Koulutus loppuu Pikisaaresta – media-ala jatkaa vielä yhden vuoden

Oppilaitosalue Pikisaaressa voisi tulevaisuudessa olla osa Pohjoisen alueen kulttuuri- ja tapahtumakeskusta, asuinalue tai molempia.

Oppilaitosalue Pikisaaressa voisi tulevaisuudessa olla osa Pohjoisen alueen kulttuuri- ja tapahtumakeskusta, asuinalue tai molempia.

Oulun seudun ammattiopiston (OSAO) kulttuurialan koulutukset siirtyvät pois Oulun Pikisaaresta ensi kesänä. Oulun seudun koulutuskuntayhtymä (Osekk) on halukas myymään tyhjiksi jäävät Pikisaaren kiinteistöt.

OSAOn kulttuurialan koulutuksien siirtäminen Haukiputaalle ja Kaukovainiolle alkoi asteittain kolme vuotta sitten. Pikisaaren koulutuksista OSAOn Haukiputaan yksikössä jatkavat osa taideteollisuusalasta (sisustus- ja verhoilu, restaurointi) sekä tekstiili- ja muotiala. OSAOn Kaukovainion tekniikan yksikköön on siirretty loput taideteollisuusalasta (puuseppä, jalometalli). Media-ala jatkaa vielä yhden vuoden Pikisaaressa, minkä jälkeen koulutus siirtyy Kaukovainiolle. Siirrot koskevat noin 300 opiskelijaa ja 40 henkilöstön edustajaa.

Osekk hakee säästöjä

Kulttuurialan koulutuksien siirroilla tavoitellaan kustannustehokkuutta. Koulutus on kannattavampaa, kun se järjestetään isompien yksiköiden sisällä. Myös eri osaamisalojen yhteistyö syvenee, kun ne sijaitsevat lähekkäin.

Kuntayhtymäjohtaja-rehtori Jarmo Paloniemi: ”Osekkissa on ollut jo pitkään periaatteena, että säästämme ennemmin seinistä kuin opetuksesta. Rahoitusleikkausten myötä olemme joutuneet hakemaan säästöjä raskaillakin toimenpiteillä. Kuuden vuoden aikana olemme luopuneet noin 75 000 m²:sta.”

Osekk omistaa Pikisaarentie 13:ssa sijaitsevat kiinteistöt Vanhaa Villatehdasta lukuun ottamatta. Tontti on Oulun kaupungin omistuksessa.

”Meidän tavoite on, että kiinteistöt eivät jäisi tyhjilleen, vaan niille löytyisi nopeasti uudet käyttäjät”, tähdentää Paloniemi.

Osekkilla on Pikisaaressa rakennuksia yhteensä 4884 hum²: Päärakennus (rv. 1980), Keltainen talo (rv. 1935), Villatehdas (rv. 1970, peruskorjattu 1989), Mallassauna (rv. 1900, peruskorjattu 1997), Suolamakasiini (rv. 1900, peruskorjattu 2007).

Oppilaitosalue voisi tulevaisuudessa olla osa Pohjoisen alueen kulttuuri- ja tapahtumakeskusta, asuinalue tai molempia.

Bye Bye Pikisaari –tapahtuma 17.5.

OSAOn henkilökunta ja opiskelijat järjestävät Bye Bye Pikisaari –tapahtuman perjantaina 17.5.2019 klo 14 – 19. Tapahtuma on avoin kaikille, ja OSAO toivottaa erityisesti tervetulleiksi kaikki Pikisaaressa opiskelleet tai työskennelleet henkilöt.

Iltapäivän aikana on tarjolla monenlaista ohjelmaa kulttuurin eri osa-alueilta. Tapahtumassa esiintyy Pikisaaressa opiskelevia ja sieltä jo valmistuneita artisteja. Lavalla ja teltassa nähdään muun muassa Tnax, Naike ja Velmu, Pepe Alex, Dj Antti Yrjoe Henrikki, Casted, The Andruids, Ernesto Aeroflot, Henry K & Kelepo sekä Jukka Takalo. Tapahtuman juontaa Tuukka Myllymäki.

Mukana myös Osuuskunta Artesaari, Tuuma & Tikki sekä Vohvelikahvila. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Lähes 140-vuotinen historia

Pikisaaren koulu perustettiin vuonna 1882 ja se on Oulun toiseksi vanhin ammatillinen oppilaitos. Aluksi oli pelkkä ompelulinja, jonka tarkoituksena oli opettaa porvaristytöille käsityötaitoja. Historiansa aikana koulu on muuttanut usein. Vuonna 1980 koulu siirtyi Pikisaareen entisen Oulun Villatehtaan tiloihin. Alkuvuosien ompelun ja kudonnan opetuksesta koulutustarjonta laajeni monipuoliseksi kädentaito- ja kulttuurialojen kattaukseksi. Oppilaitoksessa on voinut opiskella mm. ompelijaksi, kutojaksi, puusepäksi, rakennusrestauroijaksi ja media-assistentiksi.

Koulun nimet
Alceniusta kvinliga handarbetskolan 1882-
Alceniuksen naiskäsityökoulu
Oulun naiskäsityökoulu
Oulun naiskotiteollisuuskoulu
Oulun kotiteollisuuskoulu 1973-
Oulun käsi- ja taideteollisuusoppilaitos 1988 –
Oulun kulttuurin ja tekniikan oppilaitos, Pikisaaren toimipiste 2000 –
Oulun seudun ammattiopisto, Pikisaaren yksikkö 2005 –
Oulun seudun ammattiopisto, Myllytulli-Pikisaaren yksikkö 2015 –

Koulun omistajat
Alceniuksen sisarukset 1882 – 83
Oulun Läänin Talousseura 1883 – 1907
Oulun läänin kotiteollisuusyhdistys ry 1908 – 1981
Oulun kaupunki 1981 – 1994
Oulun seudun koulutuskuntayhtymä (Osekk) 1995 –
Lähde: Alceniuksen kädenjälki. 2007. Rakennushistoriaselvitys Oulun seudun ammattiopiston Pikisaaren yksikön vaiheista 1882 – 2007.

Lisätietoja: kuntayhtymäjohtaja-rehtori Jarmo Paloniemi, p. 050 5383 929, jarmo.paloniemi@osekk.fi