Ajankohtaista Osekkin kiinteistöistä

Tehokas kiinteistöjen käyttö ja tulevien tarpeiden ennakointi edistävät Oulun seudun koulutuskuntayhtymän (Osekk) tasapainoista taloutta. Tasapainoa on viime vuosina haettu raskaillakin toimenpiteillä. Vuonna 2013 Osekkilla oli 259 000 m² kiinteistöjä kahdeksalla paikkakunnalla. Kuuden vuoden aikana ollaan luovuttu n. 75 000 m²:sta.

Oulussa on luovuttu mm. Teuvo Pakkalan kadun, Albertinkujan ja Myllytullin kiinteistöistä sekä vähennetty vuokratiloja Automaatiotieltä, Torikadulta, Pikisaaresta sekä Välkkylästä. Vähennys on ollut merkittävä, yli 25 % – etenkin kun otetaan huomioon, että samanaikaisesti Osekkin opiskelijamäärä on kasvanut yli 10 %. OAKK:n liittyessä vuoden 2018 alusta alkaen tiloja vuokrattiin lisää mm. Kotkantie 3:sta ja opetusravintola Hilikusta.

Kiinteistöistä luopuminen jatkuu

Opetuksen muuttumisen myötä myös kiinteistöjen tarve pienenee. Vuonna 2013 Osekkilla oli omassa käytössään tiloja keskimäärin 18 m² per opiskelija, tänä päivänä suhdeluku on 13 m² opiskelijaa kohti. Muutaman vuoden kuluttua luku on todennäköisesti n. 10 m² opiskelijaa kohden.

Tarpeettomista kiinteistöistä luopuminen jatkuu edelleenkin. Sanginsuun Metsäkouluntien tilat ovat tyhjinä ja niille pyritään löytämään ostaja. Myös Pikisaaren tilojen käytöstä ollaan luopumassa ja Virpiniemen vanhan huonokuntoisen päärakennuksen purkutyöt on jo käynnistetty.

Kontinkankaalle mittava peruskorjaus

Osekkin kiinteistöpalveluissa työskentelee 33 ammattilaista. Henkilöstö on viime aikoina vaihtunut jonkin verran työpaikan vaihdosten tai eläköitymisen johdosta. Tämän kevään aikana työnsä aloittaa kaksi uutta kiinteistö¬manageria, toinen sähköasiantuntijana ja toinen LVIA- ja sisäilma-asiantuntijana.

Viiden kiinteistömanagerin ja kiinteistöjohtajan johdolla käynnissä on lukuisia projekteja. Vuosittaisten ylläpitokorjausten ja tilamuutosten lisäksi toteutetaan mm. Kempeleen Niittyrannassa ilmanvaihtokoneiden uusiminen, rakennetaan Muhokselle uusi n. 1300 m² koneopetushalli ja uusitaan aluelämpöverkko. Haukiputaalle rakennetaan uusi raskaan kaluston pesuhalli ja ajoneuvokatos.

Kontinkankaalla sijaitsevan Louhi-rakennuksen peruskorjaus tulee olemaan Osekkin merkittävin rakennushanke moniin vuosiin. Sen alustava budjetti on yli 20 miljoonaa euroa. Yli 15 000 m² laajuisen Louhi-rakennuksen peruskorjauksen hankesuunnitteluvaihe on käynnissä. Kun Oulun ammattikorkeakoulu muuttaa kesällä 2020 Kaukovainiolta Linnanmaalle, Kotkantie 1:ssa vapautuu n. 32 000 m² tiloja, jotka soveltuvat hyvin väistötiloiksi Louhi-rakennuksen peruskorjauksen ajaksi. Peruskorjaus on tarkoituksen¬mukaista aloittaa välittömästi väistötilojen vapautuessa, joten Osekkin kiinteistöpalveluilla ja suunnittelu¬konsulteilla on kiire viedä läpi hankesuunnittelu-, rakennussuunnittelu- ja rakentamisen valmisteluvaiheet hieman yli vuodessa.

Kiinteistöpalveluiden ammattilaiset toteuttavat jatkossakin Osekkin strategiaa: myymme tarpeettomat kiinteistöt, pidämme kunnossa tarpeelliset ja tarvittaessa rakennamme uusia!

Osekkin kiinteistöt sijaitsevat kuudella paikkakunnalla: Oulussa (Pikisaari, Kontinkangas, Kaukovainio, Sanginsuu, Haukipudas), Muhoksella, Limingassa, Kempeleessä, Pudasjärvellä ja Taivalkoskella. Osekkin omistamien rakennusten bruttoala on n. 181 000 m², joista Oulun ammattikorkeakoululle on vuokrattuna n. 53 000 m². Muita tiloja käyttävät Oulun seudun ammattiopisto ja kuntayhtymäpalvelut. Lisäksi ulkopuolelta vuokrattuja tiloja on n. 27 500 m². Kiinteistöihin on investoitu vuodesta 1995 alkaen yhteensä n. 185 milj. euroa. Kiinteistöomaisuuden arvo on n. 250 – 300 miljoonaa euroa.