OSAO

FI EN
Tulosta
Etusivu / Nyt / Blogi / Nyt-blogi / VALMAn kuulumisia

VALMAn kuulumisia

VALMA-opiskelija Maria Volotinen kokee, että suomenkielen taidon kehittäminen on tärkeää jatkokoulutuksen ja työllistymisen kannalta.

VALMA-opiskelija Maria Volotinen kokee, että suomenkielen taidon kehittäminen on tärkeää jatkokoulutuksen ja työllistymisen kannalta.

OSAOn Kontinkankaan ja Pudasjärven yksiköissä järjestetään nyt kolmatta lukuvuotta ammatilliseen peruskoulutukseen valmentavaa VALMA –koulutusta. Koulutuksen ensisijainen kohderyhmä on peruskoulun päättäneet nuoret, joilla ei vielä ole toisen asteen tutkintoa.

Koulutukseen voivat hakeutua myös aikuiset ja maahanmuuttajataustaiset henkilöt, jotka tarvitsevat valmiuksia ammatilliseen peruskoulutukseen siirtymiseksi. Erityisestä syystä VALMA-koulutukseen voidaan valita myös tutkinnon jo suorittanut, jos valmentavan koulutuksen suorittaminen on jatko-opintovalmiuksien hankkimiseksi perusteltua.

VALMA-koulutuksessa opiskelijat ovat taustoiltaan ja tavoitteiltaan hyvin erilaisia ja jokainen saa valmennusta ammatilliseen koulutukseen sekä sopivan alan löytymiseen yksilöllisen tarpeen mukaan.

Maria ja Pinja – VALMA-opintojen kautta ammattiin

Maria Volotinen on asunut kaksi vuotta Suomessa. Aiemmin hän on opiskellut PSK:lla kotoutumiskoulutuksessa (suomenkielen opiskelua: moduuli 1 ja 2, yhteiskuntatietoutta, työharjoittelua päiväkodissa ja myymälässä). Maria koki, että työharjoittelu oli merkittävä kokemus suomenkielentaidon, sosiaalistumisen ja kotoutumisen kannalta.

Tällä hetkellä Maria opiskelee OSAO Kontinkankaan yksikössä VALMA-koulutuksessa. Tiedon VALMA-koulutuksesta Maria löysi netistä. Marialla on psykologin tutkinto kotimaastaan. Hän haluaa vaihtaa alaa, joten VALMA-koulutus on tärkeä väylä toisen asteen koulutukseen pääsemiseksi.

Tavoitteena Marialla on päästä opiskelemaan sosiaali- ja terveysalan perustutkintoa, osaamisalana vanhustyö. Suomenkielen taidon kehittäminen on erittäin tärkeää jatkokoulutuksen ja työllistymisen kannalta. Myös suomalaiseen työkulttuuriin ja yhteiskunnallisiin asioihin paneutuminen antaa tukea jatkokoulutuksen ja työllistymisen kannalta. Tähän VALMA-koulutus antaa mahdollisuuden.

Pinja Tuulas on 16-vuotias kempeleläinen opiskelija. Hän on tullut suoraan peruskoulusta VALMA-koulutukseen.

Kevään 2016 yhteishaussa Pinja ei huomannut hakea haluamalleen perustutkintoalalle, eikä hän ollut keväällä vielä täysin varma omasta alastaan. Myöhemmin Pinjalle selvisi että lähihoitaja olisi oma ala mutta sinne ei ollut enää lisähakua. Peruskoulun opino-ohjaaja ehdotti VALMA-opintoja Pinjalle.

VALMA oli hyvä ratkaisu, koska välivuoden aikana hän voi tehdä lähihoitajaopintoja etukäteen VALMA-opintojen aikana. Pinjan suunnitelmissa on hakea kevään 2018 yhteishaussa lähihoitajaksi ja jatkaa tämän jälkeen opintoja ammattikorkeakoulussa fysioterapeutiksi.

Seuraava VALMA-koulutus alkaa 2.1.2018. Haku tapahtuu 1.12.2017 mennessä Opintopolun kautta osoitteessa www.opintopolku.fi
VALMA-koulutus on Opintopolussa myös jatkuvassa haussa. Aloitus on mahdollista myös kesken lukuvuoden, mikäli koulutuksessa on vapaita opiskelupaikkoja.

Lue lisää »

Nyt-blogi on ajankohtainen silmäys OSAOssa tai maailmalla pinnalla oleviin asioihin. Blogilla on vaihtuva kirjoittaja, joka on yleensä OSAOn henkilökunnan jäsen. Blogi päivittyy pari kertaa kuukaudessa.