OSAO

FI EN
Tulosta
Etusivu / Nyt / Blogi / Nyt-blogi / Puhe ammattiin valmistuvalle

Puhe ammattiin valmistuvalle

Vararehtori Saija Niemelä-Pentti.

Vararehtori Saija Niemelä-Pentti.

Jokainen teistä tänään täällä juhlassa valmistuva opiskelija on hankkinut omaan osaamisen reppuunsa vankan osaamisannoksen. Nyt on aika lähteä rakentamaan omaa polkua, elää omaa elämänmatkaa täydesti ja voimakkaasti. Toivotamme teille hyvää matkaa ja uskomme, että osaamisen eväät ovat riittävät.

Hyvät ammattiin valmistuvat, arvoisa juhlaväki

Toukokuun viimeisellä viikolla valmistuu Oulun seudun ammattiopistosta 1240 opiskelijaa ammattiin. Heistä 104 on suorittanut ylioppilastutkinnon ammatillisen tutkinnon rinnalla. Upea saavutus ammattiopistolta, upea saavutus teidän jokaisen valmistujan kohdalla.

Ammatillisen koulutuksen tärkein tavoite on tuottaa sellaista osaamista, että valmistuva henkilö työllistyy. Tällä hetkellä Oulun seudun työllisyysnäkymät eivät ole erityisen ruusuiset, mutta nyt on toivottava, että maan uusi hallitus – tiukkoja säästöjä linjatessaan – onnistuisi myös suuntaamaan armaan kotimaalle kasvu-uralle. Viime kuukausien heikot signaalit työelämän suunnasta kertovat kyllä, että pohjakosketuksesta oltaisiin irrottu jo muutama kuukausi sitten ja että kasvuituja on näin kevään korvalla saatu jo oraalle asti. Parempia aikoja odotellessa haluan rohkaista teitä hakemaan työkokemusta ja selvittämään mahdollisia työpaikkoja myös hieman kauempaa.

Ammatillinen väylä on jo vuosia vetänyt nuoria ja aikuisia tarjoamalla mahdollisuuden päästä opintojen jälkeen suoraan työelämään. tulevaisuuden osaajat sukkuloivat yhä notkeammin työelämän ja koulutuksen välillä. Elinikäinen oppiminen ei ole tyhjä fraasi. Toivottavasti olemme myös osanneet kertoa, että OSAO voi myöhemminkin olla teille oikea opiskelupaikka, mikäli haluatte täydentää ja lisätä omaa osaamistanne.

Me hieman pitemmällä elämänkokemukselle kyllä tiedämme, että elämä on jatkuvaa oppimista ja uuden osaamisen hankkimista. Niin se näyttäytyy myös meidän henkilökunnan osaamisen osalta. Jokaisen meistä on huolehdittava niin henkisestä kuin fyysisestä työkyvystämme. Se ei kuitenkaan riitä vaan myös jokaisen meistä työntekijöistä on huolehdittava omasta ammatillisesta kompetenssistamme. Täydennyskoulutuksissa ja erilaisilla kursseilla on käytävä vuosittain. Tarvittaessa pitää olla notkeutta ja rohkeutta vaikkapa kokonaan alan vaihtoon.

Hallitusohjelma on vielä sen verran tuore, että en lähde vielä pitkälle spekuloimaan sen vaikutuksia. Koulutukseen on kuitenkin tulossa suuret säästövaatimukset. Olemme OSAOssa varautuneet rahoituksen tiukkenemiseen jo useamman vuoden ajan. Koko organisaatiota koskevista lomautuksista ja irtisanomisista olemme toistaiseksi välttyneet, vaikka business maailmasta aikaisemmin tutuksi tulleet talouden säätö – ja säästöinstrumentit ovat ikävä kyllä tulleet tutuiksi myös meille Taivalkosken ja Pudasjärven yksiköissä.

Olemme iloisia, että ammatillisen koulutuksen yleiseen jatko-opintokelpoisuuteen ei kajottu. Uusia malleja ja koulutuksen pituutta olemme valmiita kokeilemaan koko OSAOssa.

