Ammattitaidon suomenmestaruudet ratkotaan Tampereella

Ammattitaidon suomenmestaruudet ratkotaan Tampereella

OSAOn siniset näkyvät Tampereen katukuvassa toukokuisessa Taitaja2018-tapahtumassa.

Taitaja-kisa on vuosittain järjestettävä ammattitaidon SM-kilpailu. Vuonna 2018 Taitaja järjestetään Tampereella. 450 finalistia noin 45 eri ammattialalta kokoontuu 14.–17.5. kaupunkiin ottamaan mittaa toisistaan. Alkukarsintoihin osallistui noin 1500 opiskelijaa.

OSAO lähettää finaaliin 18 opiskelijan joukkueen. Lajeina ovat automaalaus, metsäkoneen käyttö, asiakaspalvelu ja myynti, floristi, yrittäjyys, taloushallinto, sähköasennus, automaatioasennus, elektroniikka sekä levy ja hitsaus. Mukana on myös kaksi elintarviketeollisuuden näytöslajiin osallistuvaa sekä kolme EuroSkills-kilpailijaa (elektroniikka, hitsaus ja vaatteen valmistus).

Osallistujille ohjeiksi harjoittelu ja huolellisuus

OSAOn finaalijoukkue julkaistiin 25.4.2018. Julkaisutapahtumassa Skills-koordinaattori, Taitaja-juryn puheenjohtaja Sauli Jaara jakoi osallistujille ja huoltajille tärkeitä ohjeita niin taitojen viimeistelyyn kuin itse tapahtumaan osallistumiseen. Taitajaan lähtijät kuuntelivat tarkasti, hyvissä ja innostuneissa tunnelmissa.

– Finaalin taso tulee olemaan kova, sillä mukana ovat Suomen parhaat osaajat. Suorituksia verrataan kiitettävään ammattitaito-osaamiseen. Muistakaa harjoitella yksinkertaisimmatkin asiat niin, että ne kilpailutilanteessa sujuvat rutiinilla. Valmistelkaa huolellisesti esimerkiksi työkalupakkinne järjestys: mitä työkaluja pidätte missäkin kohtaa. Kilpailutilanteessa ei kannata tuhlata aikaa oikeiden työvälineiden etsimiseen, ohjeistaa Sauli.

Joukkuetta johtamaan lähtee Antti Puotiniemi. Hän aistii kilpailijoiden fiiliksiä ja vie päivittäiset kuulumiset joukkueenjohtajien ja juryn tapaamisiin. – Perustamme Taitaja-porukalle oman whatsapp-ryhmän, jota kautta viestimme ajankohtaisesti, Antti kertoo.

Tapahtuma alkaa maanantaina 14.5. kisapassien noutamisella, kilpailualueeseen tutustumisella ja Taitaja2018-avajaisilla. Kilpailupäiviä on kolme. Päivien tehtävät pisteytetään erikseen. Kilpailijat saavat omasta suorituksestaan palautetta jokaisen päivän jälkeen. Kokonaistulokset ja voittajat julkistetaan tapahtuman päättäjäisissä torstaina 17.5.

Menestyjistä kilpaillaan työmarkkinoilla

Menestys Taitaja-kisassa on osallistujille tärkeä tulevaisuuden meriitti, kun he hakevat töitä. – Mitalistit saavat lähinnä valita työpaikkansa. Suomessa ammattitaitoa mitataan ainoastaan Taitaja-kilpailussa, kun taas joissakin maissa saattaa olla myös alueellisia kilpailuja, tietää Sauli.

Toivotamme OSAOn huippuunsa hiotulle joukkueelle onnistuneita suorituksia ja mitalisadetta!