OSAO

FI EN
Tulosta
Etusivu / Nyt / Blogi / Hankeblogi / Matkatarinoita kesätyöyrityksissä I

Matkatarinoita kesätyöyrityksissä I

Kesäkahvila sijaitsee upealla paikalla Muhoksen Päivärinteellä Oulujoen rannalla.

Kesäkahvila sijaitsee upealla paikalla Muhoksen Päivärinteellä Oulujoen rannalla.

Lomieni jälkeistä työelämää ei voisi paljon paremmin aloittaa kuin vierailemalla nuorten perustamissa yrityksissä Limingassa ja Muhoksella. Sitä luovuutta, intoa ja rohkeutta, mitä nämä tapaamani nuoret edustivat ja hehkuivat, ei tällainen 1990-luvun lama-aikana nuoruutensa viettänyt voi kuin ihailla ja hämmästellä.

Santeri Närhi – oman onnensa fiksari

Santeri kaipasi tekemistä kesäksi ja vanhaa sanontaa mukaillen, hän sai mitä tilasi. Töitä on riittänyt kuutena päivänä viikossa ja kyltin mukaan töitä voidaan "ahnehtia" myös muina aikoina.

Aloitin reissuni Limingasta, johon olin sopinut tapaamisen Santefix-nimisen yrityksen perustajan Santeri Närhen, 19, kanssa. Hänen yrityksensä sijaitsee vuokratiloissa Pölykujalla 8-tien varressa lähellä Limingan keskustaa. Santeri on lukiolainen, joka kirjoittaa vielä ylioppilaskirjoituksiaan tulevana syksynä. Alun perin hänen tarkoituksenaan oli tehdä normaalisti kesätöitä, mutta kun ei niitä onnistunut saamaan, hän alkoi yhä enemmän miettiä, voisiko hän työllistää itse itsensä. Käsillä tekeminen ja nimenomaan tekeminen olivat sitä, mitä hän halusi yrityksessään tehdä. Hän oli ollut kesätöissä muun muassa maatilalla ja oli huomannut tykkäävänsä olostaan, kun tekemistä oli runsaasti eikä tarvinnut olla toimettomana. Ei aivan tyypillisen ”nykypäivän nuori” -stereotypian mukaista?

Toinen asia, mistä Santeri oli aina pitänyt, oli autojen laitto. Hän huomasi, että Limingassa ei ole vielä ainuttakaan autofiksaamoa. Hän selvitti asiaa edelleen ja keskusteli asiasta kavereidensa sekä tuttujen yrittäjien kanssa ja sai idealleen rohkaisua. Seuraavaksi hän meni Uusyrityskeskukseen, jossa sai tukea idealleen ja mukaansa paperit Starttirahan hakemista varten. Hän keskusteli useita tunteja yrityksen perustamisesta myös tilitoimiston työntekijän kanssa ja kun he yhdessä laskivat kannattavuuslaskelmia, alkoi idea tuntua mahdolliselta toteuttaa. Yritystä käynnistäessään byrokratia tuntui jopa lannistavan koko idean, mutta kun hän polkaisi yrityksensä käyntiin ja paperisota oli ohi, hän huomasi olevansa täystyöllistetty. Lisäksi ELY-keskus myönsi hänelle Starttirahaa 635 € kuukaudessa tammikuuhun asti, jolloin hän astuu armeijan vihreisiin. Alun perin Santeri aikoi pistää yrityksensä tauolle varusmiespalveluksensa ajaksi, mutta nyt hän miettii jonkun toisen työntekijän mukaan ottamista armeijan ajaksi, kun bisnekset kerran rullaavat. Mutta mitä Santeri aikoo tehdä isona? Sitä hän ei varmasti vielä tiedä, mutta ensin hän aikoo ainakin hakea lennonjohtajakouluun!

Kesäkahvila Päivärinteellä

Kesäkahvila sijaitsee upealla paikalla Muhoksen Päivärinteellä Oulujoen rannalla.

