OSAO

FI EN
Tulosta
Etusivu / Nyt / Blogi / Nyt-blogi / DIGITEKNOSOTE - Hyvinvointipalvelujen kehittyminen haastaa koulutuksen järjestäjiä

DIGITEKNOSOTE - Hyvinvointipalvelujen kehittyminen haastaa koulutuksen järjestäjiä

Opetushallitus on käynnistänyt ammatillisissa perustutkinnoissa kokeiluja keväällä 2014 ja ne päättyvät 31.12.2018. Kokeilut toteutetaan seuraavissa ammatillisissa perustutkinnoissa ja niiden osaamisaloilla:

  1. Välinehuoltoalan perustutkinto, tutkintonimike välinehuoltaja
  2. Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, perustason ensihoidon osaamisala
  3. Hyvinvointiteknologiaan painottuvat osaamisalakokeilut seuraavissa tekniikan- ja liikenteen alan tutkinnoissa
    • Tieto- ja tietoliikennetekniikan perustutkinto, hyvinvointiteknologia-asentaja
    • Sähkö- ja automaatiotekniikan perustutkinto, turvalaiteasentaja
    • Kone- ja metallialan perustutkinto, hyvinvointilaiteasentaja.

Kokeiluilla halutaan vastata erityisesti hyvinvointipalvelujen uusiin osaamistarpeisiin. Tarve on noussut erityisesti teknologian ja tietotekniikan kehityksestä - uusia laitteita, tuotteet, palveluja ja innovaatioita on kehitettty ja kehitetään turvallisuuden ja kodinomaisen asumisen tueksi. Myös digitalisaation ja robotiikan kehittyminen haastaa uudenlaisen osaamisen kehittämiseen ammatillisessa koulutuksessa.

Oulun seudun ammattiopisto osallistuu näihin kokeiluihin. Kontinkankaan yksikössä on aloitettu kaksi välinehuoltoalan kokeilua ja kaksi perustason ensihoidon kokeilua (syksyllä 2014 ja 2015). Myllytullin-Pikisaaren yksikkö aloitti elokuussa hyvinvointialan kokeilun tieto- ja tietoliikennetekniikan perustutkinnossa ja aloittaa vielä toisen ryhmän syksyllä 2016 aikuiskoulutuksena.

Oulun alueella kokeilut on otettu hyvin vastaan ja koulutusten edetessä saadaan enemmän tietoa siitä, vastaako niiden sisältö työelämän tarpeita vai kehitetäänkö niitä eteenpäin. Työelämän palaute tutkintojen työelämävastaavuudesta on ensiarvoisen tärkeää näiden kokeilujen onnistumiselle.

Lisätietoja koulutuskokeiluista saa
Marja Veikkola, p. 050 077 6065, marja.veikkola@osao.fi (Kontinkankaan yksikkö)
Janne Nurminen, p. 040 652 6037, janne.nurminen@osao.fi (Myllytullin-Pikisaaren yksikkö)

Nyt-blogi on ajankohtainen silmäys OSAOssa tai maailmalla pinnalla oleviin asioihin. Blogilla on vaihtuva kirjoittaja, joka on yleensä OSAOn henkilökunnan jäsen. Blogi päivittyy pari kertaa kuukaudessa.