OSAO

FI EN
Tulosta
Etusivu / Nyt / Blogi / Hankeblogi / Matkatarinoita kesätyöyrityksissä, osa III

Matkatarinoita kesätyöyrityksissä, osa III

Maakuntamatkailuni nuorten yrittäjien parissa vei minut seuraavaksi Oulun seudulta tällä kertaa Kainuuseen Vuoreslahden Kesäkioskille, jonne olin sopinut tapaamiset kahden kainuulaisen harjoitusyrityksen kanssa. Toinen yrityksistä oli nimeltään Kainuu Guide ja toinen Kesäkioski. Kesäkioskia pyörittivät kajaanilaiset lukion 2. vuoden aloittava Salla Kauppinen ja 4. vuodelle menevä Olli Kärki.

Bisnestä, yhteisöllisyyttä, työ- ja perhe-elämän yhteensovittamista sekä opintoja

Kesäkioskin tarina sai alkunsa, kun Salla päätti hakeutua kesäyrittäjäkurssille ja kysyi sitten mukaansa poikaystäväänsä Ollia. Romantiikan lisäksi tässä yhdistyi samalla myös yritystoiminnalle olennainen käytännöllisyys, sillä näin Kajaanin kaupungin myöntämä Kesäkioskin alkupääoma tuplaantui 400 euroon. Samalla heillä tuli harjoiteltua yrityksen lisäksi myös työn ja perhe-elämän yhteensovittamista.

Salla ei ollut ensimmäistä kertaa harjoitusyritystoiminnassa mukana, sillä hän perusti harjoitusyrityksen 9. luokalla Kajaanin ensimmäisenä peruskoululaisena. Paikan, Vuoreslahden kylätalon, kaksikko sai ilmaiseksi käyttöönsä, sillä paikallinen kyläyhdistys kysyi heiltä kiinnostusta rakennuksen käyttöönottoon ilmaiseksi kyläläisten hyväksi. Olli ja Salla päättivät tarttua tarjoukseen, koska paikka on erinomainen liiketoiminnan kannalta: alueella asuu noin 3000 asukasta tai kesämökkiläistä eikä kilpailevaa toimintaa ole. Sen jälkeen täytyi hoitaa vielä byrokratia kaupungin elintarvikevalvonnan kanssa, mutta kun nuoret suorittivat hygieniapassit ja laativat omavalvontasuunnitelman, saattoi toiminta alkaa.

Kesäkioski avasi ovensa heinäkuun alussa ja kyläyhdistys saattoi tyytyväisenä todeta rakennuksen lainaamisen kannattaneen, koska kylätalosta muodostui hetkessä varsinainen koko kylän kohtaamispaikka! Yhteisöllisyyden lisäksi Kesäkioski tarjosi ostettavaksi muun muassa kahvia, leivonnaisia, karkkia, virvokkeita, jäätelöä ja leipää. Kesäkioski oli avoinna neljänä päivänä viikossa iltapäivästä iltaan saakka. Leivonnaiset Salla leipoi yhdessä äitinsä kanssa ja leivän he saivat paikalliselta leipurilta Pekka Heikkiseltä, joka ei annakaan leipäänsä myytäväksi aivan joka paikkaan. Leipomoyrittäjä oli näin halunnut osaltaan tukea nuorta yrittäjyyttä.

"Meillä käy kortti." Ajan hermoilla olevat yrittäjät lisäsivät myyntiään merkittävästi hankittuaan appsilla ja normaalilla älypuhelimella toimivan korttimaksulaitteen. Laite maksoi kotiintuotuna 60 € ja myynnistä maksetaan pientä provisiota.
"Meillä käy kortti." Ajan hermoilla olevat yrittäjät lisäsivät myyntiään merkittävästi hankittuaan appsilla ja normaalilla älypuhelimella toimivan korttimaksulaitteen. Laite maksoi kotiintuotuna 60 € ja myynnistä maksetaan pientä provisiota.

Kun puhutaan yrittämisestä tai työnteosta ylipäätään, kiinnittyy huomio tietysti rahaan. Nuoret kertoivat tienanneensa kioskitoiminnallaan paljon paremmin kuin kaverinsa kesätöissään. Myynti Kesäkioskilla kävi niin hyvin, että nuoripari lähtee elokuussa yrityksen sulkiessa ovensa viikoksi Lontooseen. He saavat maksettua matkansa kaikki kulut pidettyään yritystään vain kuukauden verran. Tulevaisuudestaan yrittäjinä he eivät osanneet sanoa vielä mitään, koska Olli lähtee ensi kesänä armeijaan, mutta yksi asia on varmaa: ainakaan kesätyösetelillä ei työhön meno enää houkuta, koska kioskin pitämisellä tienasi niin paljon paremmin. Nuoret saavat kesästä lukionsa opintorekisteriin yhden kurssin suorituksen. Muuta yrittäjyyskasvatusta ei ole heidän lukio-opinnoissaan. Sitten vastaukset vakiokysymykseeni: ”Parasta yrittäjyydessä...tykkään leipoa ja on ihana palvella asiakkaita", sanoi Salla. Ollin mukaan parasta Kesäkioskin pidossa "on kun saa tehä ite" ja lisäsi hetken mietittyään pilke silmäkulmassaan: "ja kun saa illalla syödä kaikki loput munkit!"

