OSAO

FI EN
Tulosta
Etusivu / Nyt / Blogi / Nyt-blogi / Erasmus+ matka Britanniaan

Erasmus+ matka Britanniaan

Sain mahdollisuuden toteuttaa Erasmus+ -liikkuvuusjakson Britanniaan 5.-11.3.2017. Matkustin viikon aikana useammassa kohteessa Britanniassa. Tavoitteenani oli elävöittää jo aiemmin solmittuja suhteita sekä kartoittaa mahdollisuuksia uuteen kansainväliseen yhteistyöhön.

INVERNESS/SKOTLANTI

Inverness College UHI on yksi suurimmista University of the Highlands ja Islandsin (UHI) partnereista. Yhteistyöverkostoon kuuluu 12 muuta collegea ja kansainvälisesti omistettuja tutkimuskeskuksia. Pää- tai sivutuoimisia opiskelijoita Inversessissa on yhteensä 6500. https://www.inverness.uhi.ac.uk/. Inverness sijaitsee Pohjois-Skotlannissa. Oma vierailuni kohdistui sekä ammattiopiston pääkampukselle että metsäalan koululle. Perustavoitteena oli elävöittää jo aiemmin solmittua yhteistyösuhdetta. Lentoreitti menee näin: Oulu-Helsinki/Vantaa – Manchester – Inverness. Lentoaika yhteensä odotuksineen on noin 8-10 tuntia.

Ylhäällä näkyvässä kuvassa takanani on Invernessin ammattiopiston pääkampus, joka on rakennettu vuonna 2015 valtion rahoituksella. Oppimis- ja työympäristöt ovat modernit. Selkeästi tavoitteena on saada valoa rakennuksen sisälle, missä on myös onnistuttu. Koululla oli myös omat uudet asuntolat. Ehkä hieman perinteisempi ratkaisu ovat pitkät käytävät ja tuloaulan korkealla oleva katto. Opintojen ohjaus toteutuu ison rakennuksen massiivisessa tuloaulassa. Tekniikan alan koulutuksen puolella pitkät käytävät oli jätetty betonipinnalle.

Kaikkien koulutusohjelmien lähiopetus toteutuu metsäalaa lukuun ottamatta kampuksella. Lähiopetuksen määrässä Skotlannissa jäädään selkeästi Suomen jälkeen, mutta valtiovalta on panostanut kovasti rakennuksiin ja välineistöön.

Maisemat koulusta ovat huikeat: vuoristoa, järveä ja nummea. Loch Nessin hirviötä en kuitenkaan nähnyt.

Noin kymmenen kilometrin päässä pääkampuksesta sijaitsee Scottish School of Forestry. Tähän kouluun on Osekkilla ollut yhteyksiä jo 20-vuotta sitten varsinkin Oulun ammattikorkeakoulun taholta. Mr. Reino Rossi muistettiin koulussa hyvin. Koulun oppimisympäristöt vaikuttivat ensisilmäykseltä vaatimattomilta, mutta tarkempi kierros valaisi hyvin todellisuutta. Koululla ei ole varaa ostaa omia raskaampia metsäalan koneita, vaan yritykset vuokraavat tai lainaavat koneita. Sen sijaan koulussa on monipuolinen välineistö metsurityöhön. Olosuhteet Skotlannissa ovat erilaiset: metsämaa on pehmeää talvellakin, mutaa on paljon ja vuorenrinteet aiheuttavat omat haasteensa. Koululla työstettiin myös kenttäsahalla aitarimoja, joita Skotlannissa tarvitaan peurojen ja hirvien vuoksi massiiviset määrät.

Metsäalan koulutuksen johtaja on Dr. Elizabeth Barron-Majerik. Oppaanani koulukierroksella oli lehtori John Christison, joka hoitaa myös metsäalan kansainvälisyysyhteistyötä. Koulussa on hyvin suomalainen toimintatapa: nuoria ja aikuisopiskelijoita, mutta myös yksityisten yritysten henkilöstöä täydennyskoulutuksessa. Vierailupäivänä eräästä yrityksestä oli koululla kolme työntekijää saamassa lisäkoulutusta välineiden huoltoon. Nuorten ryhmä työskenteli kuormaajan kanssa lähimaastossa. Invernessin kansainvälisten kontaktien taustalla ovat vahvat naiset Jennifer Loades ja Laura Hillyard. Jennifer ja Laura hoitavat opistossa käytännön tason vierailujen järjestelyjä. Tapasin myös heidän esimiehensä Sheree Grantin. Invernessin ammattiopistolla on pitkät perinteet Erasmus + yhteistyöstä ja he tekevät mielellään yhteistyötä myös meidän kanssamme. He pystyvät järjestämään opiskeljoille perhemajoituksen. Mainittakoon, että Jennifer on syntyisin Wisconsinista Yhdysvalloista ja Laura puolestaan Kanadasta.

