OSAO

FI EN
Tulosta
Etusivu / Hakijalle / UKK - Usein kysyttyjä kysymyksiä

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Tältä sivulta löydät opiskelun aloittamiseen liittyviä usein kysyttyjä kysymyksiä. Kysymykset on ryhmitelty seuraavasti:

 • Yhteishaku ja opiskelupaikan saaminen
 • Opiskelupaikan vastaanottaminen ja peruminen sekä opintojen aloittaminen
 • Ammattilukio, kaksoistutkinto
 • Opintotuki, koulumatkatuki ja opiskelutodistukset Kelaan tai TE-toimistoon
 • Asuminen
 • Opiskelussa tarvittavat kirjat ja muut tarvikkeet
 • Opintojen jatkaminen keskeytyksen jälkeen
 • Valmentava koulutus eli VALMA
 • Opiskelu OSAOssa
 • Erityisen tuen tarve (HOJKS)
 • Jatkuva haku ja oppisopimus


Yhteishaku ja opiskelupaikan saaneet

Milloin saan tietää yhteishaun tulokset?

+

Yhteishaun tulokset julkaistaan 13.6.2019 OSAOn nettisivulla ja valintakirjeet postitetaan. Nettisivulla julkaistaan niiden opiskelijaksi valittujen nimet, jotka ovat antaneet siihen luvan hakuvaiheessa. Hakuvaiheessa sähköpostiosoitteensa ilmoittaneet saavat myös sähköpostiinsa tiedon valintojen tuloksista.

Hakijan on otettava paikka vastaan Opintopolussa viimeistään 27.6.2019.

Haluaisin tietää, mikä on alin keskiarvo tai pistemäärä, jolla hakemalleni alalle pääsi?

+

Piste- ja keskiarvorajat vaihtelevat vuosittain ja tiedot niistä saadaan syksyllä. Opintopolku.fi -palvelusta voit katsoa pisteytysperusteita ja laskea omat pisteesi.

Ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen yhteishaku -alin hyväksytty pistemäärä kevät 2018

Nimeni ei näy nettisivuilla hyväksyttyjen listalla. Olenko saanut opiskelupaikan?

+

Nettisivulla julkaistaan vain niiden opiskelijaksi valittujen nimet, jotka ovat antaneet siihen luvan hakuvaiheessa. Opiskelupaikkatietoja ei kerrota puhelimitse. Odota valintakirjettä saapuvaksi. Jos annoit hakuvaiheessa sähköpostiosoitteesi, saat tiedon valinnan tuloksesta myös sähköpostiisi.

En ole saanut valintatietoa sähköpostissa. Olenko saanut opiskelupaikan?

+

Jokaiselle yhteishaussa OSAOlle opiskelijaksi valitulle lähetetään valintakirje postitse. Opetushallitus lähettää sähköpostina valintakirjeen niille hakijoille, jotka ovat antaneet siihen luvan hakuvaiheessa. Tarkista myös roskapostisi, koska jotkut palvelimet voivat tulkita järjestelmästä automaattisesti lähetetyt viestit roskapostiksi.

Yhteishaussa hyväksyttyjen hakijoiden nimet julkaistaan myös OSAOn nettisivuilla 13.6.2019. Huomaathan, että nimesi julkaistaan ainoastaan, jos olet antanut hakuvaiheessa siihen luvan.

Mikäli et päässyt yhteishaussa opiskelemaan, saat postissa jälkiohjauskirjeen Opetushallituksesta. Ota tarvittaessa yhteys OSAO Ovi -hakijapalveluihin.

Miten saan tiedon olenko saanut opiskelupaikan?

+

Jokaiselle yhteishaussa opiskelijaksi valitulle lähetetään valintakirje postitse. Valintatiedot lähetetään myös sähköpostina niille hakijoille, jotka ovat antaneet siihen luvan hakuvaiheessa.

Yhteishaussa hyväksyttyjen hakijoiden nimet julkaistaan myös OSAOn nettisivuilla 13.6.2019. Huomaathan, että nimesi julkaistaan ainoastaan jos olet antanut hakuvaiheessa siihen luvan.

