OSAO

FI EN
Tulosta
Suomeksi / In English
Etusivu / Nyt / Jutut / Oppiminen tapahtuu studiovalojen alla

Oppiminen tapahtuu studiovalojen alla

Oppiminen tapahtuu studiovalojen alla

Anniina suorittaa ammattilukiossa kaksoistutkintoa. Opinnot jakautuvat audiovisuaalisen viestinnän ja lukio-opintojen kesken.

Media-assistenttiopiskelijat luovat yhdessä tv-keskusteluohjelman. Samalla he pääsevät osaksi tiimioppimista, jossa ei karteta vastuuta.

Pakkaspäivänä Pikisaari on kuin suoraan postikortista. Huurteiset puut reunustavat OSAOn koulurakennuksia ja kellarikerroksen studiota valmistellaan alkavan keskusteluohjelman kuvauksia varten. Ohjelma on osa media-assistenttiopiskelijoiden opintoja.

– Olemme pyrkineet rakentamaan puitteiltaan todellisen kaltaisen studiotilanteen. Teemme nyt opiskelijoiden kanssa ensimmäistä kertaa tv-showta. Opiskelijoilla on omat ryhmät, joissa jokainen toimii omien tehtäviensä puitteissa, kertoo tuntiopettaja Anu Virpi.

Projektin ajan opiskelijat saavat työskennellä omien aikataulujensa mukaan. Opettajien työvuorot on sovittu niin, että paikalla on aina joku neuvomassa. Tämä vaatii opiskelijoilta vastuuta hoitaa omat tehtävänsä.

Tiimioppinen vaatii vastuunottoa

Yhteisöllisessä oppimisessa pyritään tukemaan yksilön kehitystä ja ryhmässä toimimista. Samalla opiskelijoille annetaan yrittäjyyskasvatusta.

– Tiimioppimisessa pyritään siihen, että opiskelijat oppisivat samalla toisiltaan. Se poikkeaa paljonkin perinteisestä opettamisesta. Se on paljon ongelmalähtöisempää ja opettajan rooli on enemmän valmentajan ja sparraajan kaltainen, Virpi kertoo.

Tekeillä olevan keskusteluohjelman kautta ensimmäisen ja toisen vuoden media-assistenttiopiskelijat pääsevät tutustumaan tiimioppimiseen. Suunnitteluvaiheessa työskentely on ollut vielä melko määrättyä, mutta produktion käynnistyttyä opiskelijoiden oma vastuu kasvaa. Tulevaisuudessa yhteisöllisen oppimisen tapoja on tarkoitus ulottaa yhä useammalle tutkinnon osalle.

Kaksoistutkinto etenee osa kerrallaan

Anniina Savikoski aloitti audiovisuaalisen viestinnän perustutkinto-opinnot viime syksynä. Anniina suorittaa kaksoistutkintoa, joten hänen aikansa jakautuu ammatti- sekä lukio-opintojen kesken.

– Tykkään tehdä asioita, enkä käydä läpi vain teoriaa. Asiat jäävät minulle paremmin mieleen, kun pääsen kokeilemaan niitä käytännössä. Aika riittää hyvin molempiin opintoihin, kun ei ala turhaan panikoida vaan etenee tutkinnon osa kerrallaan, Anniina summaa.

Lukio- ja ammattiopintojen vuorottelu on hänestä toimiva järjestely. Se auttaa keskittymään kumpaankin vuorollaan. Opiskelu Pikisaaressa on vastannut odotuksia ja ollut mielenkiintoista.

– En ole koskaan ennen nähnyt studiota tai sen kalusteita. On hieno nähdä miten kaikki rakentuu. Samalla se toki heijastuu omaan tv:n katsomiseen, nyt kun tietää mitä kaikkea siellä taustalla on.

Oulun seudun ammattiopiston Myllytullin-Pikisaaren yksikössä on yhteishaussa tarjolla media-assistentin tutkinnon lisäksi seuraavat ammatit: elintarvikkeiden valmistaja, leipuri-kondiittori, lihatuotteiden valmistaja, parturi-kampaaja, kokki, tarjoilija, vastaanottovirkailija, kosmetiikkaneuvoja, matkailupalvelujen tuottaja, elektroniikka-asentaja, ICT-asentaja, artesaani (osaamisalat korukivi- ja jalometalliala, tekstiiliala, vaatetusala, rakennusrestaurointi ja huonekalurestaurointi) sekä vaatetusompelija. Lisäksi tarjolla on koulutuskokeiluna käynnistynyt tieto- ja tietoliikennetekniikan perustutkinnon hyvinvointiteknologian osaamisala.

Nuorten yhteishaku on 23.2. – 15.3.2016.

teksti: Saara Kärki
kuva: Taneli Kärki

3 helmikuuta 2016

Tunnisteet: #ammattilukio, #kaksoistutkinto, #media-assistentti, #yhteishaku

Kommentointi