OSAO

FI EN
Tulosta
Etusivu / Nyt / Jutut / Juho haluaa suoraan ammattiin

Juho haluaa suoraan ammattiin

Juho haluaa suoraan ammattiin

Amiksessa opiskelussa on Juhon mielestä mukavaa se, että välillä on tunteja ja välillä taas käytännön opiskelua.

Juho Lämsä, 18, opiskelee ilmanvaihtoasentajaksi. Ammattiopisto on Juhon mielestä hyvä vaihtoehto, koska kolmessa vuodessa valmistuu ammattiin.

Juho on kotoisin Vaalasta. Näin OSAOn Oulun Kaukovainion toimipiste oli sopivan lähellä oleva ammattopisto, jossa voi suorittaa talotekniikan perustutkinnon. Juho valitsi ilmanvaihtoasentajan osaamisalan, mutta opintoihin sisältyy myös putkiasennustöitä.

– Opiskelen nyt kolmatta vuotta ja tarkoituksena on valmistua keväällä. Olen viihtynyt hyvin koulussa, koska käytännön opiskelua on työsaleissa ollut runsaasti. Meillä on myös tosi hyvä porukka.

Heti ammattiin

Juho valitsi yhdeksännellä ammattiopiston, koska halusi opiskella suoraan ammattiin. Lukiossa olisi ollut enemmän kirjoista pänttäämistä, mikä ei häntä niin kiinnostanut. Juholle oli tärkeää, että ammattikoulusta valmistuu suoraan ammattiin.

Ilmanvaihtoasentaja asentaa ja huoltaa ilmanvaihtolaitteita ja -järjestelmiä. Opinnoissa perehdytään alan tekniikkaan, materiaaleihin ja työmenetelmiin. Ilmanvaihtoasentajat työskentelevät asennus- ja huoltoyrityksissä.

Ilmanvaihtojärjestelmien huolto- ja kunnossapitotyöt ovat tyypillisesti määräaikaishuoltoja tai vikakorjauksia. Lisäksi asentaja tekee ilmanvaihtojärjestelmien ja -kanavien puhdistuksia sekä laitteiden ja osien asennuksia ja uusimisia. Alan ammattiosaaja voi perustaa myös oman yrityksen.

Jatko-opinnot mielessä

Amiksessa opiskelussa on Juhon mielestä mukavaa se, että välillä on tunteja ja välillä taas käytännön opiskelua. Työssäoppimassa hän oli Lämpöpartio Oy:ssä, jossa teki putkitöitä.

Juho valmistuu ilmanvaihtoasentajaksi, mutta häntä on nyt alkanut kiinnostaa myös sähköasentajan työ. Perinteiseen LVI-alaan eli lämmitys-, vesijohto- ja ilmanvaihtotekniikan asennustyöhön sisältyy nykyään runsaasti säätö- ja automaatiotekniikkaa sekä hieman sähköasennuksia. Jos Juho päättää tehdä myös sähkö- ja automaatiotekniikan perustutkinnon, on osaamista jo tosi moneen työhön.

Ilmanvaihtoasentaja:
- asentaa ilmanvaihtolaitteita ja -järjestelmiä
- tekee huolto- ja vikakorjauksia
- puhdistaa ilmanvaihtokanavia.

teksti: Johanna Pelto-Timperi, Ammattiosaaja.fi
kuva: Jouni Ylisuutari OSAO

7 syyskuuta 2015

Tunnisteet: #ilmanvaihtoasentaja, #Kaukovainio, #lvi,

Kommentointi