Mikäli et päässyt yhteishaussa opiskelemaan, saat postissa kirjeen muista hakumahdollisuuksista.

Onko lapseni/nuoreni saanut opiskelupaikan?

+

Julkaisemme valittujen nimet nettisivuillamme 13.6.2019. Nettisivuilla julkaistaan ainoastaan niiden opiskelijoiden nimet, jotka ovat antaneet luvan nimensä julkaisemiseen. Opiskelupaikkatietoja ei kerrota puhelimitse. Odota kirjettä saapuvaksi. 

Voinko päästä varasijalta opiskelemaan?

+

Jos olet antanut hakulomakkeella sähköpostiosoitteesi, saat linkin henkilökohtaiseen tuloskirjeeseen, jossa näet valintatilanteesi. Varasijalta on mahdollista päästä opiskelemaan, mikäli paikkoja vapautuu. Saat ilmoituksen vapautuvasta opiskelupaikasta puhelimella, sähköpostilla ja/tai kirjeitse. 

Jos opiskelupaikka ei varasijalta aukea, voit hakeutua opiskelemaan myös jatkuvan haun kautta. Hakuasioissa sinua opastaa koko kesän ajan OSAO Ovi-hakijapalvelu. Katso lisää www.osao.fi/ovi  »

 


Opiskelupaikan vastaanottaminen ja peruminen sekä opintojen aloittaminen

Voinko vielä vaihtaa alaa, vaikka olenkin jo saanut paikan toiselta alalta?

+

Yhteishaun hakutoiveesi ovat lopullisia siinä vaiheessa, kun hakuaika on päättynyt. Mikäli tulet yhteishaussa valituksi koulutukseen, jota et kuitenkaan halua aloittaa, voit hakeutua muulle alalle opiskelemaan jatkuvan haun kautta. Voit tutustua jatkuvan haun koulutustarjontaan OSAOn koulutuskalenterissa. Koko Suomen tarjonnan näet Opintopolku.fi -palvelussa. Jos saat opiskelupaikan toiselta alalta, voit päättää, kumman paikan otat vastaan ja kumman paikan perut. Et voi ottaa vastaan kahta paikkaa.

Miten vastaanotan opiskelupaikan?

+

Vastaanota opiskelupaikka sähköpostissa saamasi linkin kautta Opintopolussa 27.6.2019 mennessä, muuten menetät opiskelupaikkasi. Saat OSAOlta valintakirjeen myös postitse. Valintakirjeessä on lisäohjeita opiskelun aloittamiseen liittyen.

Mikäli et onnistu vastaanottamaan paikkaa Opintopolussa tai et ole saanut valintakirjettä, ole yhteydessä OSAO Ovi –hakijapalveluun https://www.osao.fi/hakijalle/osao-ovi-hakijapalvelu.html

Voit katsoa neuvot opiskelupaikan vastaanottamiseen myös tältä Powtoon -videolta »
Huomaa, että video ei aloita toistamista automaattisesti, joten paina Play-nappia.

Sain valintakirjeessä tunnukset Wilmaan. Mihin niitä tarvitaan?

+

Sait OSAOlta lähetetyn valintakirjeen mukana tunnukset OSAOn Wilmaan. Kun kirjaudut Wilmaan, pääset täyttämään sinne tietoja, jotka ovat meille tärkeitä, jotta voimme suunnitella opintojesi alun mahdollisimman hyvin. Täytäthän tiedot huolellisesti.

Wilmassa täytettäviä tietoja ovat:

- asuntolapaikkahakemus, mikäli haet asuntolapaikkaa OSAOn asuntolasta
- osaamisalatoive, mikäli sitä kysytään (ei kaikissa tutkinnoissa)
- polkuvalinta, mikäli olet tullut valituksi Sosiaali- ja terveysalan perustutkintoon
- ohjauksen esitietolomake

HUOM! Mikäli olet jo aiemmin opiskellut OSAOlla (toisessa perustutkinnossa tai VALMAlla) voit kirjautua Wilmaan vanhoilla tunnuksillasi. Valintakirjeessä saamasi uudet Wilma-tunnukset eivät tässä tapauksessa toimi.

