OSAO

FI EN
Tulosta
Etusivu / Nyt / Blogi / Nyt-blogi / K2K Kaveri kaverille: Vanhemman kaverin tarina, nainen, Oulu

K2K Kaveri kaverille: Vanhemman kaverin tarina, nainen, Oulu

K2K Kaveri kaverille -hankkeessa kokeilemme uudenlaista toimintatapaa, jossa eläkkeelle siirtyneet toimivat keskeyttämisvaarassa olevien opiskelijoiden vapaaehtoisina tukihenkilöinä, ”kavereina”, ja uusien opettajien vapaaehtoisina tukihenkilöinä, ”mentoreina”.

K2K Kaveri kaverille -hankkeessa kokeilemme uudenlaista toimintatapaa, jossa eläkkeelle siirtyneet toimivat keskeyttämisvaarassa olevien opiskelijoiden vapaaehtoisina tukihenkilöinä, ”kavereina”, ja uusien opettajien vapaaehtoisina tukihenkilöinä, ”mentoreina”.

Ennen ensimmäistä tapaamista kävi ilmi, että opiskelija haluaa tavata vanhemman kaverin kahdestaan ja muualla kuin koulussa eikä niin, että joku koulusta toimii esiliinana. Opiskelija on täysi-ikäinen. Tutustuin opiskelijan antamiin tietoihin tarkkaan, jotta pääsisin jyvälle hänen tarpeistaan: minkälaista tukea hän tarvitsee ja mitä voisimme yhdessä tehdä.

Tapaamiset

Soitin opiskelijalle. Hän ehdotti tapaamispaikaksi nuorten suosimaa kahvilaa Oulun keskustassa eräänä arkipäivänä puolilta päivin. Hänellä ei enää ollut lähiopetusta, sillä jäljellä oli enää näyttöjä. Itse eläkkeellä olevana pystyin tapaamaan keskellä päivääkin.

Ensimmäinen tapaaminen jännitti. En ollut aikaisemmin käynyt kyseisessä kahvilassa. Asiakkaat näyttivät kauttaaltaan nuorilta. Yksi nuori nainen tiskillä jonossa katsoi minuun tuttavallisen oloisesti, ja menin hänen luokseen toteamaan, että hän on hän. Minut harmaine hiuksineni oli varmaankin helppo huomata asiakaskunnasta.

Joimme kahvia ja puhelimme niitä näitä. Sovimme seuraavasta tapaamisesta samassa paikassa viikon päästä. Toinen tapaaminen se vasta jännittikin! - Entä jos opiskelija ei tulekaan? - Entä jos olen antanut itsestäni niin huonon vaikutelman, että hän ei halua tavata minua toista kertaa? Opiskelija saapui toiseen tapaamiseen, ja yhdessä olo tuntui kaikin puolin luontevalta.

Sovimme vakituiseksi tapaamispaikaksi erään lounasravintolan Oulun keskustassa. Lounastaminen yhdessä osoittautui mainioksi tapaamisen muodoksi, koska silloin säästyimme kumpikin ruoanlaitolta. On myös jotakin tekemistä keskustelemisen lomassa. Samassa paikassa tapasimmekin marraskuusta 2014 lähtien joulukuuhun 2015 asti melkein viikoittain joulu- ja kesälomia lukuun ottamatta.

Tavoitteet

Toiminta vastasi ennakkokäsityksiäni, koska olin mielessäni hahmotellut monenlaisia mahdollisia yhdessäolon ja yhdessä tekemisen tapoja. Meidän toteuttamamme – kiireetön kuunteleminen ja keskusteleminen - oli yksi mielikuvistani. Tapaamisen tapa on täysin opiskelijan toiveista kiinni, mutta on mukavaa, että se oli itsellenikin hyvin luontevaa.

Tapaamiset ja yhdessäolo antavat mahdollisuuden kaverille myös rikkoa tai ainakin laajentaa rajojaan. Minä esimerkiksi pääsin opiskelijan ansiosta tutustumaan itselleni ennestään vieraaseen ammattiin, opiskelijan yksilölliseen opintopolkuun käytännössä, uudenlaiseen musiikkiin ja sellaisiin elokuviin, joita en tuntenut aikaisemmin.

K2K Kaveri kaverille –toiminnan taustalla on tavoite, että opiskelija saisi tutkinnon valmiiksi ja pääsisi elämässään eteenpäin. Tavoite on vain taustalla, sillä yhdessäolossa päällimmäisinä ovat ne asiat, mitkä opiskelijan mielessä kullakin hetkellä ovat. ”Oma” opiskelijani suoritti ammatillisen perustutkinnon vajaan vuoden kuluttua siitä, kun tutustuimme toisiimme, ja se on opiskelijan itsensä ansiota.

Tuki

Olemme puhuneet enimmäkseen kaikesta maan ja taivaan välillä, mutta myös opiskelemisesta ja oppimisesta, näyttötutkinnon suorittamisesta ja työssä oppimisen kokemuksista. Opiskelija on kertonut minulle omasta alastaan, josta olen kysellyt häneltä, ja tietoni on karttunut paljon - hänhän on alansa asiantuntija ja minä maallikko. Näyttötutkinto-opiskelemista en tuntenut aiemmin juuri ollenkaan, mutta nyt paljon paremmin. Olemme puhuneet kirjoista, tv-sarjoista, elokuvista jne. ja käyneet elokuvissa; hän on myös lainannut minulle yhden lempielokuvansa. Hänen ansiostaan muistin verenluovutuksen, ja hän opasti minut SPR:n tiloihin.

Olemme viettäneet kesäloman alkaessa laidunkauden avajaiset eräässä minulle ennestään oudossa kahvilassa Oulun keskustassa. Myöhemmin olen käynyt samassa viihtyisässä kahvilassa tuttujeni kanssa - kiitos vihjeestä opiskelijalle! Juhlimme opiskelijan syntymäpäivää ja ammattiin valmistumista lounastamalla opiskelijan lempipaikoissa, minun piikkiini. Opiskelija tarjosi valmistumisen kunniaksi jälkiruokakahvit kotonaan ja esitteli tutkintotodistuksensa.

Minusta olisi mukavaa säilyttää jollakin lailla yhteys opiskelijaan valmistumisen ja työllistymisen jälkeenkin.

K2K Kaveri kaverille -toiminta tarjoaa vapaaehtoista vanhempaa kaveria opiskelijalle, joka tarvitsee ja haluaa yksilöllistä lisätukea opintojen loppuun saattamiseen tai erilaisiin opiskelun hidasteisiin. Toiminnan alkuvaiheessa vapaaehtoiset ovat Osekkista ja OSAOsta eläkkeelle siirtyneitä, joilla on pitkä kokemus nuorten kanssa toimimisesta, mutta myöhemmin myös muista ammateista eläköityneitä. Vapaaehtoisten tuki ei korvaa opiskeluhuollon ammattilaisen työtä, vaan täydentää sitä.

K2K-tiimi Leena Raitala, projektipäällikkö ja Anna-Mari Saarela, projektikoordinaattori

Kommentointi

Nyt-blogi on ajankohtainen silmäys OSAOssa tai maailmalla pinnalla oleviin asioihin. Blogilla on vaihtuva kirjoittaja, joka on yleensä OSAOn henkilökunnan jäsen. Blogi päivittyy pari kertaa kuukaudessa.