OSAO

FI EN
Tulosta
Etusivu / Nyt / Blogi / Hankeblogi / Matkatarinoita kesätyöyrityksissä, osa IV

Matkatarinoita kesätyöyrityksissä, osa IV

Tällä kertaa kirjoitukseni kertoo liminkalaisista 4H-yrittäjistä ja OSAOn opiskelijoista, jotka perustivat Rantakylään kesäksi kioskin uimamontulle. Toinen esimerkkini on tositarina kahdesta liminkalaisesta lukiolaisesta, jotka vuoden harjoiteltuaan 4H-yrittäjyyttä, perustivat tämän vuoden alusta "oikean" yrityksen.

Moki – kesäkioski Rantakylän uimamontulla

Aloitan toisen matkani Liminkaan Rantakylän uimamontulta, jonne elokuussa opintonsa OSAOlla aloittaneet Kristian Järvelin (Muhoksen yksikkö) ja Jaakko Sangi (Myllytulli) olivat perustaneet 4H-kesäkioskin. Yritys aloitti toimintansa 19.6 ja oli avoinna säävarauksella aina 3.8. saakka. Järvelin kertoi päätyneensä yrittäjäksi vähän vahingossa: Sangi oli kertonut hänelle 4H-järjestön pitämästä koulutuksesta ja saanut houkuteltua Kristianin mukaansa hissipuheella: ”tuu mukkaan, saa olla päivän koulusta pois!” Koulutus oli vakuuttanut nuoret ja he päättivät perustaa yrityksen.

Kummallekin nuorista kokemus oli heidän ensimmäisensä yrittäjänä. Heidän perheessään on kuitenkin kokemusta yrittäjyydestä, sillä Järvelinin veli toimi aiemmin yrittäjänä media-alalla ja Sangin vanhemmat ovat puolestaan maanviljelijöitä. Kokemuksena kioskin pitäminen oli vaihtelevaa: vaikka työ oli ollut ihan mukavaa, välillä oli joutunut olemaan tyhjänpanttina. Alkuun toiminta rannalla oli hiljaista, mutta helteiden tultua oli ollut vilkkaampaa ja se näkyi myös parantuneena myyntinä. Parhaimmillaan tuottoa tuli noin 100 euroa päivässä.

Rahan lisäksi yrittäjät saivat kesästä myös aineetonta pääomaa, kuten kokemusta asiakkaista ja myynnistä. Parasta yrittäjyydessä oli Järvelinin mukaan ”se, että on oma yritys ja saa olla oma pomo. Lisäksi kioskiala on ihan kiva.” Vaikka kioskin pitäminen olikin pojista ihan kivaa, Järvelinin mukaan jokin teknisen alan työ olisi sopinut heille paremmin. Ammattikoulun jälkeen Järvelin aikoo lähteä opiskelemaan ulkomaille jotakin. Hän kertoi omaavansa erinomaisen englannin kielen taidon ja hän muun muassa kirjoittaa kirjaa englanniksi.

Mokin yrittäjistä Kristian Järvelin työvuorossaan Jaakko Sangin oltua lomamatkalla.

Pihapalvelu HyVä – harjoitusyrityksestä ”oikeaksi” yritykseksi

Sovin tapaamisen Pihapalvelu HyVän nuorten yrittäjien, Aleksi Hyytisen, 18, ja Teemu Vähäkankaan, 17, kanssa Liminganporttiin heinäkuun helteisenä päivänä kello 15.30. Molemmat karauttivat polkupyörillään pihaan hieman eri aikaan, koska toinen pojista asuu lähempänä kohtaamispaikkaa kuin toinen. Kumpikin pojista halusi vuorollaan tarjota minulle kahvit ja kieltäytyi ottamasta itse vastaan tarjottua kahvia.

Pihapalvelun HyVän yrittäjät ovat lukion 3. vuoden aloittaneita liminkalaisia nuoria, joiden yritystaival alkoi vuosi sitten kesällä heidän perustettua ensin 4H-harjoitusyrityksen. Yrityksen toimenkuvaan kuului silloin, kuten nytkin, erilaiset pihatyöt ja maalaukset. He ”joutuivat” perustamaan yrityksen, koska eivät lukuisista yrityksistään huolimatta onnistuneet saamaan itselleen kesätöitä. Alkuun kaikki välineet, mitä he toiminnassaan tarvitsivat, löytyivät molempien kotien autotalleista. He antavat vanhemmilleen ison kiitoksen tästä alkupääomasta ja muusta tuesta, jota ovat kotoaan saaneet, kuten kuljetusavusta. Myös kavereiltaan pojat ovat saaneet pelkästään varauksetonta tukea ja kriittistä palautetta.