Hukkasin valintakirjeessä saamani Wilma-tunnuksen. Mistä saan uuden?

+

Lähetä sähköpostiviesti siitä osoitteesta, joka on hakulomakkeella ja pyydä käyttäjätunnus. Sen jälkeen tilaa salasana tekstiviestillä:

 1. Lähetä käyttäjätunnuksesi tekstiviestillä numeroon 040 141 5001.
 2. Järjestelmä vertaa käyttäjätunnusta Wilmassa olevaan puhelinnumeroon.
 3. Jos tunnus ja numero täsmäävät, saat vastausviestinä väliaikaisen salasanan, joka täytyy vaihtaa kirjautumisen yhteydessä.
 4. Jos tunnusta ei löydy tai siinä on kirjoitusvirhe tai puhelinnumero, josta viesti on lähetetty, on eri kuin Wilmassa, saat virheviestin, jossa neuvotaan miten toimia.

Tekstiviestin hinta on normaali matkapuhelinoperaattorin määrittämä hinta.

En halua ottaa opiskelupaikkaa vastaan. Miten perun paikan?

+

Peru opiskelupaikka mahdollisimman pian Opintopolussa. Opiskelupaikkaasi voi jonottaa varasijalla useita hakijoita. Ongelmatilanteessa ole yhteydessä OSAO Ovi –hakijapalveluun.

Voinko siirtää opintojen aloitusta ja säilyttää opiskelupaikan?

+

Opiskelun aloittamista voi siirtää vain seuraavista syistä:

 • varusmiespalvelus/siviilipalvelus
 • äitiys/vanhempainloma
 • lääkärin määräämä sairausloma
 • tai muu erittäin painava syy.

Ole yhteydessä sen OSAOn yksikön opinto-ohjaajaan/opintotoimistoon, josta otit opiskelupaikan vastaan.

Sain paikan myös Ammattiopisto Luovilta. Kumpi paikka minun kannattaa ottaa vastaan?

+

OSAOssa ja Ammattiopisto Luovissa on samoja perustutkintoja. OSAOsa opetusta on pääosin n. 20 opiskelijan ryhmissä. Luovissa opiskellaan pienissä ryhmissä. Arvioi, kumpi opiskelutapa soveltuu sinulle paremmin ja valitse sen mukaan. Huomioithan, että OSAOlla erityisen tuen määrä ja toteutus on suppeampaa kuin Luovilla.

Valintatilanteessa saat halutessasi ohjausta ja neuvontaa hakijapalvelu OSAO Ovesta www.osao.fi/ovi 

Otin opiskelupaikan vastaan, mutta haluankin perua sen. Miten toimin?

+

Opiskelupaikan peruminen tapahtuu Opintopolussa samalla tavalla kuin paikan vastaanottaminenkin. Peruthan opiskelupaikkasi mahdollisimman pian päätöksen tehtyäsi, sillä paikkaa voi jonottaa usea opiskelemaan haluava.

Sain opiskelupaikan, mutta haluan toiselle alalle. Miten toimin?

+

Suosittelemme, että otat saamasi paikan vastaan. Voit perua sen tarvittaessa myöhemmin. Vaikka otat vastaan yhteishaussa alemman hakutoiveen paikan, jäät silti jonottamaan ylempien hakutoiveidesi paikkoja varasijalla. Jos saat uuden paikan, voit päättää, kumman paikan otat vastaan. Et kuitenkaan voi ottaa vastaan kahta paikkaa.

Voit hakeutua toiselle alalle myös jatkuvassa haussa. Jatkuvassa haussa on joillekin aloille paikkoja auki joustavasti ympäri vuoden ja toisille aloille jatkuva haku on hakuajallinen. Vapaat opiskelupaikat löytyvät opintopolku.fi- palvelusta tai osoitteesta www.osao.fi/koulutuskalenteri  Jos saat paikan jatkuvan haun kautta, muistathan perua yhteishaussa vastaanottamasi paikan.

Voinko perua opiskelupaikan sähköpostitse?

