OSAO

FI EN
Tulosta
Etusivu / Nyt / Jutut / Kunnossapidon osaamista prosessinhoitajalle

Kunnossapidon osaamista prosessinhoitajalle

Kunnossapidon osaamista prosessinhoitajalle

Mikko Vimperi on yksi kunnossapidon ammattitutkinto-ohjelmaan valituista.

OSAO räätälöi koulutuspaketteja monenlaisiin tarpeisiin.

Stora Enson alueella kunnossapidosta vastaava Efora aloitti tammikuussa mekaanisten kunnossapitoasentajien oppisopimuskoulutuksen. Hakijoita kunnossapidon ammattitutkinto-ohjelmaan oli yli kolmesataa ja valituksi tuli neljä.
Toisin kuin aikaisemmin, heidän loppusijoituspaikkansa on ollut alusta asti selvillä. Kolme koulutettavaa tuli talon ulkopuolelta yksi oli Eforan työntekijä. Oppisopimuskoulutuksen päättyessä 2018 katsotaan vakinaistetaanko heidät.
– Koulutus kestää kaksi vuotta ja opiskelijat käyvät työssäopastusjaksoilla lähes kaikilla osastoilla. Pisimpiä jaksoja he viettävät siellä mihin he ovat sijoittumassa, Kari Heikkala Eforasta kertoo.
OSAO järjestää valmentavan koulutuksen lähiopetuspäivät. Nämä päivät on räätälöity juuri kunnossapitoasentajakoulutuksen tarpeisiin. Myös tutkintotilaisuudet ovat OSAOn vastuulla, kuten myös niihin liittyvä ohjeistus.
Kaikki opetuspäivät ovat sovittu jo ennakkoon ja valmentavaa koulutusta on noin kerran viikossa. Muina päivinä opiskelijat tekevät töitä kokeneemman asentajan seurassa, normaalien työvuorojen mukaisesti.
– Kaksi opiskelijoista tukee sijoittumaan sellulle, yksi logistiikkaan ja yksi tela- ja kaavarihuoltoon. Kokeneiden asentajien toimiessa työnopastajina saamme siirrettyä paljon hiljaista tietoa eteen päin. Jo muuttaman kuukauden perusteella voin sanoa, että he ovat erittäin motivoituneita, Heikkala kehuu.

Kunnossapidon ammattitutkinnosta moniosaajaksi

Stora Ensolla on muutaman vuoden ajan ollut projekti, jossa on lisätty henkilöstön kunnossapidon osaamista. Työssä panostetaan ennakointiin, jotta laitteisto pysyy parhaassa mahdollisessa kunnossa eikä vikatilanteita pääse syntymään.
– Myös korjaavaa kunnossapitoa tehdään enenevässä määrin koulutettujen prosessinhoitajien avulla, Stora Enson projektipäällikkö Mauri Koivuranta kertoo.
Yhteensä 18 henkilöä on ryhtynyt suorittamaan kunnossapidon ammattitutkintoa. Tutkinto suoritetaan näyttötutkintona ja Stora Enso on tehnyt yhdessä OSAOn kanssa räätälöityjä koulutuspaketteja, joissa uudet koulutettavat ovat käyneet päivittämässä ammattitaitojaan.
– Näin henkilöstö kouluttautuu myös moniosaajiksi ja luomme samalla muitakin etenemispolkuja kuin ne perinteiset, Koivuranta sanoo.

Teksti: Saara Kärki
Kuva: Jouni Ylisuutari

17 toukokuuta 2016

Tunnisteet: #kunnossapito, #oppisopimus,