DONCASTER

Doncasterin ammattiopisto sijaitsee eteläisessä Yorkshiressä Englannissa. Opiskelijoita oppilaitoksessa on hieman yli 13 000, ja henkilökuntaa on noin 1100. Pääkampusta kutsutaan Hubiksi. Kampus on kaksi vuotta sitten valmistunut ja tyyliltään aika tavalla identtinen Invernessin kanssa. https://www.don.ac.uk/

Doncaster on suhteellisen helposti saavutettavissa Oulun seudun ammattiopiston opiskelijoille: lento Helsinki-Vantaan kautta Manchesteriin, josta 1,5 tunnin junamatka Doncasteriin. Doncasterin ammattiopisto pystyy myös järjestämään edullista asuntolamajoitusta vierailijoille. Majapaikasta on tosin noin 15 minuutin automatka isolle kampukselle, mutta myös bussit kulkevat. Itse pääkampuksella huomioni kiinnittyi erinomaisiin matkailu- ja ruokatuotannon oppimisympäristöihin. Sen sijaan tietotekniikan saralla liiketaloudessa koulu vaikuttaisi olevan hieman takamatkalla meihin nähden.

Oppisopimuksen johtaja Nick Rudkin esitteli minulle Britannian uusittua oppisopimusrahoitusta. Käytössä on rahoitusmalli, jolla pyritään sitouttamaan oppisopimustoimintaan yritykset, joiden henkilöstön palkkakustannukset ovat yli kolme miljoonaa puntaa vuodessa. Tällaiset yritykset maksavat 0,5% veroistaan ”korvamerkittyyn” oppisopimusrahastoon, jota hyödynnetään siinä vaiheessa, kun yritys ottaa oppisopimusopiskelijan yritykseen.

Oppisopimuskoulutuksen kehittämiseen on Britanniassa panostettu viimeisen viiden vuoden aikana paljon; nuorten ammatillisen oppilaitosmuotoisen puolella lähiopetuksen määrä on vähäinen perinteisessä ammattikoulussa. Sen sijaan opetusympäristöihin on panostettu isolla rahalla.

CREWE ja LIVERPOOL - UTC-koulut

Noin neljä vuotta sitten Englannissa aloittivat niin sanotut UTC-koulut eli vapaasti käännettynä yliopistoihin suuntaavat toisen asteen oppilaitokset. Todellisuudessa tällaiset koulut ovat sekoitus perusopetusta ja ammatillista koulutusta. Toisin kuin perinteisessä ammattikoulussa oppitunteja on paljon: viikossa jopa 35 tuntia. Työmäärä on hirmuinen myös opettajille, joille maksetaan ”kertakorvaus”, johon sisältyy opetus, opetuksen valmistelu, opetusuunnitelmatyö ja erilaiset hankkeet. Näillä oppilaitoksilla on myös suora linkki paikalliseen yliopistoon ja useat erikokoiset yritykset sponsoroivat kouluja. Crewe ja Liverpool kuuluvat saman alueen UTC-kouluihin, joten niitä on hyvä käsitellä tässä osittain yhdessä. UTC-koulujen perusrahoitus tulee kuitenkin valtiolta eli veronmaksajilta. Opiskelijoiden ikä vaihtelee 14-18-vuoden välillä.

Crewe 
Crewen kaupunki sijaitsee noin puolentunnin junamatkan päässä Liverpoolin kaupungista etelään. Lontooseen on hieman yli kahden tunnin junamatka. Saavutettavuus on hyvä joko lentämällä Manchesteriin tai Lontooseen, joista jatkokyyti junalla. http://www.utccrewe.co.uk/

Crewen UTC koulun vanhat tilat oli remontoitu ja uusi rakennus oli valmistumassa aivan viereen. Koulun tilat ja välineistö olivat huippuluokkaa. Oppilaitos oli saanut valtiolta 11 miljoonaa puntaa yhden rakennuksen kunnostamiseen, yhden uuden rakentamiseen ja välineistöön. Summa on melkoinen, kun huomioidaan, että koulussa on vain 120 opiskelijaa. Tosin opiskelijamäärää pyritään kasvattamaan reilusti tulevien vuosien aikana. Yhden korjattavan asian huomasin: työsaleissa osa opiskelijoista ei käyttänyt suojahaalaria, mutta tämä koski vain käsityökalujen käyttäjiä. Työstökoneiden käyttäjillä oli hyvät suojavarusteet.