+

Opiskelupaikkaa ei voi perua sähköpostilla. Peru opiskelupaikka mahdollisimman pian Opintopolku -palvelussa. Opiskelupaikkaasi voi jonottaa varasijalla useita hakijoita. Ongelmatilanteessa ole yhteydessä OSAO Ovi –hakijapalveluun.

Milloin todistukset pitää toimittaa oppilaitokseen?

+

Opiskeluoikeuteen ja osaamisen tunnustamiseen liittyvät todistukset eli peruskoulun päättö-, lukio-, tutkinto- ja työtodistukset toimitetaan oppilaitokseen, kun opiskelu alkaa.

Milloin opiskelu alkaa?

+

Opiskelun tarkka alkamisaika kerrotaan valintakirjeessä. Vuoden 2019 syyslukukausi alkaa keskiviikkona 7.8.2019.

 


Ammattilukio, kaksoistutkinto

Haluan suorittaa kaksoistutkinnon. Miten toimin?

+

Sinulta kysytään opintojen alussa, haluatko ammattilukio-opiskelijaksi. Olet voinut ilmoittaa kiinnostuksesi ammattilukio-opintoihin jo kevään yhteishaussa. Ilmoitus ei ole sitova, vaan voit päättää opintojen alussa lähdetkö lukio-opintoihin.

Lisätietoja ammattilukiosta ja kaksoistutkinnosta: https://www.osao.fi/hakijalle/ammattilukio

Ammattilukion kesäinfo pidetään ti 18.6.2019 klo 18:00 Kaukovainion tekniikan yksikön auditoriossa, Kotkantie 2A.

 


Opintotuki, koulumatkatuki ja opiskelutodistukset Kelaan tai TE-toimistoon

Voinko saada koulumatkatukea?

+

KELAn myöntämää koulumatkatukea voit saada, jos 

 • suoritat ammatillista perustutkintoa tai tutkinnon osaa.
 • osallistut ammatilliseen peruskoulutukseen valmentavaan koulutukseen (VALMA).
 • päivittäinen koulumatkasi (kotoa oppilaitokseen) pituus yhteen suuntaan on vähintään 10 km. Koulumatka on lyhin autoreitti kodin ja oppilaitoksen välillä. Jos tämä lyhin reitti on alle 10 kilometriä, et voi saada koulumatkatukea, vaikka linja-auton kulkema matka olisi pidempi.
 • teet vähintään 7 yhdensuuntaista koulumatkaa viikossa.

Lisää tietoa koulumatkatuesta

Mistä saan koulumatkatukihakemuksen?

+

Koulumatkatukihakemuksen voit joko tulostaa KELAn sivuilta tai hakea KELAn toimistosta/OSAOn yksiköistä. Huomioi, että heinäkuussa useat OSAOn yksiköt ovat suljettuina.

Tuo täytetty koulumatkatukihakemus elokuun alussa opiskeluyksikkösi opintotoimistoon/infoon, jolloin saat ostotodistuksen lipun hankintaan. Koulumatkalippu hankitaan Oulu10:stä/Matkahuollosta ja sen voi ostaa 14 vrk ennen opintojen aloituspäivää. Lisätietoja  www.oulunjoukkoliikenne.fi

Saanko opintotukea?

+

Kansaneläkelaitos (Kela) vastaa opintotuen myöntämisestä.

Opintojasi aloittavana sinulle tuen saantiin riittää oppilaitokseen hyväksyminen. Opintotukeen kuuluvat

 • opintoraha
 • asumislisä
 • opintolainan valtiontakaus
 • oppimateriaalilisä.

Elokuusta 2019 alkaen pienituloisten perheiden ammatillista tai lukiokoulutusta suorittavat lapset voivat saada opintorahan oppimateriaalilisää 46,80 e/kk. Oppimateriaalilisään ovat oikeutettuja vanhempansa luona asuvat alle 20-vuotiaat ja muualla asuvat alle 18-vuotiaat, joiden vanhempien vuositulot ovat enintään 41 100 euroa.

Lisätietoja saat Kelan sivuilta www.kela.fi/opintotuki-nain-haet

Tarvitsen TE-toimistoa varten TEM621-lomakkeen, mistä ja milloin saan sen?

