OSAO

FI EN
Tulosta
Etusivu / Nyt / Jutut / Leipomotyö Espanjassa oli hieno kokemus

Leipomotyö Espanjassa oli hieno kokemus

Leipomotyö Espanjassa oli hieno kokemus

Tiia-Sofia Väyrynen (vas.) ja Linnea Luokkanen (oik.) kuvailevat työskentelyä espanjalaisessa leipomossa hienoksi kokemukseksi. Kotiinpaluussa oli parasta perheen jälleennäkeminen.

OSAOsta lähdetään liikkuvuusjaksolle ympäri Eurooppaa ja tullaan takaisin monta kokemusta rikkaampana.

Tiia-Sofia Väyrynen ja Linnea Luokkanen ovat juuri palanneet kotiin Alcoista kuuden viikon liikkuvuusjaksoltaan. Lokakuinen tuuli Myllytullin-Pikisaaren yksikön edessä tuntuu kylmältä, ja Espanjan lämpö on enää pelkkä muisto.

Tiia-Sofia ja Linnea työskentelivät paikallisessa leipomo-kahvilassa. Leipomo-kondiittoreiksi opiskelevat naiset pääsivät heti alusta asti tekemään töitä ja tutustumaan paikalliseen työkulttuuriin.

– Oli hienoa nähdä erilaista leipomokulttuuria. Siellä laitettiin suklaata vähän joka paikkaan ja pomomme teki myös erikoista suklaa-mansikka-etikka –hilloa. Lehtitaikinasta teimme omenaleivoksia ja suklaarullia, Tiia-Sofia kertoo.

Rauhallisempi työkulttuuri kuin Suomessa

Liikkuvuusjakso oli nuorten naisten mielestä todella mukava ja opettavainen. Espanjalaista työkulttuuria he kuvailevat suomalaista rauhallisemmaksi.

– Espanjassa vietetään iltapäivisin myös siestaa. Meidän työmme loppui aina silloin kuin heillä alkoi siesta, Linnea kertoo.

Työkaverit olivat mukavia ja huolehtivia. Oululaisten vuokraama asunto sijaitsi muutaman kilometrin päässä leipomosta, ja he pääsivät työkavereidensa kyydillä aamuisin töihin. Työkavereiden sekä heidän ystäviensä kanssa Linnea ja Tiia-Sofia pääsivät käymään vuorilla ja rannoilla.

– Oli helppo olla itsekin aktiivinen, kun he tulivat niin reippaasti juttelemaan ja olivat erittäin sosiaalisia, Linnea sanoo.

Keväällä opiskelijat valmistuvat ammattiinsa ja edessä on siirtyminen työelämään. Liikkuvuusjakson myötä molemmat voisivat kuvitella työskentelevänsä määräaikaisen pätkän muuallakin kuin Suomessa. Kansainvälistä liikkuvuusjaksoa he suosittelevat kaikille, jotka haluavat nähdä alasta erilaista puolta ja saada uusia kokemuksia.

Kokemuksesta arvokkaita työelämätaitoja

Kansainväliselle liikkuvuusjaksolle voivat hakea kaikki OSAOssa tutkintoon opiskelevat opiskelijat, joiden opinnot ovat edenneet suunnitelmien mukaan. Pääsääntöisesti ulkomaille lähtevät ovat täysi-ikäisiä.

– Monesti jännitetään oman kielitaidon riittävyyttä, mutta kieltä ei tarvitse osata täydellisesti, riittää kun sillä tulee toimeen. Kansainvälisyys kehittää rohkeutta ja ongelmanratkaisukykyä, joita molempia tarvitaan tämän päivän työelämässä, kertoo kv-koordinaattori Katariina Walker.

OSAOsta lähdetään eniten Espanjaan, Saksaan ja Iso-Britanniaan. Paikkoja on myös muun muassa Hollannissa, Sloveniassa ja Ruotsissa. OSAO on ollut perustamisestaan asti kansainvälinen, mutta vuodesta 2009 liikkuvuusjaksolle lähtevien opiskelijoiden määrä on kasvanut tasaisesti. Viime vuonna reilut 130 opiskelijaa kävi pitkillä liikkuvuusjaksoilla.

Lisätietoa kansainvälisyydestä ja liikkuvuusjaksoista löytyy osoitteesta: www.osao.fi/kv

Jutussa mainitut liikkuvuusjaksot on yhteisrahoitettu Euroopan unionin Erasmus+ -ohjelmasta. Suomessa Erasmus+ -ohjelman hallinnoinnista ja toimeenpanosta vastaa CIMO, joka on kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön asiantuntija- ja palveluorganisaatio. Euroopan komissio ei vastaa julkaisun sisällöstä.

20 lokakuuta 2016