OSAO

FI EN
Tulosta
Etusivu / Nyt / Blogi / Hankeblogi / OSAOsta liikkuvana ammattiin

OSAOsta liikkuvana ammattiin

Onnittelut meille kaikille Oulun seudun ammattioppilaitoksen väelle!

Olemme mukana Liikkuva opiskelu -toiminnassa ensimmäisten oppilaitosten joukossa. 1.8.2017 alkaen liikkuva koulu toiminta (www.liikkuvakoulu.fi) on rantautunut nyt myös toiselle asteelle. OSAOssa on alkanut tänä syksynä vuoden kestävä Liikkuvana ammattiin – hanke.

Liikkuva opiskelu -toiminnan tavoitteena on lisätä opiskelijoiden fyysistä aktiivisuutta ja opiskelukykyä. Opiskelukyky on opiskelijan työkykyä, joka on yhteydessä opintojen sujumiseen, hyvinvointiin ja tulevaan työkykyyn. Liikkumista lisäämällä voidaan edistää opiskelijan terveyttä ja opiskelukykyä, mutta myös oppimisen edellytyksiä, kuten tarkkaavaisuutta ja muistia. Lisäksi yhdessä tekeminen lisää opintoihin kiinnittymistä ja yhteisöllisyyttä sekä iloa ja hauskuutta!

Mukana toiminnassa OSAOsta ovat Kempeleen-Limingan yksikkö, Kaukovainion palvelut yksikkö sekä Kontinkankaan yksikkö. Jokaisesta hankkeessa mukana olevasta yksiköstä on valittu pilottiryhmät syksyllä opiskelijaryhmien joukosta. Ryhmille kohdennetaan erilaisia aktiivisuutta lisääviä toimenpiteitä. Pilottiryhmät saavat mm. käyttöönsä aktiivisuusmittarit, erilaisia tukitoimia aktiivisuuden lisäämisen sekä innokkaat hanketoimijat sparraajakseen. Neljän pilottiryhmän lisäksi valitsemme seurantaryhmän ensimmäisen vuoden opiskelijoille lähetetyn kyselyn mukaan. Mukaan haluaville opiskelijoille tarjoamme yksilöllistä sekä ryhmässä tapahtuvaa ohjausta ja tukea kohti yksilöllistä terveysmuutosta. Tavoitteensa asettaa opiskelija itse. Tukena tähän käytetään motivoivaa haastattelua, jossa hanketyöntekijä auttaa opiskelijaa kohti muutosprosessia.

Päätavoitteena hankkeessa on lisätä fyysistä aktiivisuutta vähentämällä istumista. Tutkimustulosten mukaan yli 6-8 tunnin päivittäinen istuminen on terveysriski liikuntaharrastuksesta huolimatta. Istuminen on useimmille lihaksille lähes täydellinen lepotila. Istumisella on useita terveyshaittoja. Istuminen lihottaa, lisää napostelua, väsyttää, hidastaa aineenvaihduntaa, aiheuttaa erilaisia tuki- ja liikuntaelimistön kiputiloja sekä altistaa erilaisille perussairauksille. Edes kuntoliikunta ei kompensoi runsaan istumisen haittoja. On tärkeää liikkua, mutta samalla on tärkeää vähentää istumisen määrää. Tauottamista tulisi tapahtua puolentunnin välein.

Nappaa itsellesi sopivammat työkalupakkiisi sekä ideoiksi.

Hankkeen tiimoilta on tulossa tempauksia, haasteita, toiminnallisuuteen aktivoivia koulutuksia, tutor-toimintaa, taukoliikuntaa, toiminnallisempia oppimisympäristöjä yms. Me kaikki olemme mukana toteuttamassa muutosta kohti aktiivisempaa ja liikkuvampaa oppilaitosta. Liikkuva koulu voi paremmin, liikkuva koulu oppii paremmin!

Lisätietoja:
Projektipäällikkö
Johanna Vesenterä
johanna.vesentera@osao.fi
p. 040 620 6744

Kommentointi

Blogiarkisto