+

Voit pyytää lomakkeen ennen opiskelun alkua opiskeluyksiköstäsi. Yhteishaussa valituksi tulleet saavat lomakkeen elokuussa. Huomioi, että heinäkuussa useat OSAOn yksiköt ovat suljettuina.

KELA pyytää opiskelutodistusta. Mistä ja milloin saan sen?

+

Saat opiskelutodistuksen opiskeluyksiköstäsi tarvittaessa. Huomaathan, että heinäkuussa useimmat OSAOn yksiköt ovat suljettuina.

 


 Asuminen

Missä OSAOlla on opiskelija-asuntolat?

+

Asuntolat sijaitsevat seuraavilla paikkakunnilla: Haukipudas, Kempele, Liminka, Muhos, Pudasjärvi ja Taivalkoski

Katso lisää »

Miten haen paikkaa OSAOn opiskelija-asuntolasta?

+

Täytä hakemus Wilmassa. Kirjautumiseen tarvitset tunnukset. Yhteishaussa valituksi tulleet saavat tunnukset valintakirjeessä.

Olen saanut opiskelupaikan OSAOn Oulussa sijaitsevasta yksiköstä. Mistä saan asunnon?

+

Opiskelija-asuntoja tarjoavat mm. www.psoas.fi, www.otokyla.fi ja www.osna.fi.

Voit myös hakea opiskelija-asuntolapaikkaa OSAOlta. Asuminen-OSAO

Asuntoa voi hakea yksityisiltä tai kunnan vuokra-asuntomarkkinoilta. Oulun kaupungin sivuilta löytyy lisätietoa sekä linkkejä vuokranantajiin. https://www.ouka.fi/oulu/asuminen-ja-rakentaminen/vuokra-asunnot1

Millä perusteella asuntolapaikat jaetaan?

+

Asuntolapaikat jaetaan pääasiassa sen mukaan kuinka kauan päivittäinen koulumatka kestäisi. Myös muut painavat syyt huomioidaan. Lue lisää

 


Opiskelussa tarvittavat kirjat ja muut tarvikkeet

Mistä hankin opiskelussa tarvittavat kirjat?

+

Voit hankkia kirjoja kirjakaupoista tai kirjastosta. Joillakin aloilla on käytössä myös e-kirjoja.

Mitä tarvikkeita ja välineitä minun pitää hankkia?

+

Tarvittavat välineet, kirjat ja muut opiskelussa tarvittavat välineet (mm. oppikirjat, työvaatteet ja -kengät, työvälineet) ovat alakohtaisia. Saat tietoa tarvittavista hankinnoista ja kustannuksista valintakirjeen mukana tai opintojen alussa.

 


Opintojen jatkaminen keskeytyksen jälkeen

Olen keskeytyksellä ja haluan ilmoittaa, että jatkan opintoja. Kenelle ilmoitan asiasta?

+

Ota yhteyttä opiskeluyksikkösi opinto-ohjaajaan.

 


Valmentava koulutus eli VALMA

Mikä on Valma?

+

VALMA on ammatilliseen peruskoulutukseen valmentavaa koulutusta. VALMA on tarkoitettu niille, joilla on halu päästä ammatilliseen koulutukseen tai joilla on tähtäimessä oppisopimuskoulutus. Koulutuksen laajuus on 60 osaamispistettä ja se kestää enintään yhden vuoden. 30 osaamispistettä suoritettuasi saat 6 lisäpistettä yhteishakuun.

Lisätietoa VALMA-koulutuksesta »

Milloin Valma-opiskelu alkaa?

+

Koulutukseen on jatkuva haku osoitteessa www.opintopolku.fi. Aloitus on mahdollista myös kesken lukuvuoden, mikäli koulutuksessa on vapaita opiskelupaikkoja.

Missä Valma järjestetään?

+

OSAOssa VALMA-koulutusta järjestetään Kontinkankaan ja Pudasjärven yksiköissä.

Onko Valmaan pääsy- ja soveltuvuuskokeita?

+

Varsinaisia pääsykokeita ei ole, mutta kaikki hakijat kutsutaan valintahaastatteluun.

