OSAO

FI EN
Tulosta
Etusivu / Nyt / Jutut / Cosplay-harrastus vie Kaisan Japaniin

Cosplay-harrastus vie Kaisan Japaniin

Cosplay-harrastus vie Kaisan Japaniin

Kaisa Sarvela aloitti vaatetusalan opinnot Pikisaaressa viime syksynä.

OSAOlainen Kaisa Sarvela matkustaa elokuussa Japaniin edustamaan Suomea. Vaatetusompelijan opinnot auttavat kisa-asun valmistamisessa.

Cosplay on Yhdysvalloissa syntynyt harrastus, joka on rantautunut Suomeen Japanista. Siinä harrastajat pukeutuvat manga-, anime-, sarjakuva-, peli- tai elokuvahahmoiksi. Termi tuleekin sanoista costume (puku) ja play (leikki), eli kyseessä on hyvin kuvaavasti: pukuleikki.

Vaatetusompelijaksi opiskelevalta Kaisa Sarvelalta cosplay vaatii aikaa ja rahaa, mutta se myös antaa paljon. Kokemusten ja mielenkiinnon lisäksi harrastus vie hänet ensi elokuussa Nagoyaan Japaniin. Sarvela nimittäin voitti parinsa kanssa matkan cosplayn maailmanmestaruuskilpailuihin edustamaan Suomea.
Sarvela ei vielä suostu kertomaan asujen yksityiskohtia, mutta paljastaa sen verran, että inspiraatiota on ammennettu pelilähteen kautta.

– Voitto tuntui uskomattomalta. Tämä oli meidän kolmas kertamme karsinnoissa. Maailmanmestaruuskisoihin tulee osallistujia 28 maasta. Me yritämme panostaa niin puvuissa kuin esityksessä omiin vahvuuksiimme ja tuoda niihin hauskuutta ja yllätyksellisyyttä, Sarvela kertoo.

Pikisaaressa hyvä henki

Sarvela aloitti vaatetusalan opinnot viime syksynä. Aikaisemmin hän on ommellut itse niin cosplay-asuja kuin vaatteita. Opintojen myötä monet aiemmat ongelmat ovat löytäneet ratkaisun.

–Aiemmin yritin ratkoa esimerkiksi istuvuusasioita maalaisjärjellä. Täällä olen oppinut paljon kaavoittamisesta ja materiaaleista. Täällä on erittäin hyvä henki ja niin henkilökunta kuin vanhemmat opiskelijat auttavat mielellään. Opettajat ovat osaavia ja tuntuu, että täällä on mistä ammentaa, Sarvela kehaisee.

Työssä tarvitaan käden taitoja

Sarvela suosittelee opintoja käytännön ihmisille, jotka tykkäävät tehdä töitä käsillään. Sarvela on pystynyt myös yhdistämään harrastuksen ja opetuksen. Osan puvun kaavoista hän on tehnyt kursseilla ja visaisimpiin kysymyksiin löytyy apu läheltä.

Kisamatkaan on aikaa vajaa puoli vuotta, mutta kaksikolla on täysi tohina päällä niin pukujen kuin esityksen valmistamisen kanssa. Sarvela ei suostu paljastamaan millainen tulee olemaan Suomen edustajien lopputulos, mutta ainakin siitä tulee näyttävä ja laajaa yleisöä puhutteleva.

OSAOn Pikisaaren yksikössä on kevään yhteishaussa tarjolla vaatetusompelijan lisäksi seuraavat tutkinnot: artesaani (korukivi- ja jalometalli-, puu-, tekstiili tai vaatetusala) ja media-assistentti. Paikkoja on tarjolla myös ylioppilaille. Yhteishaku päättyy 17.3.2015.

Teksti: Saara Kärki ja Marsa Jurvakainen
Kuva: Jouni Ylisuutari

Lue lisää tutkinnoista www.osao.fi/hakijalle »

Yhteishaku www.opintopolku.fi »

6 maaliskuuta 2015

Tunnisteet: ompelija, ompelu, Pikisaari, puvustus, tekstiili, vaatetus,

Kommentointi