Matkani jatkui Muhokselle Kesäkahvilaan, joka on kolmen muhoslaisen 15–17 –vuotiaan nuoren perustama 4H-harjoitusyritys. Kesäkahvila sijaitsee noin 25 kilometrin päässä Oulusta Muhokselle Oulujoen pohjoispuolella osoitteessa Päivärinteentie 229, Muhos. Kahvila on selkeästi kyltein merkitty Päivärinteentiellä eikä sitä voi ohittaa. Tie viettää kohden kaunista Oulujokea ja pysähtyy omakotitalon pihaan, johon on merkitty pysäköintialue Kesäkahvilan asiakkaille. Kyltit opastavat edelleen punaisen aitan luokse, jossa nuoret yrittäjälupaukset terästäytyvät asiakkaan saapuessa paikalle. Ostan kahvin ja alan jututtaa yrittäjiä.

Yrittäjä Milja Ervastin, 17, mielestä Kesäkahvilan pidossa on ollut parasta asiakaspalvelu ja sen harjoittelu. Hän kertoo opiskelevansa lähihoitajaksi ja pitää myös koulutuksensa puolesta tärkeänä sitä, että saa olla tekemisissä ihmisten kanssa kesätyössään. Tulevaisuudestaan hän ei osannut sanoa, aikooko opintojensa jälkeen pysyvästi yrittäjäksi, mutta toistaiseksi kokemukset ovat olleet rohkaisevia. Ervasti kertoo kaupan käyneen tänä kesänä kohtalaisesti, mutta huonot säät ovat verottaneet bisnestä. Hän arveli myös opintojensa etenevän kesän aikana oppilaitoksen hyväksyessä kesätyöyrittäjyyttä opintosuorituksiksi osaamisen tunnustamisen kautta.

Yrittäjät olivat saaneet apua vanhemmiltaan viranomaisasioiden hoidossa. Byrokratia oli jäänyt kohtuullisen kevyeksi: kesäkahvilan perustamiseen oli riittänyt ilmoitus Eviralle eikä varsinaista lupaa ollut tarvinnut hakea. Lisäksi Evira oli vaatinut hygieniapassien suorittamista, omavalvontasuunnitelmaa ja yrittäjiltä terveystodistuksia. Kesäkahvilan perustamista helpotti sponsorointituki neljältä paikalliselta yritykseltä ja se, että kahvilan tilat ovat yrittäjien sukulaisten omistuksessa. Lisäksi 4H-yhdistys on antanut nuorille yrittäjäkoulutusta.

Mitä kesästä jäi käteen?

Yrittäjien intoa aistiessa toivoo, että heidän kokemuksensa yrittäjyydestä jäisivät myönteisiksi ja opettavaisiksi. Nyt tärkeintä tuntui olevan nuorelle, että hän sai ITSE aidosti olla tekemässä ihmisten kanssa työtä ja kokeilla omia siipiään yrittämällä. Lisäksi toivottavaa on, että kauppa kävisi ainakin sen verran, että nuoret tienaisivat työllään vähintään sen verran, mitä olisivat ”normaali” kesätöissään saaneet palkkaa. Vaikka yrittäjien kokemasta byrokratiasta puhutaan paljon, nämä esimerkit näyttävät, että yhteiskunnassa on joustoja ja tukea saatavilla yritystoiminnan kokeilemiseen ja aloittamiseen. Santefix sai julkista rahallista tukea sekä neuvontaa ja Kesäkahvilan yrittäjät saivat perustaa harjoitusyrityksensä vähemmällä paperisodalla. Lisäksi yrittäjä voi tienata 5300 euroa ilman että verottaja perii arvonlisäveroja. Santefix jatkaa toimintaansa kesän yli ja nyt yrittäjä miettii vakavasti jo työntekijän palkkaamista palvelukseensa. Rahallista korvausta vielä tärkeämpää on kuitenkin jakson vaikutus nuoren itseluottamukseen. Tavatessani nuoria heistä on huokunut usko itseensä: ”minähän pystyn tähän ja tämä on kivaa!”

Antti Vainiokangas, projektikoordinaattori, Kesätyönä yrittäjyys -esiselvityshanke

Kommentointi

Blogiarkisto