Maahanmuuttajataustaiselta hakijalta varmistetaan riittävä kielitaito (taso A2.2). Kielitaitotaso tarkistetaan kielikokeella tai hakijan esittämällä todistuksella.

Milloin on hakuaika?

+

Hakuaika perusopetuksen jälkeiseen valmistavaan koulutukseen on 21.5.- 23.7.2019.

Valmaan voit myös hakeutua kesken vuoden mikäli opiskelupaikkoja on vapaana. Katso lisää OSAOn VALMA-koulutuksesta.

Kuka voi hakea Valmaan?

+

Koulutus on tarkoitettu ensisijaisesti ilman toisen asteen tutkintoa oleville perusopetuksen päättäneille nuorille.
Koulutukseen voivat hakeutua myös aikuiset ja maahanmuuttajataustaiset henkilöt, jotka tarvitsevat valmiuksia ammatilliseen peruskoulutukseen siirtymiseksi.


Erityisestä syystä VALMA-koulutukseen voidaan ottaa tutkinnon jo suorittanut, jos valmentavan koulutuksen suorittaminen on jatko-opintovalmiuksien hankkimiseksi perusteltua.

Mitä Valmassa tehdään?

+

Valma-koulutuksessa tutustut eri aloihin ja voit miettiä, mikä ammatti sinulle sopisi.

Valma-koulutuksessa voit kehittää opiskelu- ja elämäntaitoja. Pääset tutustumaan työelämään työpaikkavierailujen ja työharjoittelujaksojen kautta. Lisäksi saat tutustua erilaisiin jatko-opintomahdollisuuksiin.

Valmassa saat valmennusta, jotta voit suorittaa ammatillisen perustutkinnon ammatillisena peruskoulutuksena tai oppisopimuskoulutuksena. Voit kehittää kielitaitoasi, esimerkiksi suomen kielessä.

 


Opiskelu OSAOssa

Miten OSAOssa opiskellaan?

+

Olemme koonneet tietoa OSAOsta opiskelupaikan saaneille sivulle http://www.osao.fi/osao/osaolaiselle. Täältä löydät käytännön ohjeita sekä perustietoja OSAOsta, jotka auttavat sinua opintojen aloittamisessa.

Oman tutkintosi yksityiskohdista saat lisätietoja ja ohjausta ryhmänohjaajaltasi, muilta opettajiltasi ja opinto-ohjaajaltasi elokuussa opintojen alkaessa.

 


Erityisen tuen tarve (HOKS)

Olin pienryhmässä peruskoulussa. Voinko päästä pienryhmään myös ammattiopinnoissa?

+

Pääosin opetusta toteutetaan ryhmäopetuksena. Lisätukea tarvitseville opiskelijoille järjestetään erityisopetusta muun ryhmän mukana, huomioiden yksilölliset tarpeet. Erillisiä pienryhmiä emme toteuta.

Sain paikan myös Ammattiopisto Luovilta. Kumpi paikka minun kannattaa valita?

+

OSAOssa ja Ammattiopisto Luovissa on tarjolla useita samoja perustutkintoja. OSAOssa opetusta toteutetaan pääosin 20 opiskelijan ryhmissä. Vastaavasti Ammattiopisto Luovissa opiskellaan pienissä ryhmissä. Sinun kannattaa arvioida, kumpi opiskelutapa soveltuu sinulle paremmin. Huomioithan, että OSAOlla erityisen tuen määrä ja toteutus on suppeampaa kuin Luovilla.

Ohjausta valintatilanteeseen saat OSAO Ovi-hakijapalveluista www.osao.fi/ovi.

Milloin voin toimittaa siirtotiedot (oppimisen ja opiskelun pedagoginen tuki peruskoulun päättyessä lomake, siirto-hojks) oppilaitokseen?

+

Siirtotiedot ja muut erityisen tuen järjestämiseen liittyvät asiat hoidetaan opintojen alettua. 

Se perusopetuksen yksikkö, josta olet siirtynyt ammatilliseen koulutukseen, toimittaa siirtotiedot (Oppimisen ja opiskelun pedagoginen tuki peruskoulun päättyessä-lomake, siirto-HOJKS) hakijapalvelu OSAO Oveen joko salattuna sähköpostina tai postissa. Tiedot tallennetaan opiskelijahallintojärjestelmään.

