OSAO

FI EN
Tulosta
Suomeksi / In English
Etusivu / OSAO / OSAOlaiselle / IT-ohjeita / VPN-ohje

VPN-ohje

VPN-yhteys


VPN-yhteys (Virtual Private Network) tarkoittaa ratkaisua, jolla organisaation sisäverkko saadaan ulotettua turvallisesti turvattoman julkisen verkon yli. Esimerkiksi etätyöntekijän työasema saadaan VPN:n avulla liitettyä turvallisesti organisaation verkkoon. VPN:ssä osapuolet todennetaan ja siirrettävä tieto salataan, eli estetään julkisessa verkossa välitettävän liikenteen sisällön paljastuminen kolmansille osapuolille.

Vanhan VPN-yhteyden poistaminen (tarvittaessa)

Uuden VPN-yhteyden luominen

 

Uuden yhteyden luominen


Huom, tee alkuun poisto-ohjeessa esitellyt kohdat 1-3, mikäli sinulla on vielä olemassa vanha VPN-yhteys oppilaitoksen verkkoon.


Ohjeet uuden VPN-yhteyden luomiseen:


1. Uusi VPN-asiakasohjelma löytyy osoitteesta https://secure.osekk.fi/. Kirjaudu käyttämällä samoja tunnuksia kuin työasemille, sähköpostiin ym. oppilaitoksen järjestelmiin. Kirjautumisen jälkeen näet listan saatavilla olevista asiakasohjelman versioista (GlobalProtect Agent). Windowsin käyttäjät valitsevat kahdesta ylimmästä vaihtoehdosta joko 32- tai 64-bittisen ohjelman. Yleisin vaihtoehto lienee 32-bittinen, mutta voit tarkistaa sinulle sopivan asiakasohjelman esimerkiksi seuraavalla tavalla:

Avaa Käynnistä-valikko, klikkaa kohtaa Tietokone (Computer) hiiren oikealla painikkeella, valitse Ominaisuudet (Properties). Kohdasta Järjestelmälaji (System type) näet, onko oikea valinta koneellesi 32- vai 64-bittinen asiakasohjelma.

 

2. Valittuasi oikean asennuspaketin voit joko asentaa sen suoraan linkistä, tai tallentaa ja asentaa sen myöhemmin. Selaimesi saattaa asennuspaketin suorittamisen yhteydessä varoittaa mahdollisista riskeistä asennukseen liittyen. Ohjelma on kuitenkin turvallinen asentaa.
Asennus suoritetaan oletusasetuksin, eli mitään muutoksia ei tarvitse tehdä, vaan valitaan aina "Next" kunnes asennus pääsee loppuun, jonka jälkeen suljetaan asennusohjelma painikkeesta close.

3. Asennuksen lopuksi aukeaa näytölle ikkuna, joka kysyy käyttäjätunnusta, salasanaa ja portaalia.

Tunnus ja salasana ovat edelleen samat kuin muihinkin järjestelmiin, ja Portal-kohtaan kirjoitetaan ”secure.osekk.fi”. Kannattaa jättää ruksi kohtaan ”Remember me”, jotta ohjelma ei aina käynnistyessään kysele tunnuksia uudestaan.

Tämän jälkeen esiin jää näkymä, jossa ilmoitetaan mahdollisista virheistä.

Tämän ikkunan voi huoletta sulkea.


Tehtäväpalkin ilmaisinalueelle ilmestyy myös ikoni, joka kertoo VPN-yhteyden tilasta, ja jota klikkaamalla saat em. näkymän halutessasi auki.

 

VPN-yhteys on ohjelman asentamisen jälkeen aina päällä, mutta se vaikuttaa ainoastaan OSEKKin verkkoon kohdistuvaan liikenteeseen. Loput verkkoliikenteestä kulkee normaalia reittiä, eli mitään ns. turhaa mutkaa liikenteeseen yhteys ei aiheuta.

Asiakasohjelman poistaminen tapahtuu Lisää tai poista sovellus -valikon kautta, ohjelma löytyy listasta nimellä GlobalProtect.


Kun VPN-yhteys on luotu ja toiminnassa, voit linkittää tarvitsemiasi verkkolevyjä käyttöösi:


Verkkolevyn linkittäminen


 

Vanhan yhteyden poistaminen

1. Avaa ohjauspaneeli (Control Panel).

 

2. Valitse verkko- ja Internetyhteydet (Network and Internet Connections).

3. Avaa verkko- ja jakamiskeskus (Network and Sharing Center).

4. Valitse muuta sovitinasetuksia (Change adapter settings) ja poista sieltä olemassa oleva VPN-yhteys.


Uuden VPN-yhteyden luominen

Päivitetty: 27.08.2015 klo 13:42