OSAO

FI EN
Tulosta
Etusivu / Nyt / Jutut / Autoalan opintomenestys johdattaa töihin

Autoalan opintomenestys johdattaa töihin

Autoalan opintomenestys johdattaa töihin

Haukiputaalla on Suomen nykyaikaisin autoalan oppimisympäristö. Kuvassa opettajat Jussi Hiivala ja Jari Tajakka.

Opinnoissa menestyneet ajoneuvoasentajat voivat laajentaa työssäoppimisjaksoa jopa vuoden mittaiseksi.

Opinnoissa menestyminen mahdollistaa ajoneuvoasentajaopiskelijoiden osallistumisen 2+1 –malliin. Kyseessä on räätälöity opintomalli heille, joiden opinnot ovat edenneet menestyksellisesti. Tuolloin he pääsevät opiskelemaan suoraan työelämän tahtiin.

Kaikki lähti liikkeelle Oppia niin kuin töissä -hankkeesta. Nykyään työssäoppimisen yhdistäminen oppilaitosopiskeluun on Haukiputaalla osa autoalan arkea.
– Malli kartoitetaan jokaisen opiskelijan kohdalla yksilöllisesti. Hankkeen aikana huomasimme, että jokaisen tilanne on erilainen, joten siksi ei voi suoraan sanoa, minkä mittainen työssäoppimisjakso kullekin opiskelijalle suunnitellaan. Jos tulee sellaisia kokonaisuuksia, joita ei pysty työpaikalla opiskelemaan, opiskelija tulee suorittamaan ne tänne, kertoo opettaja Jussi Hiivala.

Porkkanaa opintomenestyksestä

Opinnoissaan kompasteleville on olemassa monenlaisia tukitoimenpiteitä, ja niin kuulukin olla. 2+1 -mallissa halutaan kuitenkin tarjota jotain myös heille, joilla opinnot etenevät jouhevasti. Laajempi työssäoppiminen vaatii opiskelijalta innostuneisuutta ja oma-aloitteellisuutta.

– Opiskelijat ovat itse kysyneet työssäoppimispaikan valmiiksi. Opiskelemme työelämää varten ja parhaiten siihen pääsee kiinni suoraan töitä tehden, opettaja Jari Tajakka kertoo.

Opinnoista tehdään kartoitus, jonka mukaan voidaan suunnitella, minkä osan opiskelija opiskelee työpaikalla ja minkä oppilaitoksessa. Harvalla työnantajalla on sähkövarusteiden diagnostiikkaa varten tarvittavia kalliita laitteita ja testausvälineitä, joten nämä tutkinnonosat opiskelijat silloin suorittavat Haukiputaalla.

Uudesta mallista hyötyvät niin opiskelijat, oppilaitos kuin työnantajat. – Opiskelijat ovat tykänneet tosi paljon. Monet ovat kokeneita tekijöitä oman harrastuneisuutensa kautta ja siten heillä on mahdollisuus saada neuvoteltua itselleen palkkaa, Hiivala summaa.

OSAOn Haukiputaan yksikössä on kevään yhteishaussa tarjolla seuraavat tutkinnot: autokorinkorjaaja, automaalari, ajoneuvoasentaja, parturi-kampaaja, kokki, tarjoilija, maalari, maarakennuskoneenkuljettaja, talonrakentaja, sähköasentaja ja sisustaja. Haukiputaan yksikkö toimii täysin uusissa tiloissa Asemakyläntiellä. Yhteishaku on 24.2. – 17.3.2015.

Teksti: Saara Kärki ja Marsa Jurvakainen
Kuva: Jouni Ylisuutari

Hakijalle »

Haukiputaan yksikkö »

Oppia niinku töissä -hankeen sivulle »

2 helmikuuta 2015

Tunnisteet: asentaja, auto, työ, työssäoppiminen,

Kommentointi

(Ei otsikkoa)

Hei,miten teillä toteutetaan opiskelijan valvonta työpaikoilla,kuinka usein käydään jne?

- 11 helmikuuta 2015 klo 23.45