OSAO

FI EN
Tulosta
Etusivu / Nyt / Jutut / Hämmästyttävää taituruutta

Hämmästyttävää taituruutta

Hämmästyttävää taituruutta

Taiteilija Riikka Soininen toimi piirrostaiteen tuomarina.

SAKUstars-kilpailun korkea taso yllätti kokeneenkin taiteilijan.

SAKUstars-kisoja on järjestetty jo monta vuotta, ja niiden hyvästä tasosta kertovat myös tuomarivalinnat. Yksi näistä tuomareista oli oululainen Riikka Soininen. Hän on toiminut jo 15 vuotta täysipäiväisenä taiteilijana.

Riikka toimi piirrostaiteen ammattilaistuomarina. Tuomariksi hän pääsi Outi Mannisen kautta, joka toimi lajivastaavana. He ovat tunteneet toisensa jo hyvin pitkään, liki 30 vuotta.

Riikka lähtisi innolla tuomaroimaan uudestaan. Hän kertoi, että heitä oli mukava porukka tuomareina, eikä heillä ollut oikeastaan erimielisyyksiä töistä. Rajatapauksissa katsottiin viimeistelyä ja aiheenkäsittelyä.

Töiden laadukkuus ja taso yllättivät Riikan. Osa töistä oli äärimmäisen tarkasti työstettyjä ja ideat olivat hyviä. ”Ne olivat aivan ammattilaisnäyttelykelpoisia”, Riikka kertoo.

Tuomaristo kuitenkin huomasi joidenkin töiden olevan aivan väärässä kategoriassa. Erityisesti taidekäsityön ja kuvanveiston välillä oli pientä hajontaa. Oikeassa paikassa työt olisivat pärjänneet paremmin.

Tarvitaanko teemaa?

Osaa töistä ei ollut tehty SAKUstars-kisoja varten, mikä on tietenkin harmi. ”Sen takia osa töistä jäi ilman kunniamainintaa”, Riikka harmittelee. Tästä heräsikin kysymys: Tarvitaanko SAKUstars-kisaan otsikkoa tai teemaa? ”Kuvantekijöille kilpailu olisi voinut olla puhtaasti taidekilpailu, koska on vaikeaa ottaa kiinni aiheesta Luovuuden juhlaa”, Riikka ehdotti.

Vahva, mutta vaikea

Kuvanveiston työt pistivät tuomariston silmään, vaikka sarjoja oli paljon. Niissä oli oivallusta, eri materiaalienkäyttöä ja monenlaisia variaatioita miniatyyristä isohkoihin veistoksiin. Huomattavaa oli myös aiheenkäsittely ja viimeistely. Tuomarit totesivatkin töitä arvostellessaan: ”Tuon voisi ostaa itsellekin.”
”Veistos on aina voimakas, vaikka se olisi pienikin, sillä on vahva sanoma”, Riikka kertoo.

Riikan mielestä on tärkeää, että kuvanveisto on mukana kisoissa, koska kaikki eivät tee kuvallista ja yhteen tasoon. ”Kuvanveistoa ei voi opettaa maalamalla, pitää osata tehdä kolmiulotteista muotoa, jonka pystyy kiertämään”, Riikka kertoo, ”se on hyvin vaativa laji. Oikeastaan kaikista vaativin.”

Näitä vahvoja teoksia tuli kuitenkin alle kymmenen. Mistä tämä johtuu? Syynä voi olla opiskelijoille tuttu rahaongelma. Kuvanveiston välineet ovat kalliita ja vaativat paljon enemmän rahaa kuin piirtäminen. Piirtämiseen tarvitset periaatteessa vain kynän ja paperin.

Voittajatyö

Kuvanveiston voittaja oli Kristian Vainio työllään Ehdotus evoluutiolle. ”Kuin broilerin koivet”, Riikka naurahtaa nähdessään työn. Työ on täyttä metallia ja siinä on hyvä idea ja se on hyvin tehty ja hyvän kokoinen. ”Minulle tuli mieleen broilereiden tehotuotanto, kana on vain joku palikka. Sen sielu on kadonnut jonnekin. Se herättää kysymyksen, tätäkö me todella haluamme”, Riikka pohdiskelee. ”Se oli vaikuttava, ja ollakseen vaikuttava pitää olla vaikuttava”, Riikka toteaa.

Palkinnot voittajille jaetaan SAKUstars-kilpailuiden avajaisissa 21.4.2015.

Kuvataide-sarjan töitä on nähtävillä Flickr-kuvapalvelussa »

Teksti ja kuva: opiskelija Ida Ketola, OSAO

9 huhtikuuta 2015

Tunnisteet: kilpailu, kulttuuri, SAKUstars, taide,

Kommentointi