Kun Essi käskee, rekka tottelee

Kiinnostus autoiluun teki Essi Rahkosta raskaan liikenteen ammattilaisen. Tuore yhdistelmäajoneuvonkuljettaja sanoo päällimmäiseksi OSAO-muistokseen hyvät ja ammattitaitoiset opettajat.

Kello pärähtää Essi Rahkon yöpöydällä viisareiden näyttäessä vielä aamuyön tunteja ja edessä on kuljettajan normipäivä: rekan lastausta ja kuorman purkamista terminaalissa sekä muutaman sadan kilometrin edestakainen ajomatka. Tai vuorossa voi olla kahden päivän reissu autossa yöpymisineen.

– Moni kysyy olenko nyt oikealla alalla. Tuntuu että olen. Vaikka herätyskello soi aamulla aikaisin, ei koskaan tympäise lähteä töihin. Se kertoo paljon, sanoo huhtikuussa yhdistelmäajoneuvonkuljettajaksi valmistunut Essi.

Hoitoala vaihtui logistiikkaan

Essi harkitsi logistiikka-alaa jo yläasteella, mutta tuolloin rohkeus hakea vielä puuttui. Kymppiluokan jälkeen alkaneet lähihoitajaopinnot eivät lopulta tuntuneet omilta, joten Essi hakeutui yhteishaun kautta OSAOon Kempeleeseen opiskelemaan logistiikan perustutkintoa.

Tutkinnon myötä taskussa on raskaan yhdistelmän CE-ajokortti. Tämän hetkisessä työssään Essi ajaa maitotuotteita suurella täysperävaunurekalla.

– Olen nuori ja pienikokoinen nainen, joten kyllä ihmettelyäkin kuulee. Itselleni kuljettajan ammatti ei tunnu mitenkään kummalliselta. Olen aina tykännyt ajella autoilla ja rassata niitä. Korjaaminen kiinnostaa ja koulun kursseilla oppi paljon koneista ja moottoreista.

Osaaminen nopeuttaa valmistumista

Ammatillisessa koulutuksessa opiskelijan osaaminen voi lyhentää opiskeluaikaa. Reilusti alle kahdessa vuodessa OSAOssa tutkinnon suorittanut Essi kiittää hyviä ja ammattitaitoisia opettajia mahdollisuudesta valmistua nopeammin sekä kelpo eväistä työelämään.

Essin kanssa yhtä aikaa logistiikka-alalla aloitti 6 tyttöä. Työssään tien päällä Essi sanoo huomanneensa, että vastaan hurauttaa yhä useammin naiskuljettaja. Hän rohkaisee kokeilemaan alaa, jos siltä vähänkin tuntuu.

– Kanttia täällä kysytään ja ei saa mennä pupu pöksyyn. Pitää myös kyetä itsenäiseen työhön. Esimerkiksi rullakkojen vetäminen terminaaleissa on raskasta, mutta kaikkeen tottuu, kertoo Essi.

Essin kokemukset kuljettajan ammatista ovat pääosin positiivisia. Joskus kuormia työmaille purkaessa on joutunut kuulemaan epäasiallisia kommentteja.

– Ei ole mennyt ihon alle ja uskallan kyllä sanoa takaisin. Mutta niitä ei kenenkään tarvitse sietää. Työkaverit ovat kuitenkin joka paikassa ottaneet mahtavasti vastaan. He ovat ystävällisesti neuvoneet ja opettaneet. Aina on voinut kysyä.

Hyvillä näytöillä työllistyy

Opinnot Kempeleessä veivät Essin oppimaan oikeille työpaikoille. Ensin hän teki jakeluhommia Oulussa kuorma-autolla. Sen jälkeen vuorossa oli Postin jakeluauton ajamista Oulusta Kainuuseen. Jakso kuljetusliike Eero Sjögren Oy:ssä poiki valmistumisen jälkeisen työpaikan.

– Työpaikoilla on hyvä tilaisuus näyttää osaamistaan työnantajille. Moni kaveri OSAOsta on työllistynyt samalla tavalla. Myös toisten kuljettajien suositukset ovat tärkeitä tällä alalla.

Eero Sjögren Oy:ssä kuljettajille on tarjolla monenlaisia työtehtäviä. Kokemuksen karttuessa Essi tähtää ajamaan pitkien matkojen runkoliikennettä. Pidemmät reissut merkitsevät pidempiä vapaita.

– Kahdeksasta neljään -homma ei ole minua varten. Vapailla haluan ehtiä tavata kavereita ja rentoutua, summaa Essi.

Logistiikka-ala OSAOssa

OSAOssa logistiikka-alan koulutusta tarjoaa Kempeleen-Limingan yksikkö. Logistiikan perustutkinnosta voit valmistua autonkuljettajaksi tai yhdistelmäajoneuvonkuljettajaksi.

Haku koulutukseen on peruskoulun päättäville ja ilman ammatillista tutkintoa oleville yhteishaun kautta. Ammatillisen tutkinnon suorittaneille sekä ylioppilaille ja lukion suorittaneille pääväylä ammatilliseen perustutkintoon on jatkuva haku.

Tutustu autonkuljettajan opintohin

Tutustu yhdistelmäajoneuvonkuljettajan opintoihin