Mikäli sinulla on tämän lisäksi vielä muita erityisen tuen järjestämiseen liittyviä dokumentteja, voit toimittaa ne opintojen alettua siihen yksikköön, jossa aloitat opintosi.

Tarvittaessa on mahdollista pitää henkilökohtaisia verkostopalavereita heti opintojen alkaessa.

Tarvitsenko erityistä tukea ammatillisessa koulutuksessa, koska opiskelu ei ole enää niin yleissivistävää?

+

Erityisen tuen tarkoituksena on mahdollistaa opiskelu onnistuneesti. Jos olet tarvinnut aiemmin erityistä tukea, niin tuen tarve ei todennäköisesti ole poistunut kokonaan. Erityisen tuen toteutuksessa ja järjestelyissä huomioidaan henkilökohtainen tarve.

Minulla on keskivaikea lukihäiriö, millaista tukea saa opintoihin?

+

Tuki kohdennetaan niihin ammatti- ja yhteisiin opintoihin, joissa tuentarvetta on. Tuki vaihtelee opiskelijan henkilökohtaisen tarpeen mukaan esim. voit saada muistiinpanot valmiina tai tehtäviin / kokeisiin varataan henkilökohtainen koeaika ja voit myös täydentää vastausta suullisesti.

 


Jatkuva haku ja oppisopimus

Mikä on jatkuva haku?

+

Jatkuva haku antaa mahdollisuuden hakea ammatilliseen koulutukseen joustavasti ympäri vuoden. Osa koulutuksista on haussa jatkuvassa haussa ympäri vuoden, osaan koulutuksista myös jatkuva haku on hakuajallista.

Jatkuvassa haussa voi hakea kuka tahansa, joka haluaa hankkia ammatillisen tutkinnon tai kehittää ammatillista osaamistaan.

Sinun kannattaa hakeutua koulutukseen jatkuvan haun väylän kautta erityisesti, jos:

 • olet jo aiemmin suorittanut toisen asteen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon
 • sinulla on työelämässä hankittua osaamista
 • haluat suorittaa ammatti- tai erikoisammattitutkinnon tai niiden osia
 • haluat suorittaa ammatillisen tutkinnon oppisopimuskoulutuksena
 • et saanut opiskelupaikkaa yhteishaussa

Jatkuvassa haussa olevat koulutukset löydät helpoiten OSAOn koulutuskalenterin kautta, www.osao.fi/koulutuskalenteri. 

Olen vaihtamassa alaa, enkä tiedä mitä haluaisin opiskella. Kuinka toimin?

+

Ota yhteyttä OSAO Ovi-hakijapalveluihin p. 040 8266 060, ovi@osao.fi tai chatissa www.osao.fi/ovi. Voit myös tulla paikan päälle OSAO Oven toimistolle, joka sijaitsee Oulussa osoitteessa Hallituskatu 12. Et tarvitse ajanvarausta.

Saat sieltä ohjausta ja neuvontaa ammatilliseen koulutukseen hakeutumisesta.

Katso lisää »

Milloin oppisopimukseen voi hakea?

+

Oppisopimuskoulutuksen voi hakeutua jatkuvasti. Oppisopimusasioissa ota yhteys oppisopimustoimijoihin tai numeroon 040 141 5320 tai OSAO Ovi -hakijapalveluun p 040 8266 060.

Onko oppisopimuskoulutuksen työpaikkoja tarjolla OSAOlla?

+

Oppisopimusopiskelijaksi aikovan täytyy itse hankkia työpaikka. OSAOn oppisopimustoimijat neuvoo, kuinka voit etsiä oppisopimustyöpaikkaa ja millaisia tutkintoja tai tutkinnonosia voi suorittaa.

Onko oppisopimus tarkoitettu vain aikuisille?

+

Oppisopimus voidaan solmia 15 -vuotta täyttäneelle henkilölle. Kysy lisää oppisopimuskoulutuksen mahdollisuuksista OSAOn oppisopimustoimijoilta tai numerosta p. 040 141 5320.