OSAO

FI EN
Tulosta
Suomeksi / In English
Etusivu / Nyt / Jutut / Suomen paras nuori kokki tulee OSAOsta

Suomen paras nuori kokki tulee OSAOsta

Suomen paras nuori kokki tulee OSAOsta

Atte on tykännyt ruuanlaitosta jo pienestä pitäen.

OSAOlainen Atte Lassila on Suomen paras nuori kokki. Seuraavaksi edessä on maailmanmestaruuskisat Iso-Britanniassa.

OSAOn Myllytulli–Pikisaaren yksikössä opiskelujaan viimeistelevä Atte Lassila valittiin tammikuussa Suomen parhaaksi nuoreksi kokiksi. Lassila keräsi tuomaristolta kiitosta ammattimaisesta ja vakaasta työskentelystään sekä luovasta otteestaan. Opintojensa lisäksi Lassilla työskentelee oululaisessa ravintola Hugossa.

– Voittaminen oli mahtavaa. Tämä oli ensimmäinen voittoni, vaikka olen osallistunut kilpailuihin aiemmin. Voitontahtoni oli kova. Pääsin aloittamaan toiseksi viimeisenä, enkä nähnyt muiden annoksia tai kokkaamista, joten sain keskittyä aika rauhassa, Atte muistelee.

Hänen voittomenuunsa kuului haudutettua ahventa, ahventillimureketta, kukkakaalipyreetä ja tillikermakastiketta. Pääruokana oli ankanrintaa savutimjamikastikkeella sekä savustetuilla perunoilla ja porkkanapyreellä. Jälkiruokana oli valkoviinikaramellimarinoitua ananasta kandeeratun appelsiinikuoren sekä appelsiinisiirapin kanssa tarjottuna sekä sitruunakakkua basilikalla.

Keittiön moniosaaja

Atte lähtee edustamaan Suomea syksyllä järjestettäviin Nuorten kokkien maailmanmestaruuskilpailuihin Manchesteriin Iso-Britanniaan. Nuori mies hyppää maineikkaaseen joukkoon, sillä aikoinaan samaisen kilpailun on voittanut huippukokki Henri Alén.

– Pääsen kevään aikana harjoittelemaan Suomen kokkimaajoukkueen kanssa. Harjoitusviikonloppuihin kuuluvat niin kylmän että lämpimän keittiön harjoitusta.

Atte tuntee keittiön kaikki tehtävät läpikotaisin. Siitä on pitänyt huolen hänen nousujohteinen uransa ravintola Hugossa. Hän nimittäin aloitti siellä neljä vuotta sitten tiskaajana. Sittemmin hän on edennyt keittiöapulaiseksi ja nykyään hän toimii lämpimällä puolella lisukkeiden ja pääraaka-aineiden parissa.

– Olen halunnut tehdä kaikkia töitä keittiössä, jotten jämähdä yhteen hommaan vaan kehityn todelliseksi keittiön moniosaajaksi.

Luovaa ja kiinnostavaa

Uravalinta vahvistui Atelle yhdeksännen luokan lopulla. Hän on tykännyt ruuanlaitosta jo pienestä pitäen, joten kokin ammatti tuntui mielenkiintoiselta. Myös lapsuudenkodissa on aina kokattu yhdessä.

– Käyn edelleen sunnuntaisin vanhempieni luona syömässä. Tämä työ tuntuu luontaiselta ja pääsen käyttämään luovuuttani. On mahtavaa huomata, miten raaka-aineista syntyy omissa käsissä vaikka mitä, Atte kertoo.

Tuleviin MM-kisoihin kokki suhtautuu tyynesti. Kisojen yksityiskohtia ei ole vielä kerrottu, joten jännityskään ei ole kasvanut liian suureksi.

– Ala sopii niille, jotka eivät pelkää rankkoja hommia. Vaikkei tästä jää käteen mitään konkreettista, tulee onnistumisesta hyvä fiilis. Paras palaute ovat tyytyväiset asiakkaat.

Kokiksi voi opiskella OSAOn Myllytullin-Pikisaaren yksikössä. Hotelli-, ravintola- ja cateringalan perustutkinnosta voi valmistua myös tarjoilijaksi tai vastaanottovirkailijaksi. Nuorten yhteishaku on 23.2. – 15.3.2016.

Lue lisää kokin ammatista »

Teksti: Saara Kärki
Kuva ja video: Jouni Ylisuutari

7 maaliskuuta 2016