OSAO

FI EN
Tulosta
Etusivu / Hakijalle / Huippu-urheilu ja opiskelu

Huippu-urheilu ja opiskelu

Urheilijaksi opintojen ohella

Jos tavoitteenasi on nousta huippu-urheilijaksi, ammattiopintojen ja urheilun yhdistäminen on hyvä ratkaisu. Ammatti tai jatko-opintokelpoisuus on mahdollista hankkia samalla, kun harjoittelet ja kilpailet täysipainoisesti. Oppilaitoksemme järjestämän valmennustyön on tarkoitus tukea henkilökohtaisen- ja seuravalmentajien valmennusohjelmia.

Erityistehtävä urheilijoiden koulutuksessa

Oulun seudun ammattiopistolle on määrätty urheilun erityistehtävä urheilijoiden ammatillisen koulutuksen järjestämiseksi, jonka tehtävänä mahdollistaa opiskelun ja urheilun yhdistäminen. OSAO on siis osa Suomen Olympiakomitean koordinoimaa suomalaista huippu-urheiluverkostoa. Urheilijoiden koulutusta toteutetaan yhteistyössä Ouluseutu Urheiluakatemian ja paikallisten urheiluseurojen kanssa.

Urheiluvalmennus osana opintoja

Urheilijastatuksen saavuttaneelle opiskelijalle tarjotaan joustava mahdollisuus yhdistää ammattiopinnot ja urheiluvalmennus siten, että ohjattuun valmennukseen osallistuminen voidaan lukea osaksi tutkinnon opintoja. Lajivalmennusta annetaan seuraavissa urheilulajeissa:

 • jalkapallo
 • jääkiekko
 • lentopallo
 • salibandy
 • uinti
 • yleisurheilu
 • pesäpallo
 • yksilölajit

Hakeutuminen ja opiskelijavalinta

Urheilija voi hakea opiskelijaksi kaikille OSAOn koulutusaloille. Eniten urheilijaopiskelijoita on Kaukovainion tekniikan ja palveluiden yksiköissä. Urheilijoiden opintoja pyritään tukemaan joustavilla opetusjärjestelyillä. Urheilulliset tasovaatimukset muodostuvat valtakunnallisen linjauksen perusteella. Urheilijoiden ammatilliseen koulutukseen valitut urheilijat ovat ikäluokkansa kansallista kärkitasoa omassa lajissaan.

Urheilija hakeutuu OSAOon yhteishaun tai jatkuvan haun kautta. Lisäksi urheilijoiden ammatilliseen peruskoulutukseen hakeutuvan tulee täyttää urheiluoppilaitokseen hakulomake. Mikäli peruskoulun päättävä nuori jää yhteishaussa ilman opiskelupaikkaa, voi hän hakea jatkuvan haun kautta niille aloille, joissa jatkuvan haun paikkoja on avoinna.

Toimi näin:

 • Hae normaalisti yhteishaun yhteydessä valitsemallesi opintoalalle

 • Tulosta ja täytä ohjeiden mukaisesti urheilijatietolomake, ja anna valmentajasi täyttää valmentajan lausunto

 • Toimita tai lähetä hakulomake:
  Antti Puotiniemi
  Oulun seudun ammattiopisto
  Kotkantie 2A, 90250 Oulu
  tai antti.puotiniemi@osao.fi

 • Lajiliittopisteiden ja hakemusten perusteella hakijat kutsutaan haastatteluun kevään tai kesän aikana.

 • Urheilijavalinnasta ilmoitetaan hakijoille yhteishaun tulosten jälkeen.

Urheiluoppilaitoshaun lisälomakkeen sekä lisätietoja urheilijoiden ammatilliseen koulutukseen hakemisesta löydät Suomen Olympiakomitean www-sivuilta.