Myös Crewessa vastaanotto oli erittäin ystävällinen. Koulu on pieni, mutta siitä huolimatta he toivottivat OSAOn väen tervetulleeksi. Käyntiä Crewessa helpotti ja helpottaa oleellisesti se, että Reetta Foulkes työskentelee koulussa opettajana. Reetta on työskennellyt aiemmin OSAOn Myllytullin yksikössä ja hän toimii Englannin päässä meidän kv-koordinaattorina – ja hyvin toimiikin. Crewen rehtori Ian Parry kertoi, että valtiovalta panostaa nyt ennen kaikkea tekniikan alan koulutukseen Brexitin takia. Britanniassa pelätään todella, että Brexitin myötä heiltä häipyy jopa kaksi miljoonaa työntekijää maasta. Pelkästään puolalaisia Britanniassa on yli 700 000. Koulun sponsoreista tunnetuimmat ovat Bentley ja Siemens. Bentley ei anna suoraa sponsorirahaa koululle, mutta Bentleyn työntekijöitä on jatkuvasti koululla tekemässä yhteistyötä opettajien kanssa. Tämän lisäksi opiskelijoille järjestetään erilaisia käytännön harjoitustöitä ja työvierailuja koululle. Eri oppilaitokset kilpailevat rajusti opiskelijoista.

Liverpool
Liverpoolin UTC-koulun periaate on sama kuin Crewessä, mutta yhtenä painopistealueena tekniikan lisäksi on terveydenalan koulutus. Tämä koulu oli saneerattu vanhaan tehdas- ja varastorakennukseen. Opiskelijoita on noin 600 ja kilpailu muiden oppilaitosten kanssa on kova. Molemmissa UTC-oppilaitoksissa korostetaan hyviä tapoja ja perinteiset koulu-univormut ovat käytössä – koskaan ei tiedä, tuleeko joku haastattelemaan opiskelijaa töihin! http://lifesciencesutc.co.uk/

Erasmus+ matka huipentui lounaaseen City College of Liverpoolin Academy ravintolassa. Ravintolassa oli opiskelijoiden ja henkilökunnan ottamia kuvia parin vuoden takaiselta Oulun vierailulta.

JOHTOPÄÄTÖKSIÄ

Oulun seudun ammattiopiston opiskelijoilla ja Osekkin henkilökunnalla on mahdollista vierailla kaikissa edellä mainituissa oppilaitoksissa. Kulkeminen on suhteellisen helppoa yhdistelmällä lentokone/juna/taksi. Taksia tarvitsee lähinnä lyhyisiin siirtymiin. Kaikki kaupungit ovat sopivan kokoisia – metropoleista ei ole kysymys. Asumisen kannalta Inverness ja Doncaster ovat parhaat.
Halukkuutta on myös vastavierailuihin: Doncaster ja Inverness ovat tottuneita Erasmus + rahoitukseen; erityisesti skotlantilaiset haluavat jatkaa yhteistyötä Brexitistä huolimatta tai ehkä juuri siksi. Britanniassa on valtiovalta käyttänyt kovasti veronmaksajien rahaa uusien oppimisympäristöjen, pedagogisten toteutusten ja erilaisten rahoitusmallien kehittämiseen. Opetusta ei voi kehittää ilman rahallista resurssia; edelleen Britanniassa jäädään Suomea jälkeen lähiopetuksen määrässä – poislukien uudenlaiset UTC-koulut.

Suosittelen seuraavia kohteita eri opetusyksiköille:
Muhos ja Taivalkoski: metsäala Inverness
Kaukovainio-liiketalous: Doncaster ja Inverness
Kaukovainio-tekniikka ja Haukiputaan/Pudasjärven sähköala: Crewe ja Liverpool
Kempeleen puutarha-ala: Doncaster
Kontinkangas: Doncaster ja Liverpool (lähinnä kuitenkin Doncasterin hyvinvointiala)
Muhos, Kempele, Kaukovainio ja Haukipudas: kokki- ja tarjoilija Doncaster ja Inverness
Kaukovainio-liiketalous ja Pudasjärvi: matkailu Doncaster

Kuntayhtymäjohtaja-rehtori Jarmo Paloniemi

Kommentointi

Nyt-blogi on ajankohtainen silmäys OSAOssa tai maailmalla pinnalla oleviin asioihin. Blogilla on vaihtuva kirjoittaja, joka on yleensä OSAOn henkilökunnan jäsen. Blogi päivittyy pari kertaa kuukaudessa.