OSAO

FI EN
Tulosta
Etusivu / Nyt / Blogi / Nyt-blogi / Kansainvälisyyttä jouluun ja kouluun

Kansainvälisyyttä jouluun ja kouluun

On jälleen se aika vuodesta, kun selailen englantilaisia joululehtiä ja mietin joulupöytämme antimia. Vaikka pääroolia esittääkin kinkku laatikoineen, on perheemme joulupöydässä ollut jo vuosia vaikutteita eri maiden joulutraditioista. Joulu ei ole joulu ilman rosollia, suolakaloja ja leivinuunissa yön yli hautunutta riisipuuroa. Mutta yhtä lailla joulufiilikseen tarvitaan isoa Quality Street –pakettia (tai kahta), ranskalaista jouluhalkoa ja saksalaista Stollenia. Osa kokeiluista jää kuitenkin yhden joulun hurmioksi – kuten ne älyttömät määrät eri maiden pikkuleipiä, joita tarjoiltiin vielä juhannuksenakin.

Samaa uteliaisuutta eri maiden traditioihin, resepteihin ja menetelmiin huomaan koulumme kansainvälisyystyössä. Yhä useammat henkilökuntamme jäsenet ja opiskelijamme lähtevät tutkimaan ja oppimaan eri maiden koulutusjärjestelmiä, opetussuunnitelmia sekä työskentelykulttuureja ja -menetelmiä. Palattuaan kotimaahan nämä ihmiset ovat täynnä ideoita ja intoa. Paikallisia reseptejä on kokeiltu ja maisteltu kohdemaassa, ja nyt niitä halutaan tuoda myös meille. Tämä on mielestäni parasta kansainvälisyystyön antia, jota meidän tulisi hyödyntää yhä systemaattisemmin.

Kaikki menetelmät eivät toki istu omiin käytäntöihimme ainakaan ilman pieniä reseptin muokkauksia. Toimintaympäristömme on erilainen kuin saksalaista duaalijärjestelmää tukeva yhteiskunta, mutta yritysyhteistyöstä ja oppisopimuskoulutuksesta meillä olisi varmasti heiltä paljon opittavaa. Englannista ja Hollannista voisimme ottaa ehkä oppia opiskelijan ohjaukseen – tosin heidän viranomaisten suorittamaa valvontatraditiota tuskin tänne kaipaamme.

Tarvitaankin uskallusta ja rakenteellisia mahdollisuuksia parantaa omia keitoksiamme vierailla raaka-aineilla makustelemalla ja muokkaamalla tarpeen mukaan. Vaikka suomalainen ammatillinen koulutus onkin maailman huippuluokkaa, voimme pysyä kehityksen kärjessä ainoastaan jatkuvalla tavoitehakuisella kansainvälisyystyöllä. Meillä on paljon opittavaa eurooppalaisilta kollegoiltamme!

Vuosien kansainvälisyysasioiden kehittämistyömme on saanut tunnustusta päärahoittajaltamme Cimolta. Syksyllä 2015 meille myönnettiin Erasmus+ liikkuvuushankkeiden liikkuvuusperuskirja, jonka kriteereinä olivat muun muassa kansainvälisyystoiminnan strategialähtöisyys ja korkealaatuiset liikkuvuudet. Kiitokset upeasta työstä kuuluvat johdon lisäksi yksiköiden kansainvälisyysvastaaville ja –tiimeille sekä kaikille niille yksittäisille henkilöille, jotka ovat olleet aktiivisesti mukana kansainvälisyystyössä. Kehittämisen varaa meillä toki on; rahoittaja toivoo toiminnastamme muun muassa yhä suunnitelmallisempaa ja mitattavampaa.

Jatkamme kehittämistyötämme siis tulevanakin vuonna. Keväällä henkilökuntaa ja opiskelijoita liikkuu vielä Let’s Go!, Let’s Go Furher! ja BVBA -hankkeista. Maaliskuussa avaamme seuraavan hakuajan syyslukukauden liikkuvuuksiin. Haemme heti alkuvuodesta uutta liikkuvuushanketta lukuvuosille 2016-2017 ja 2017-2018. Tällöin ovat hakuajat auki myös Nordplus-hankkeille ja strategisille kumppanuushankkeille. Ideoita näihin hankkeisiin voi antaa yksikön kv-vastaaville.

Ensi vuonna jatkamme sisäisten prosessiemme kehittämistä haastattelemalla liikkuvuusjaksoilla käyneitä ja liikkuvuusjaksojen käytännön asioiden kanssa työskenteleviä henkilöitä. Jatkossa kiinnitämme yhä enemmän huomioita liikkuvuusjaksojen suunnitteluun oppilaitoksemme tarpeiden näkökulmasta sekä vahvistamme yhteistyötä jo olemassa olevien partnereiden kanssa. Verkostoa laajennamme ainoastaan oppilaitoksen tarpeiden mukaan. Luvassa on myös kivaa säpinää koko oppilaitoksessa huhtikuussa. Siitä kerromme tarkemmin ensi vuonna.

Levätään kuitenkin joulun pyhät ja nautitaan erilaisista tavoistamme ja pöytiemme antimista. Ehkäpä jokainen meistä uskaltaisi kokeilla tänä vuonna jotain uutta reseptiäkin. Voi olla, että se tulee osaksi joulutraditioitasi. Toisaalta toimimattomia kokeiluja ei tarvitse enää toisten tehdä. Esikouluikäinen tyttärenikin kieltäytyi kohteliaasti jouluesityksensä vuorosanoista tässä muodossa: ”In my family we have Christmas crackers”, sillä kokeiluista huolimatta ne eivät ole löytäneet paikkaansa meidän joulutraditioista. Ainoastaan kokeilemalla tiedämme, mistä pidämme – oli kyse sitten jouluun tai kouluun liittyvistä asioista!

Hyvää joulua! Merry Christmas! Feliz Navidad!

Toivottaa kansainvälisten asioiden koordinaattori Katariina Walker

Oppilaitoksemme kv-asioista voit lukea lisää kotisivuiltamme »

Kommentointi

Nyt-blogi on ajankohtainen silmäys OSAOssa tai maailmalla pinnalla oleviin asioihin. Blogilla on vaihtuva kirjoittaja, joka on yleensä OSAOn henkilökunnan jäsen. Blogi päivittyy pari kertaa kuukaudessa.