Oulun seudun koulutuskuntayhtymässä ja Oulun seudun ammattiopistossa on jo viilattu organisaatiota jo parin vuoden ajan – käytännössä olemme vähentäneet henkilökuntaa useiden kymmenien henkilövuosien verran. Myös hallinnon majapaikkaa on vaihdettu lähinnä rakennuksien sisäilmaongelmista johtuen useaan otteeseen. Nyt hallintokonttorien uusi sijoituspaikka on ensi viikosta alkaen Kempeleen Pirilä.

Kempeleen ja Limingan yksiköiden hallinnollinen yhdistyminen ei vielä ole näyttäytynyt yksiköiden arjessa kovinkaan paljon. Muutoksia pyritään tekemään perustellusti ja järkevästi. Kokonaistaloudellisuuden uudet vaatimukset ja toiminnan edelleen kehittäminen näyttäytyvät tietenkin kaikkien yksiköidemme arjessa.

Arvoisat ammattiin valmistuvat:

Nyt on valmistuvien opiskelijoiden aika nousta siivilleen ja lähteä toteuttamaan omia unelmiaan. Vankka ammatillinen koulutus antaa nuorille ja aikuisille vahvan pohjan, kantavat siivet, joiden avulla saa nyt lähteä toteuttamaan omia unelmia ja rakentamaan omaa elämän polkuaan, omaa matkaa.

Mitä ovat ne haaveet ja toiveet joita kohti sinä lähdet etenemään? Näin hieman useampia kevätjuhlia viettäneenä voi toisaalta todeta, että kaikki unelmat eivät toteudu, eikä niiden toki tarve olekaan toteutua. Mutta mitä on ihminen ilman unelmia? Mitä on ihminen ilman suuntaa? Koulutuksen ja työkokemuksen hankkiminen ovat tärkeitä osia hyvän elämän rakentamisessa. Teillä on nyt hankittuna hyvä koulutus ja siitä merkiksi saatte tänään todistukset.

Voin vilpittömästi kehottaa teitä katselemaan Suomea ja maailmaa hieman laajemmin. Oulun seudun työpaikkatarjonta ei ikävä kyllä ole erityisen hyvä, mutta työpaikkoja kannattaa etsiä myös pohjoisen suunnasta. Pohjois-Ruotsissa ja – Norjassa tarvitaan juuri nyt paljon eri alojen osaajia. Työskennellessämme ja asuessamme kauempana tai peräti ulkomailla, oman kotiseudun arvostus lisääntyy. Moni meistä on palannut takaisin todeten, että täällä on hyvä asua ja elää.

Teidän on syytä muistaa kiittää myös rinnalla kulkeneita, opettajia ja yksikön henkilökuntaa, opiskelutovereita, mutta ennen kaikkea kaikkia niitä omia läheisiä, jotka valmistumiseen ovat osaltaan vaikuttaneet.

Juuri nyt on meillä kaikilla syytä nauttia kesästä, lomasta ja oikeasta elämästä, oikeasta maailmasta. On syytä pitää ainakin jonkinlaista mediapaastoa. Ainakin itse olen suunnitellut rajoittaa virtuaalimaailmassa roikkumista. Mitä hyvää sinä uskallat itsellesi luvata tulevan kesän osalta? Nyt on oikea hetki huolehtia omasta hyvinvoinnistamme kaikin tavoin. Liikutaan, levätään, syödään ja vietetään mukavaa aikaa läheisten ja ystävien seurassa.

Haluan tässä yhteydessä kiittää henkilökunnan jäseniä tekemästänne arvokkaasta opetus- ja kasvatustyöstä. Teemme kaikki tärkeää työtä tulevaisuuden eteen ja se tekee työstämme erityisen mielekästä ja mukavaa.

Tänään on valmistuvien opiskelijoiden juhlapäivä. Haluan vielä onnitella kaikki opintonsa päättäviä opiskelijoitamme. Useilla muillakin tänään alkaa kaivattu kesäloma. Haluan toivottaa kaikille teille mukavaa ja rentouttavaa kesän aikaa!

Puhe on pidetty OSAOn päättäjäisjuhlassa Kempeleessä 29.5.2015.

Kuva: Jouni Ylisuutari

Kommentointi

Nyt-blogi on ajankohtainen silmäys OSAOssa tai maailmalla pinnalla oleviin asioihin. Blogilla on vaihtuva kirjoittaja, joka on yleensä OSAOn henkilökunnan jäsen. Blogi päivittyy pari kertaa kuukaudessa.