OSAO

FI EN
Tulosta
Etusivu / Nyt / Blogi / Nyt-blogi / "Miltä tämä ala ja paikka minusta tuntuvat?"

"Miltä tämä ala ja paikka minusta tuntuvat?"

Henkilö saa tietoa ja kokemusta alasta ja koulusta sekä myös itsestään koulutuskokeilun kautta.

Henkilö saa tietoa ja kokemusta alasta ja koulusta sekä myös itsestään koulutuskokeilun kautta.

Nuoruusiässä ammatinvalinta ja opiskelu ovat tärkeitä. Oman polun löytäminen voi olla haastavaa ja valintoja tehdään useaan kertaan. Nuoret aloittavat ja keskeyttävät opintoja. Yhden tutkinnon jälkeen pohditaan toisen tutkinnon suorittamista. Näitä valintatilanteita voi helpottaa koulutuskokeilu.

Opintoja suunnitteleva nuori tai aikuinen voi selkiyttää ammatinvalinta- ja uravaihtoehtojaan, soveltuvuuttaan ja motivaatiotaan koulutukseen ja ammattiin, koulutuskokeilun avulla. Tämä tarkoittaa sitä, että kokeilija viettää oppilaitoksessa joitakin päiviä, ehkä viikon, ja seuraa oppitunteja, tutustuu opiskeluympäristöön ja keskustelee opettajien ja ohjaajien kanssa. Kokeilija saa tietoa ja kokemusta alasta ja koulusta sekä myös itsestään niissä ympyröissä. ”Miltä tämä ala ja paikka minusta tuntuvat?”

Työskennellessäni nuorten kanssa olen havainnut, että on helpompi aloittaa opinnot, jos oppilaitos on ympäristönä tullut hieman tutuksi. Päätöksen tekeminen helpottuu, kun nuori saa konkreettisempaa tietoa opiskeltavasta alasta ja ammatin vaatimuksista. Joku opettaja tai ohjaaja on jo tutumpi tulevassa oppilaitoksessa. Nuori voi saada mielikuvan itsestään opiskelijana, nähdä itsensä eri tilanteissa. Hän voi kiinnostua asioista ja huomata jo osaavansa jotakin. Kynnys aloittaa opinnot madaltuu ja sitoutuminen lisääntyy. Koulutuskokeilu voi vahvistaa myös sitä, että tämä ei ole minun alani. Sekin auttaa suunnitelmien tekemistä eteenpäin.

Koulutuskokeilussa oppilaitokseen jää hyvää tietoa mahdollisesta tulevasta opiskelijasta. Koulutuskokeilussa pystytään arvioimaan hakijan soveltuvuutta alalle. Keskustelut ja tiedon saaminen puolin ja toisin lisäävät valinnan osuvuutta. Tällainen harkittu valinta näkyy myös hakuprosessissa ja pääsykokeissa. Kokemukseni on, että koulutuskokeilun jälkeen nuoren on helpompi saada haluamansa opiskelupaikka.

Uusi ja vieras tuntuu meistä usein jännittävältä. Ensimmäinen askel on otettava aina uuden alussa. Se voi olla helpompaa, jos ensin on tavoitteena tutustuminen, sovittu ajanjakso, vaikka muutama päivä. Omaa innostusta, motivaatiota ja sitoutumista voi miettiä taas tämän kokemuksen pohjalta. Sen jälkeiset askeleet ovat jo helpompia. Kun tietää mitä haluaa, sitä on helpompi tavoitella.

TE-toimiston asiakkaat voivat kysyä koulutuskokeilusta lähimmästä TE-toimistosta.

Sari Isojämsä, psykologi
Pohjois-Pohjanmaan TE-toimisto
Byströmin nuorten palvelut

Kommentointi

Nyt-blogi on ajankohtainen silmäys OSAOssa tai maailmalla pinnalla oleviin asioihin. Blogilla on vaihtuva kirjoittaja, joka on yleensä OSAOn henkilökunnan jäsen. Blogi päivittyy pari kertaa kuukaudessa.