”Kuulkaa korpemme kuiskintaa: Täältä pesee!” Kainuun kesätyöyrittäjät edestä lukien Fanni Järvinen, Katja Ritvanen, Salla Kauppinen, Olli kärki, Jenna Ulmanen (kesk.), Jesse Eskelinen, Jenny Pitkänen (tak.) ja Igor Karppinen. KAO:n yrittäjyyskasvatusguru, opettaja Juha Kauppinen, voi myhäillä tyytyväisenä taustalla. Kuva: Kainuu Guide.
”Kuulkaa korpemme kuiskintaa: Täältä pesee!” Kainuun kesätyöyrittäjät edestä lukien Fanni Järvinen, Katja Ritvanen, Salla Kauppinen, Olli kärki, Jenna Ulmanen (kesk.), Jesse Eskelinen, Jenny Pitkänen (tak.) ja Igor Karppinen. KAO:n yrittäjyyskasvatusguru, opettaja Juha Kauppinen, voi myhäillä tyytyväisenä taustalla. Kuva: Kainuu Guide.

”Voiko tällä tienata rahaa?!! Voiko se mennä konkkaan?”

Tällaisia kysymyksiä tulvahti mieleen ensimmäisenä Kainuu Guiden yrittäjillä, kun he pari – kolme vuotta sitten ensimmäisen kerran kuulivat mahdollisuudesta perustaa NY-harjoitusyritys. Kainuu Guide on viiden Kainuun ammattiopiston KAO:n media-alan opiskelijan perustama kesätyöyritys. Nuoret suorittavat samalla lukio-opintoja ja he valmistuvat media-assistenteiksi sekä ylioppilaiksi yhteensä neljän vuoden opintojen jälkeen. Nuorten osaamisalaan kuuluvat esimerkiksi internet-sivujen tekeminen, livestreamin toteuttaminen ja erilaisen mediasisällön tuottaminen. He ovat opintojensa aikana huolehtineet muun muassa Kajaanin Hokin livestreamauksesta, tehneet pari tv-mainostakin, olleet mukana Kajaani City Frisbee -tapahtumassa ja lisäksi heiltä luonnistuu myös mobiilisovellusten eli appsien tekeminen.

Nuoret ovat aloittaneet harjoitusyritystoiminnan kaksi vuotta sitten NY-yrityksellä nimeltään Avedia ja vuosi sitten he liittyivät KAO:n perustamaan osuuskunta Tervakanavaan, jossa on heidän lisäksi parikymmentä muuta yritystä. Nuoret valikoituivat kesätyöyrittäjäkurssille lukuisten hakijoiden joukosta. Opettaja Juha Kauppisen mukaan nämä nuoret pääsivät mukaan aiemmin antamiensa näyttöjen ja liikeideansa perusteella; kesäajalla yrittäjinä toimivien täytyy olla hyvin motivoituneita sekä itseohjautuvia ja liikeidea täytyy olla hyvä. Kajaanin kaupunki on tukenut nuoria nyt perustetun Kainuu Guide -yrityksen kuluissa myöntämällä jokaiselle yrittäjälle 200 € arvoisen alkupääoman.

Yrittäjien tarkoituksena oli ensin luoda mobiilisovellus eli appsi, joka esittelisi Kainuun nähtävyyksiä turisteille, mutta asiaa mietittyään he huomasivat, etteivät itsekään vielä tiedä, mitä kaikkea Kainuulla on tarjottavanaan. Niinpä he päättivät kiertää Kainuuta ja kuvata eri kohteita tehden yhteistyötä eri nähtävyyksien, yrittäjien ja tapahtumien luona. Heidän tarkoituksenaan on muun muassa auttaa luomaan TripAdvisor-profiileja yrittäjille ja saada heille näin maailmanlaajuista näkyvyyttä. Kainuu Guide on ehtinyt jo kuvata Kainuun Runoviikkoa ja heidän tarkoituksenaan on kiertää ainakin Kajaanissa, Oulujärven ympäristössä ja Ukkohallassa.

Kysyttäessä nuorilta yrittäjiltä, mikä yrittäjyydessä on ollut parasta, he vastaavat kuin yhdestä suusta: ”Tämä porukka! Porukka on kasvanut yhteen eikä kenenkään tarvitse välttämättä edes puhua, kun kaikki tietää mitä asiasta ollaan mieltä. Rahaakin on tullut, mutta tämä ei ole edes tuntunut työltä!” Nuoret valmistuvat vuoden päästä media-assistenteiksi sekä ylioppilaiksi ja kaikilla heillä on tarkoitus opiskella alaa lisää. Jatko-opintoihin lähteminen todennäköisesti hajottaa porukan eri puolille Suomea, mutta he aikovat pitää yhtä paitsi ystävinä, myös yrittäjinä. Heidän alansa ja liikeideansa on sellainen, ettei se vaadi jatkuvaa fyysistä yhdessäoloa.

Näitä nuoria jututtaessani tuli itsellekin todella hyvä ja reipas fiilis. Heistä huokui sellainen energia sekä usko ja terve ylpeys omiin kykyihin, että itsellenikin tuli jo melkein halu tilata heiltä joku työ näkemättä vielä mitään heidän tekemiään töitä. Kainuussa on tehty hyvää työtä yrittäjyyskasvatuksen saralla. Sisäiseen yrittäjyyteen usein liitetyt ominaisuudet, kuten tavoitteellisuus, itsevarmuus, luovuus ja ulospäinsuuntautuneisuus ovat jokaisessa meissä synnynnäisesti sisäänrakennettuja. Näitä ominaisuuksia pystytään kehittämään esimerkiksi tekemällä yhdessä erilaisia projektityyppisiä töitä ja saamalla niistä aineetonta ja aineellista palautetta. Ja vielä vastaus otsikon kysymyksiin: ”Kyllä, harjoitusyrittäjyydellä voi tienata oikeaa rahaa eikä se voi mennä konkkaan!”

Antti Vainiokangas, projektikoordinaattori, Kesätyönä yrittäjyys -esiselvityshanke

Kommentointi

Blogiarkisto