OSAO

FI EN
Tulosta
Etusivu / Nyt / Blogi / Nyt-blogi / Nyt-blogi

Kansainvälisyyttä jouluun ja kouluun

On jälleen se aika vuodesta, kun selailen englantilaisia joululehtiä ja mietin joulupöytämme antimia. Vaikka pääroolia esittääkin kinkku laatikoineen, on perheemme joulupöydässä ollut jo vuosia vaikutteita eri maiden joulutraditioista. Joulu ei ole joulu ilman rosollia, suolakaloja ja leivinuunissa yön yli hautunutta riisipuuroa. Mutta yhtä lailla joulufiilikseen tarvitaan isoa Quality Street –pakettia (tai kahta), ranskalaista jouluhalkoa ja saksalaista Stollenia. Osa kokeiluista jää kuitenkin yhden joulun hurmioksi – kuten ne älyttömät määrät eri maiden pikkuleipiä, joita tarjoiltiin vielä juhannuksenakin. Lue lisää »

Rakenteita, kiinteistökantaa ja henkilöstöprosesseja uudistettava

Uudet opetussuunnitelmat ja siirtyminen osaamisperusteisen koulutukseen muokkaavat väistämättä opetusta. Kun pedagogiseen muutokseen lisätään työelämäläheisyyden lisääntyminen, työssäoppimisen laajeneminen, digitalisaation kehitys sekä aikuisten ja nuorten koulutuksen entistä läheisempi yhteistyö, on luetelu Osekkin keskeiset opetussisältöhaasteet. Näihin haasteisiin liittyy oleellisesti yhä laskeva opiskelijayksikkörahoitus. Lue lisää »

Ammattiopistot soveltuvat hyvin maahanmuuttajien alkukoulutukseen

Turvapaikan tai oleskeluluvan saaneet maahanmuuttajat tulevat lähivuosina olemaan tärkeä koulutettava ryhmä ammatillisissa oppilaitoksissa. Ennen ammatillista koulutusta opiskellaan suomen kieltä ja kulttuuria. Tämä tapahtuu tavallisesti niin, että ensin osallistutaan kotoutuskoulutuksiin ja sen jälkeen riittävän kielitaidon jo hankkineena ammatilliseen koulutukseen valmistavaan koulutukseen. Kotoutuskoulutusta ovat järjestäneet yksityiset koulutusyritykset ja valmistavaa koulutusta ammatilliset oppilaitokset. Lue lisää »

DIGITEKNOSOTE - Hyvinvointipalvelujen kehittyminen haastaa koulutuksen järjestäjiä

Opetushallitus on käynnistänyt ammatillisissa perustutkinnoissa kokeiluja keväällä 2014 ja ne päättyvät 31.12.2018. Kokeilut toteutetaan seuraavissa ammatillisissa perustutkinnoissa ja niiden osaamisaloilla: Lue lisää »

Koulutuksen ennakointiprosessi uudistuu

Ennakointityömme sai osana viime keväänä tehtyä Osekkin toimintajärjestelmän itsearviointia ja ulkoista arviointia kiitosta, mutta siitä huolimatta jo nyt ollaan tekemässä muutoksia ennakointityöhön. Koulutuksen ennakointiprosessista otetaan lokakuun alussa käyttöön versio 5.0. Lue lisää »

Osekk 20 vuotta ja ammatillisen koulutuksen reformi

Pohjois-Suomen suurin ammatillisen koulutuksen ylläpitäjä Osekk eli Oulun seudun koulutuskuntayhtymä täyttää kuluvana vuonna 20 vuotta. Kuntayhtymä on tuona aikana kokenut useita muodonmuutoksia. Lue lisää »

Puhe ammattiin valmistuvalle

Jokainen teistä tänään täällä juhlassa valmistuva opiskelija on hankkinut omaan osaamisen reppuunsa vankan osaamisannoksen. Nyt on aika lähteä rakentamaan omaa polkua, elää omaa elämänmatkaa täydesti ja voimakkaasti. Toivotamme teille hyvää matkaa ja uskomme, että osaamisen eväät ovat riittävät. Lue lisää »

OKM:n arvioinnista mairittelevat tulokset

Opetusministeriön valtuuttamana Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen asiantuntijaryhmä toteutti 16. - 17.4. Osekkin ulkoisen arvioinnin. Arvioitsijoiden mukaan oma itsearviointimme vastasi heidän toteuttamaansa ulkoista arviointia. Lue lisää »

Uusi strategia ja erinomainen taloustulos

Vuosi 2014 oli Oulun seudun koulutuskuntayhtymälle onnistunut, mutta eräiltä osin kuitenkin parannettavaa jäi. Oulun seudun ammattiopiston pedagogiset tulokset olivat hyviä, paikoin erinomaisia. Negatiiviset erot on saatu pysymään jo vuosia noin neljän prosentin tuntumassa. Läpäisy on puolestaan vakiintunut noin 65 prosentin kohdalle. Lue lisää »

Itsearviointi - päivän sana

Toimintajärjestelmämme itsearviointi on käynnissä. Olemme Osekkissa viime päivinä arvioineet niin koulutustamme kuin muutakin toimintaamme laajalla osallistujajoukolla. Me puhumme Osekkin toimintajärjestelmän itsearvioinnista. Opetus- ja kulttuuriministeriö nimittäin edellyttää, että kaikki ammatillisen koulutuksen järjestäjät tekevät oman toiminta- /laadunhallintajärjestelmänsä itsearvioinnin nyt alkuvuoden aikana. Arviointien toteuttamista varten ministeriö on laatinut kriteeristön. Se on kunnioitusta herättävän laaja, sivuja on lähes 40… Lue lisää »

Nyt-blogi on ajankohtainen silmäys OSAOssa tai maailmalla pinnalla oleviin asioihin. Blogilla on vaihtuva kirjoittaja, joka on yleensä OSAOn henkilökunnan jäsen. Blogi päivittyy pari kertaa kuukaudessa.