että opiskelija haluaa tavata vanhemman kaverin kahdestaan ja muualla kuin koulussa eikä niin, että joku koulusta toimii esiliinana. Opiskelija on täysi-ikäinen. Tutustuin opiskelijan antamiin tietoihin tarkkaan, jotta pääsisin jyvälle hänen tarpeistaan: minkälaista tukea hän tarvitsee ja mitä voisimme yhdessä tehdä. Lue lisää »

Ensimmäisiä opiskelijan kokemuksia K2K Kaveri kaverille –toiminnasta

”No sillon alussahan mulla tuo opiskelu tökki. Ja sitte ku kaikki muut kaverit on kauempana, joko työelämässä tai niillä on lapsia tai ne opiskelee tai sekä että, niin mulla ne päivät tahto olla niin, että saatto hiippailla täällä kotona yöpaidassa koko päivän tai istua sohvan nurkassa ja kattoa telkkaria. Että se oli vähä semmosta, että lähet ulos, tapaat ihmisiä. Saat elämästä kiinni ja pääset jatkamaan sitä opiskelua. Ja nyt oon valmistunu. Että se henkinen hyvinvointi ja että jaksaa huolehtia itestä ja tekee hommia sun muuta.” Lue lisää »

Kansainvälisyyttä jouluun ja kouluun

On jälleen se aika vuodesta, kun selailen englantilaisia joululehtiä ja mietin joulupöytämme antimia. Vaikka pääroolia esittääkin kinkku laatikoineen, on perheemme joulupöydässä ollut jo vuosia vaikutteita eri maiden joulutraditioista. Joulu ei ole joulu ilman rosollia, suolakaloja ja leivinuunissa yön yli hautunutta riisipuuroa. Mutta yhtä lailla joulufiilikseen tarvitaan isoa Quality Street –pakettia (tai kahta), ranskalaista jouluhalkoa ja saksalaista Stollenia. Osa kokeiluista jää kuitenkin yhden joulun hurmioksi – kuten ne älyttömät määrät eri maiden pikkuleipiä, joita tarjoiltiin vielä juhannuksenakin. Lue lisää »

Rakenteita, kiinteistökantaa ja henkilöstöprosesseja uudistettava

Uudet opetussuunnitelmat ja siirtyminen osaamisperusteisen koulutukseen muokkaavat väistämättä opetusta. Kun pedagogiseen muutokseen lisätään työelämäläheisyyden lisääntyminen, työssäoppimisen laajeneminen, digitalisaation kehitys sekä aikuisten ja nuorten koulutuksen entistä läheisempi yhteistyö, on luetelu Osekkin keskeiset opetussisältöhaasteet. Näihin haasteisiin liittyy oleellisesti yhä laskeva opiskelijayksikkörahoitus. Lue lisää »

Ammattiopistot soveltuvat hyvin maahanmuuttajien alkukoulutukseen

Turvapaikan tai oleskeluluvan saaneet maahanmuuttajat tulevat lähivuosina olemaan tärkeä koulutettava ryhmä ammatillisissa oppilaitoksissa. Ennen ammatillista koulutusta opiskellaan suomen kieltä ja kulttuuria. Tämä tapahtuu tavallisesti niin, että ensin osallistutaan kotoutuskoulutuksiin ja sen jälkeen riittävän kielitaidon jo hankkineena ammatilliseen koulutukseen valmistavaan koulutukseen. Kotoutuskoulutusta ovat järjestäneet yksityiset koulutusyritykset ja valmistavaa koulutusta ammatilliset oppilaitokset. Lue lisää »

DIGITEKNOSOTE - Hyvinvointipalvelujen kehittyminen haastaa koulutuksen järjestäjiä

Opetushallitus on käynnistänyt ammatillisissa perustutkinnoissa kokeiluja keväällä 2014 ja ne päättyvät 31.12.2018. Kokeilut toteutetaan seuraavissa ammatillisissa perustutkinnoissa ja niiden osaamisaloilla: Lue lisää »

Koulutuksen ennakointiprosessi uudistuu

Ennakointityömme sai osana viime keväänä tehtyä Osekkin toimintajärjestelmän itsearviointia ja ulkoista arviointia kiitosta, mutta siitä huolimatta jo nyt ollaan tekemässä muutoksia ennakointityöhön. Koulutuksen ennakointiprosessista otetaan lokakuun alussa käyttöön versio 5.0. Lue lisää »

Osekk 20 vuotta ja ammatillisen koulutuksen reformi

Pohjois-Suomen suurin ammatillisen koulutuksen ylläpitäjä Osekk eli Oulun seudun koulutuskuntayhtymä täyttää kuluvana vuonna 20 vuotta. Kuntayhtymä on tuona aikana kokenut useita muodonmuutoksia. Lue lisää »

Nyt-blogi on ajankohtainen silmäys OSAOssa tai maailmalla pinnalla oleviin asioihin. Blogilla on vaihtuva kirjoittaja, joka on yleensä OSAOn henkilökunnan jäsen. Blogi päivittyy pari kertaa kuukaudessa.

Blogiarkisto