 

Urheilijaesittelyt

”Opiskelu OSAOlla on mennyt nyt eka vuonna tosi hyvin. Pääsin opiskelemaan itselleni mieleistä alaa ja mikä parasta olen nyt päässyt myös treenaamaan noin kolmena aamuna viikossa omaa lajia ja fysiikkaa. Aamuharjoittelu on antanut mahdollisuuden kasvaa ja kehittyä urheilijana sekä kehittää yksilöllisiä taitoja. Opettajat suhtautuu mun treeneihin myönteisesti ja yhdessä ollaan voitu sopia joustavia opiskelutapoja, esim. ulkomaanreissujen takia. Täältä saa myös aina kysyttäessä apua, liittyi ongelma sitten opiskeluun tai johonkin muuhun. Voin kyllä suositella OSAOa nuorille urheilijoille, jotka haluavat mennä eteenpäin elämässään. Olo tuntuu myös onnekkaalta, kun on päässyt mukaan toimintaan. Meitä urheilijoita on OSAOlla aamuvalmennuksessa kuulemma n. 50, joten ollaan 12 000 opiskelijan joukosta aika pieni porukka.”

Kreetta Salonpää, 16v, golf, OSAO Kaukovainion Liiketalouden yksikkö


”Moi. Olen Antti ja pelaan salibandya OLS-A junnuissa. Opiskelen OSAOlla merkonomiksi ja samaan aikaan käyn ammattivalmennuksessa muutamana päivänä viikossa. Opiskelu OSAOlla on mielekästä ja oppilaitoskin on ihan viihtyisä. Matka treeneihin taittuu näppärästi pyörällä, kun treenit ovat tuossa vieressä Kastellin monitoimitalolla. Lajissa olen mennyt isoja harppauksia eteenpäin ja olen noussut mukaan myös poikien maajoukkueeseen. Kansainväliset pelit kehittää ja motivoi minua ihan valtavasti ja koulu joustaa kyllä aina kun siihen on tullut tarvetta. Opettajat täällä kannustaa mua eteenpäin ja minä tietysti yritän hoitaa opiskeluhommat parhaan kykyni mukaan, tähän mennessä ihan mallikkaasti kait ne ovat menneet. Ittestähän se on kiinni, ihan kuin urheilussakin.”

Antti Suomela, 17v, salibandy, OSAO Kaukovainion Liiketalouden yksikkö


”Moro, oon Heikkalan Ville, pelaan Kärppien B-junnuissa jääkiekkoa ja opiskelen puusepäksi Kaukovainion tekniikan yksikössä. Olen saanut hyvin opiskelu- ja treenirytmistä kiinni ja aamuharjoitusten tulokset alkavat pikku hiljaa näkyä omassa tekemisessä. Lajitaidot ne siellä aamuissa kehittyy ja tietysti kun oppii nukkumaan ja syömään riittävästi niin jaksaa. Uni on jaksamisen kannalta mulle tosi tärkeetä ja siksi menenkin nukkumaan klo 22 jälkeen, jotta aamulla on taas hallilla terävänä treeneissä. Opettajani kanssa oon sopinut mun aamutreenit niin, että olen klo 10 koululla työsalissa tekemässä hommia. Koulusta joustetaan tosi hyvin, kun hoitaa oman ruutunsa opiskeluissa. Pari peliä oon pelannut maajoukkueessa ja sinnehän sitä tällä touhulla tähdätään. Voitettiin myös ihan vasta joukkueen kanssa B-junnujen suomenmestaruus ja olen saanut pelata tällä kaudella myös A-junnujen pelejä, joten ihan hyvällä tiellä tässä ollaan. Pitää vain kuunnella kroppaa ja tehdä oikeita asioita, asenne se ratkaisee monessakin jutussa.”

Ville Heikkala, 16v, jääkiekko, OSAO Kaukovainion tekniikan yksikkö

Lue juttu OSAOn entisestä urheilijaopiskelijasta, olympialaisten pronssimitalisti Isa Rahusesta »

Urheilutoiminnan yhteyshenkilöt

Liikuntakoordinaattori Antti Puotiniemi
p. 050 381 6911
antti.puotiniemi@osao.fi

Lue lisää

Linkit

Hakeminen urheiluakatemiaan
Seuraava yhteishaku on 19.2.-12.3.2019 osoitteessa www.opintopolku.fi

Urheiluoppilaitosten hakulomake »

Hakulomake lähetetään osoitteeseen
Antti Puotiniemi
Oulun seudun ammattiopisto
Kotkantie 2A, 90250 Oulu

Lisätietoja:
Suomen Olympiakomitean sivuilta »

Päivitetty: 09.04.2019 klo 10:15