OSAO

FI EN
Tulosta
Etusivu / Nyt / Jutut / Hitsaajan käsi ei tärise

Hitsaajan käsi ei tärise

Hitsaajan käsi ei tärise

Pekka Sumiloff on kotoisin Vaalasta, mutta asuu ja työskentelee nykyisin Oulussa.

Hitsaaja Pekka Sumiloff edusti Suomea ammattitaidon maailmanmestaruuskilpailuissa Brasiliassa elokuussa. Lajiin osallistui 38 maata, joista voiton vei Kiina. Sumiloff sai Medallion for Excellence –tunnustuksen 500:n pisteen rajan ylittämisestä.

Röntgenintarkkaa jälkeä
Sumiloff valmistui OSAOsta levyseppähitsaajaksi keväällä 2013, ja työllistyi heti Normek Oy:lle. Normek tuki Sumiloffin MM-kisoihin osallistumista: ”Työnantaja maksoi palkkaa myös kisamatkani ajalta”, Sumiloff kertoo. Muuten valmentautuminen tapahtui omalla ajalla lehtori Keijo Kiviojan opetuksessa: ”Kävin koululla harjoittelemassa kilpailutehtäviä iltaisin ja vapaapäivinä tammikuusta lähtien.”

MM-kilpailusuoritus kestää 4 päivää. Tehtävinä olivat muuan muassa teräksisen paineastian hitsaaminen annetuilla menetelmillä sekä tehdä alumiinista ja ruostumattomasta teräksestä kotelomaiset rakenteet. Töitä arvioitiin tarkimmillaan röntgentarkastuksella: ”Sisällä ei saa olla huokosia tai vikoja, sekä työn jäljen pitää olla ulkoa ja sisältö siistiä”, Sumiloff selittää.

Sumiloffia harmittaa, että kilpailussa virheet tulivat itselle helpoista, niin sanotusti varmoista työvaiheista. Osan virheistä sai korjattua, mutta ei kaikkia. ”Minua ei jännitä itse kilpaileminen. En koe paineita, vaikka työskentelyäni seuraa satoja silmäpareja. En erityisesti harjoitellut paineensietokykyä tai tehnyt mentaaliharjoituksia etukäteen, sillä tiedän, että hermot kestää.”

Osaamisen parasta markkinointia
Vaikka Sumiloff on vasta 21-vuotias, hän on ennättänyt kerryttää jo rutkasti kilpailukokemusta. Tuloksena on Taitaja SM-kulta vuodelta 2013, neljäs sija EM-kisoista 2014 ja hitsauksen Suomen mestaruus marraskuulta 2014. Töissä hänelle annetaan mielellään ne vaikeimmat hommat. ”Haluan kouluttautua lisää. Erityisesti opettajan työ kiinnostaa”, miettii Sumiloff.

Yhtymähallitus palkitsi OSAOn valmentamat kilpailijat stipendeillä ja kakkukahveilla 7.9.2015. Oulusta kilpailussa oli mukana yhteensä 6 kilpailijaa ja 4 eksperttiä eli kilpailutuomaria. ”Kilpailu maailmalla on kovaa. Olemme pieni kansakunta, kun meitä verrataan Brasilian tai Etelä-Korean kaltaisiin jättilaisiin. Kilpailutoiminta on suomalaisen ammatillisen koulutuksen ja osaamisen markkinointia parhaimmillaan”, kuvaili tilaisuudessa puhunut kuntayhtymäjohtaja-rehtori Jarmo Paloniemi. Yhtymähallituksen puheenjohtaja Juha Huikari kiitti työntekijöitä: ”Hienoa, että jaksatte valmentaa ja luotsata joukkoja oman työn päälle.” Suomen MM-joukkueen 36 kilpailijasta yksi sai pronssimitalin ja 19 sai Medallion for Excellence –tunnustuksen.

WorldSkills São Paulo 2015
• São Paulossa 11.‒16.8.2015 järjestetty kilpailu oli järjestyksessään 43. WorldSkills-kilpailu.
• Joka toinen vuosi järjestettävä WorldSkills on ammattitaidon MM-kilpailu korkeintaan 23-vuotiaille nuorille.
• Kilpailuun osallistui lähes 1200 nuorta 60 maasta.
• Nuoret kilpailivat 50 lajissa, muun muassa robotiikassa, hiusmuotoilussa, kivitöissä, ravintolapalvelussa ja viherrakentamisessa.
• Kilpailu levittäytyi 213 000 neliömetrin alueelle Anhembi Parquessa.
• Tapahtumassa vieraili neljän päivän aikana 259 000 kävijää.
• Suomessa kilpailutoimintaa koordinoi Skills Finland ry.
• Seuraavat kansainväliset kilpailut ovat EM-kisat Göteborgissa joulukuussa 2016.

teksti Marsa Jurvakainen
kuva Jouni Ylisuutari

9 syyskuuta 2015

Tunnisteet: #ammattitaito, #hitsaus, #kilpailu, #kone, #metalli, #MM, #WSC,

Kommentointi

Aihetta ylpeyteen

Ei voi mitään , iho menee "kanan lihalle" kun näitä sinnikkäitä nuoria seuraa. Juuri tämän kaltaista yrittäjyyttä Suomi tarvitsee. Aihetta ylpeyteen aivan yhtä lailla kuin urheilijoista, jotka tekevät kaikkensa. Enempää ei voi vaatia.

Jorma Ketola - 10 syyskuuta 2015 klo 10.52