Koulutetut nuoret työllistyvät – yhteishaku jatkuu 13.3. saakka

Erikoisajoneuvojen kuljettajista on pulaa Pohjois-Pohjanmaalla.

Erikoisajoneuvojen kuljettajista on pulaa Pohjois-Pohjanmaalla.

Positiivinen vire taloudessa näkyy nuorten työllisyydessä, joka on nyt yleisesti ottaen parempi kuin vuosiin. Nuorisotyöttömyys on ollut viimeksi näin alhaisella tasolla vuoden 2012 lopussa. Globaalin talouden piristyminen ja myös hallituksen toimenpiteet ovat edesauttaneet nuorten työllistymistä.

Olemme uuden ongelman edessä: osaavista työntekijöistä on pulaa. Opintojen aloittamista miettivälle tai alanvaihtoa suunnittelevalle aika on otollinen.

Rakennusala on ollut vahvassa kasvussa jo pari vuotta. Esimerkiksi Lehto Group palkkaa jatkuvasti uutta väkeä, kertoo rekrytiimin asiantuntija Tanja Kanerva. ”Tehtaillemme tarvitaan tuotannontyöntekijöitä, laatoittajia ja LVI-asentajia”, Kanerva luettelee. Hänen mukaansa yhtiö on palkkaamassa kaikkiaan yli 100 uutta henkilöä. Uralupaus-ohjelman kautta Lehto tarjoaa harjoittelupaikkoja myös kymmenille opiskelijoille.

Ravintola-alalla tilanne on samankaltainen. Oulussa Ravintola Pannua, Puistolaa ja Pizzeria Cantinaa pyörittävä Sari-Helena Forsman kertoo, että ravintoloissa on jatkuvasti auki paikkoja. ”Tilanne on haastava. On todella vaikea löytää osaavia ammattilaisia.

Omavalmistusasteemme on korkea, joten odotamme rekrytoitavilta monenlaisia käsillä tekemisen taitoja.” Koko toimiala kaipaa uusia tekijöitä. ”Tarvitaan paljon innostuneita, ravintola-alaan intohimoisesti suhtautuvia ihmisiä – eli opiskelijoita”, Forsman toteaa.

Yhteishaku ja jatkuva haku

Nuorten, peruskoulunsa tänä keväänä päättävien hakuväylä ammatillisiin opintoihin on valtakunnallinen yhteishaku. Oulun seudun ammattiopistossa on haussa 1 642 opiskelupaikkaa 28:ssa eri tutkinnossa. Ammattilukio sopii niille, jotka haluavat yhdistää ammatti- ja lukio-opinnot.

Muiden hakijoiden osalta hakeutumisen uusi väylä on jatkuva haku. Jatkuvassa haussa tarjotaan koulutusmahdollisuuksia joustavasti ympäri vuoden. Osaan opiskelupaikoista on selkeä hakuaika. Niitä voi olla eri tutkinnoissa useitakin vuoden aikana. Toinen tapa on hakuajaton ns. non-stop -hakeutuminen.

Ammatillisen koulutuksen laki uudisti myös oppisopimusta. Edelleen on mahdollista tehdä koko tutkinto oppisopimuksella, mutta yhä enemmän tehdään oppisopimuksia osaksi opintoja, vaikkapa opiskelujen viimeisiksi kuukausiksi.

Työvoimapulan tunnistaa myös kokkiopettaja, lehtori Sami Puumalainen OSAOsta. ”Kontaktini Norjaa myöten kaipaavat ammattilaisia työhön.”

Puumalainen muistuttaa, että työelämä tarvitsee moniosaajia. ”Päiväkodissa sama henkilö saattaa siivota ja auttaa ruoan esillepanossa, ja turvallisuusalalla voi hyötyä keittiöpuolen osaamisesta. Osaamisen voi rakentaa poimimalla tutkintoon osia yli ammattirajojen. OSAOssa kuuntelemme opiskelijan toiveita, tai voimme räätälöidä koulutussisällöt vastaamaan yrityksen tarpeita.”

Työ-ja elinkeinoministeriön ammattibarometrin mukaan Pohjois-Pohjanmaalla on pulaa seuraavista osaajista:
Hitsaajat ja kaasuleikkaajat
Kirjanpidon ja laskentatoimen asiantuntijat
Kirvesmiehet ja rakennuspuusepät
Koneenasettajat ja koneistajat
Konehiojat, kiillottajat ja teroittajat
Konepaja- ja metallituotteiden kokoonpanijat
Kotiapulaiset ja -siivoojat
Kuorma-auton ja erikoisajoneuvojen kuljettajat
Laskentatoimen erityisasiant. ja tilintarkastajat
Maa- ja vesirakentamisen avustavat työntekijät
Maansiirtokoneiden ym. kuljettajat
Maatalous-, teollisuuskoneasentajat ja -korjaajat
Moottoriajoneuvojen asentajat ja korjaajat
Muurarit ym.
Muut ohjelmisto- ja sovelluskehittäjät
Myyntiedustajat
Nosturinkuljettajat
Ohutlevysepät
Paksulevysepät ja rautarakennetyöntekijät
Puhelin- ja asiakaspalvelukeskusten myyjät
Rakennusalan avustavat työntekijät
Rakennusmaalarit ym.
Rakennussähköasentajat
Ravintola- ja suurtaloustyöntekijät
Sosiaalityön erityisasiantuntijat
Sovellusohjelmoijat
Sovellussuunnittelijat
Tarjoilijat
Toimisto- ja laitossiivoojat ym.
Tuote-esittelijät
Tutkimus- ja markkinatutkimushaastattelijat

Yhteishaku nuorille 20.2.–13.3.2018 osoitteessa opintopolku.fi. Jatkuva haku kaikille.

Lisätietoja: kuntayhtymäjohtaja-rehtori Jarmo Paloniemi, p. 050 538 3929