OSAO

FI EN
Tulosta
Etusivu / Nyt / Blogi / Hankeblogi / Y.H.D.E.S.S.Ä – Hyvinvoiva oppimisympäristö - seminaari

Y.H.D.E.S.S.Ä – Hyvinvoiva oppimisympäristö - seminaari

Y.H.D.E.S.S.Ä –seminaari Voimala 1889 toimivissa tiloissa

Y.H.D.E.S.S.Ä –seminaari Voimala 1889 toimivissa tiloissa

Lokakuun ensimmäisenä perjantaina Opin portailla Pohjois-Pohjanmaalla – hanke, Siirtymät sujuviksi, SISU-hanke sekä niin ikään EU-rahoitteinen K2K – Kaveri kaverille- hanke järjestivät Y.H.D.E.S.S.Ä- seminaarin.

Päivä järjestettiin toukokuussa avatuissa Voimala 1889- tiloissa Hupisaarten kupeessa. Seminaarin tavoitteena oli antaa asiantuntijaluentojen ja hankkeitten tulosten avulla osallistujille eväitä osallistamiseen, muuttuvaan opettajuuteen ja hyvinvoinnin vahvistamiseen. Tilaisuudessa oli mahdollisuus tutustua myös hankkeiden kehittämiin uusiin toimintatapoihin ja tuotteisiin, mm. K2K- hankkeen eri toimijat esittelivät kokemuspuheenvuoroja seminaaripäivän aikana.

Seminaarissa VTT, sosiologi Antti Maunu (Turun yliopisto) pohti esityksessään osallisuutta, osaamista ja ohjausta. Näkökulmana hänellä oli antaa vastauksia siihen, miten voi saada työelämävalmiuksia ja hyvinvointia samalla kertaa.

Mercurian erityisopettaja Sirkku Ohvon teemana oli muuttava opettajuus. Hän kertoi Mercurian toimintamallista sekä yksilöllisten opintopolkujen käytännön toteutuksesta.

Oppimistaidon Anu Arvonen avasi maahanmuuttajaopiskelijan oppimisen haasteita päivän päätteeksi. Päivän aikana saatiin nauttia maittavan lounaan lisäksi myös vararehtorimme Saija Niemelä-Pentin toteuttamasta hyvinvointihetkestä.

Päivään osallistui noin 100 alueen eri koulutuksenjärjestäjien opetus- ja ohjaustoimijaa sekä muita alueen yhteistyökumppaneita. Myös SAKU ry:n Arjen arkki oli esittelypisteineen mukana, juontajina toimivat Kontinkankaan yksikön yksikönjohtajana toiminut Irmeli Männistö ja koulutuspäällikkö Lauri Malm.

Saatujen palautteiden mukaan päivän anti oli pidetty ja tarpeellinen:

”Ryhmän merkitys oppimisympäristönä on tärkeä!”

”Hyvä case muuttuvasta opettajuudesta ja opintopoluista Mercuriasta.”

” K2K:n toimintamalli ja muistan tarjota tätä vaihtoehtoa opiskelijoille.”

”Opettajuuden ravistelua hyvällä tavalla.”

”Hyviä käytäntöjä ja koulutuspolkuja opiskelijoiden työn jouhevoittamiseksi.”

”Seminaari antoi uusia näkökulmia asioihin, joita reformi tuo tullessaan.”

Hankkeiden toiminta ja toteuttajat:

K2K - Kaveri kaverille on Oulun seudun ammattiopiston projekti. K2K – Kaveri kaverille -toiminta keventää ryhmänohjaajien huolta tarjoamalla opiskelijalle vapaaehtoisen vanhemman kaverin, jos ryhmänohjaajan tai opiskelijahuollon toimijoiden aika ei riitä opiskelijan pitempikestoiseen tukemiseen. K2K -mentoroinnissa uusien opettajien hyvinvointi kasvaa, kun he saavat eläkkeelle siirtyneiltä opettajilta hiljaista kokemustietoa omien opetus- ja ohjauskokemuksiensa käsittelyyn.

Siirtymät Sujuviksi -projektissa OSAO (Kontinkankaan yksikkö) on osatoteuttajana Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymän koordinoimassa projektissa. Muita yhteistyökumppaneita SISU-projektissa ovat Seinäjoen koulutuskuntayhtymä ja Länsirannikon Koulutus Oy WinNova. Siirtymät sujuviksi SISU -projektissa on kehitetty henkilökohtaistamisen toimintatapoja ja -malleja, jotka mahdollistavat erilaisille oppijoille yksilöllisiä opintopolkuja sekä joustavia ja oikea-aikaisia koulutuksellisia siirtymiä. Nämä toimintatavat ja -mallit ennaltaehkäisevät koulutuksen keskeyttämistä ja tukevat työllistymistä.

Opin portailla Pohjois-Pohjanmaalla projektia koordinoi Diakonia-ammattikorkeakoulu Diak. Projektin toteuttamisessa ovat mukana lisäksi Suomen Diakoniaopisto SDO:n Oulun kampus ja Oulun seudun ammattiopisto OSAO (Kontinkankaan yksikkö). Opin portailla Pohjois-Pohjanmaalla -projektissa on kehitetty sujuvampaa siirtymistä romaneille ja maahanmuuttajille perusopetuksesta toiselle asteelle sekä hakeutumista toiselta asteelta ammattikorkeakouluun. Lisäksi on kehitetty ohjaus- ja opetushenkilöstön osaamista eri kulttuureista tulevien ohjauksessa.

Teksti: projektipäällikkö Maarit Kopakka, Siirtymät Sujuviksi SISU-projekti, OSAO

Kuvat: Jouni Ylisuutari

Kommentointi

Blogiarkisto