Nuoret yrittäjät Aleksi Hyytinen (vas.) ja Teemu Vähäkangas aikovat rahoittaa jatko-opintonsa yritystoiminnallaan. Yliopistovuoden lyhyt kesto ja poikien liikeidea mahdollistavat nykyisen kaltaisen yritystoiminnan jatkamisen myös yliopisto-opintojen aikana.

4H-yritys osoittautui menestykseksi heti ensimmäisenä kesänä ja tästä innostuneina he rekisteröivät alkuvuodesta 2014 yrityksensä yritysrekisteriin. He perustivat kumpikin itselleen toiminimet ja tekivät keskinäisen yhteistyösopimuksen pyörittäen käytännössä yhdessä yhteistä yritystä. Heidän yrityksensä toiminta-alue on 50 kilometrin säteellä Limingasta ja useimmin työt ovat olleet Limingassa ja heidän tavoitteenaan on vakinaistaa toiminta tälle alueelle. Näillä nuorilla ei ole mennyt sormi suuhun myöskään byrokratian rattaissa. He eivät ole palkanneet apuunsa tilitoimistoa, vaan hoitavat itse myös kaikki juoksevat paperiasiat. He ovat maksaneet arvonlisäveroa toiminnastaan koko ajan. Yrittäjien pisin työpäivä oli 21 tunnin mittainen, kun varsinaisten töiden jälkeen sai tehdä vielä pitkään paperitöitä. Poikien menestys on jo kertaantunut paikkakunnalla, sillä Pihapalvelu HyVä on käyttänyt välillä alihankkijaa, paikallista 4H-yritystä, tilaustöidensä hoitamiseksi.

”Yrittäjyys ottaa paljon, mutta antaa vielä enemmän”

Pojat kertoivat silmät palaen, että yrittäjyydessä on niin paljon hyvää, että he voisivat puhua siitä minulle vaikka loppuillan. Suurin piirtein virka-aikaa toteuttavana työntekijänä ehdotin, että toimimme tällä kertaa kuitenkin lyhemmän kaavan mukaan. Niinpä he tiivistivät kaiken myönteisen muutamaan virkkeeseen: ”Yrittäjyys ottaa paljon, mutta antaa vielä enemmän… Saa tehdä itse kaiken alusta ja kokeilla jotakin, jos haluttaa eikä tarvi kysyä lupia pomolta… Kasvaa vastuuseen.”

Tulevasta talvesta puhuttaessa, he kertoivat jo miettineensä joitakin ideoita yritystoiminnan laajentamiseksi, mutta päättivät kuitenkin toisin: he aikovat investoida itseensä, tulevan vuoden opintoihinsa ja ylioppilaskirjoituksiinsa. Vaikka yritystoiminta on näillä lahjakkailla nuorilla ollut menestystarina, heillä on kuitenkin tähtäin tulevaisuudessa muualla kuin pihojen hoidossa ja maalaustöissä. Aleksi aikoo hakea lukion jälkeen yliopistoon opiskelemaan psykologiaa Teemun suuntautuessa lääketieteen pariin. He menevät ensi kesänä armeijaan, mutta sitä ennen he kuitenkin kouluttavat jonkun hoitamaan heidän yritystään. Yksin he eivät sijaistaan kuitenkaan aio jättää, vaan ovat tämän apuna iltaisin puhelimitse ja viikonloppuisin auttavat muutenkin.

Näiden kahden reippaan nuoren miehen esimerkki näyttää, että yksinkertaiselta tuntuva idea, johon ei ole tarvinnut hirveän suuria aineellisia alkupääomia, voi tuottaa elinkeinon vaikka loppuelämäksi. Parhaassa tapauksessa yrityksen liiketoiminta kehittyy ja työllistää useita muitakin henkilöitä. Perheen, ystävien, oppilaitoksen tai järjestön antama tuki ja rohkaisu on avainasemassa nuorten ottaessa ensimmäisiä askeliaan yrittäjyyteen edes ajatuksen tasolla. Kun vielä harjoitusyritys on mahdollista perustaa matalalla kynnyksellä ja vähäisellä riskillä, voi se johtaa Pihapalvelu HyVän kaltaiseen menestystarinaan. Toivotamme Aleksille ja Teemulle menestyksekästä ja HyVää tulevaisuutta.

Yrityksen logistiikka ja osa työvälineistä. Työvälineiden ja materiaalien kuljettaminen työkohteisiin onnistuu luovan ratkaisun kautta. Myös asiakkaiden koneilla on mahdollista työskennellä. Yrittäjien bisneksen kasvulle ei löytyne rajoja, kun haastattelupäivänä Aleksi sai ajokortin. Kuva: Teemu Vähäkangas.

Antti Vainiokangas, projektikoordinaattori, Kesätyönä yrittäjyys -esiselvityshanke

Kommentointi

Blogiarkisto