OSAO

FI EN
Tulosta
Etusivu / Nyt / Blogi / Nyt-blogi / Ammatillisen koulutuksen tutkintorakenne uudistuu

Ammatillisen koulutuksen tutkintorakenne uudistuu

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen on allekirjoittanut helmikuussa 2017 asetuksen mittavasta ammatillisen koulutuksen tutkintorakenteen uudistuksesta.

Uudistuksen keskeisenä tavoitteena on tutkintorakenteen ja myös tutkintojen joustavuus, jotta koulutus pysyy työelämän muutosten mukana. Uudistuksessa toisiaan lähellä olevia tutkintoja on koottu suuremmaksi kokonaisuudeksi, joiden sisällä on mahdollista erikoistua eri ammattien tarpeisiin. Samalla on lisätty tutkinnon suorittajan mahdollisuuksia koota oma tutkinto yhdistelemällä eri alojen ammatillisia sisältöjä.

Tällä hetkellä ammatillisessa tutkintorakenteessa on yhteensä 52 ammatillista perustutkintoa, 177 ammattitutkintoa ja 122 erikoisammattitutkintoa. Vuoden 2019 alusta lähtien ammatillisia perustutkintoja on 43, ammattitutkintoja 65 ja erikoisammattitutkintoja 56.

Sosiaali- terveys- ja liikunta-alalla tutkintojen määrä vähenee ja tutkintoja yhdistetään. Tutkinnot sisältävät erilaisia osaamisaloja, jonka kautta suuntaudutaan alan työtehtäviin. Opetushallitus päättää tutkinnon perusteista, osaamisaloista ja tutkintonimikkeistä. Nykyisen tutkintorakenteen päällekkäisyyttä poistetaan ja tutkintoja kootaan alan tulevaisuuden työelämän osaamistarpeita vastaaviksi kokonaisuuksiksi.

Keskeisiä muutoksia sosiaali- terveys- ja liikunta-alan perustutkinnoissa ovat 1.8.2018: 

  • hiusalan perustutkinto ja kauneudenhoitoalan perustutkinto yhdistetään
    → hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinto, jossa neljä eri osaamisalaa
  • sosiaali- ja terveysalan perustutkinto säilyy tutkintona, mutta osaamisalat uudistetaan työelämän osaamistarpeita vastaaviksi ja tutkintonimikkeitä tulee kaksi (lähihoitaja ja perustason ensihoitaja)
  • uutena tutkintona tulee välinehuoltoalan perustutkinto 1.8.2018 (joka kokeiluna 2014-31.7.2018)

Opetushallitus valmistelee tutkintoihin uusia tutkinnon perusteita ja ne odotellaan olevan koulutuksen järjestäjien käytössä loppuvuodesta 2017.

Myös ammatti- ja erikoisammattitutkintoihin tulee muutoksia 2018-2019

  • ammattitutkintojen määrä vähenee nykyisestä 13 → 6
  • erikoisammattitutkintojen määrä vähenee 13 → 7

Lisätietoja tutkintorakenneuudistuksesta: http://minedu.fi/tutkintojarjestelma

Kommentointi

Yhteishaun pisteet ammatillisiin tutkintoihin/pääsy- ja soveltuvuusokeet

Hei!
Kuulin eilen surukseni, että pääsy- ja soveltuvuuskokeita ollaan jättämässä pois mm. sosiaali- ja terveysalalta. Tämä ei ole oppilaan edun mukaista: moni soveltuu hyvin alalle, vaikka peruskoulun kaikkien aineiden keskiarvo ei ole vaikkapa seiskaa. Samoin huhut siitä, ettei taito- ja taideaineita enää painotettaisi suosii hyvin lukuaineissa menestyviä, vaikka kädentaitajat olisivat motivoituneempia ja taitavampia esim. ajoneuvoasentajina tai talonrakentajina.

Outi Linnanmäki - 21 syyskuuta 2017 klo 12.59

Nyt-blogi on ajankohtainen silmäys OSAOssa tai maailmalla pinnalla oleviin asioihin. Blogilla on vaihtuva kirjoittaja, joka on yleensä OSAOn henkilökunnan jäsen. Blogi päivittyy pari kertaa kuukaudessa.