OSAO

FI EN
Tulosta
Etusivu / Nyt / Jutut / Kaivosala tutuksi Taivalkoskella

Kaivosala tutuksi Taivalkoskella

Kaivosala tutuksi Taivalkoskella

Kaivosalan opinnot valmistavat opiskelijoita monipuolisiin työtehtäviin ja ammattilaisille on kysyntää Suomessa. Ruotsissa on isoja kaivoksia, joten työmahdollisuuksia on myös ulkomailla.

Tobias Piittinen valmistuu hiihtolomaan mennessä kaivosmieheksi OSAOn Taivalkosken yksiköstä. Tobias on aikaisemmin opiskellut paperiteollisuuden perustutkinnon, joten hän sai räätälöityä kaivosalan opintonsa kahden vuoden mittaisiksi. Kaivosalassa häntä houkutteli työn monipuolisuus.

– Ala käsittää niin monta eri puolta kuin pelkän kaivospuolen. Työssä on paljon erilaisia työpisteitä aina maanalaisista hommista konekuskin töihin. Tällä koulutuksella voi työllistyä myös maanrakennuspuolelle. Minua kiinnostaa tehdä töitä koneiden kanssa, Tobias kertoo.

Hän on viettänyt koneiden ja traktoreiden parissa paljon aikaa. Aiemmista opinnoista on ollut Tobiakselle hyötyä, sillä hänen ei ole tarvinnut aloittaa työmaalla harjoittelua pyörö- ja kaivinkoneiden kanssa aivan ummikkona.

Opinnoissa ollaan tutustuttu eri louhinnan käsitteisiin sekä käyty perinpohjaisesti läpi myös koneen huoltotoimenpiteet.

– Opinnot ovat olleet mielenkiintoisia ja koululla on todella hyvät tilat. Täällä on myös simulaattoriluokka erikseen, jossa pääsee harjoittelemaan. Se on erityisen hyvä, jos ei ole mitään aikaisempaa kokemusta koneen käsittelystä, Tobias kertoo.

Taivalkosken yksikkö sijaitsee hienoissa maisemissa ja luonnonläheisenä ihmisenä Tobias kehuu paikkakuntaa mukavaksi ja mielenkiintoiseksi. Opintoihin kuuluu kaksi työssäoppimisjaksoa, jotka voivat kestää jopa seitsemästä kahdeksaan kuukautta.

– Siinä pääsee heti käsiksi työelämään, ettei tarvitse liikaa värjötellä luokassa. Tein viimeisimmän työssäoppimiseni kromikaivoksella rikastamon puolella. Se oli hieno kokemus siitä, mitä kaikkia töitä kaivoksissa on. Oma työssäoppimiseni kesti neljä kuukautta ja sen jälkeen tulin vielä koululle takaisin murskaushommiin, Tobias summaa.

Opintojen jälkeen Tobiaksella on kova hinku töihin. Hän onkin jo laittanut hakemuksia niin Kittillään, Sodankylään kuin Kemiin. Työpaikan kiinnostavuus ei ole paikkakunnasta kiinni, vaan Tobias on valmis muuttamaan töiden perässä.

– Minua kiinnostaa myös Ruotsi. Kiirunassahan on iso kaivos. Mikäli ala kiinnostaa, niin koulussa oppii kyllä tosi paljon. Opinnot ovat monipuoliset, joten suosittelen sitä kaikille alasta kiinnostuneille, Tobias toteaa.

Oulun seudun ammattiopiston Taivalkosken yksikössä on kevään yhteishaussa tarjolla kaivosmiehen lisäksi maarakennuskoneenkuljettajan ja metsäkoneenkuljettajan tutkinnot. Nuorten yhteishaku on 21.2. – 14.3.2017.

Lisätietoa yhteishausta »

teksti: Saara Kärki
kuva: Jouni Ylisuutari

22 helmikuuta 2017

Kommentointi