OSAO

FI EN
Tulosta
Etusivu / Nyt / Jutut / Maukas matka SM-kisoihin

Maukas matka SM-kisoihin

Maukas matka SM-kisoihin

Oona Lyly kilpailee ammattitaidon SM-kisoissa Turussa toukokuussa. Lehtori Esa Koppelo valmentaa Oonaa.

OSAOn kokkiopiskelija Oona Lyly osallistuu Taitaja 2015 SM-kisoihin. Semifinaaleissa paikka irtosi 50 kilpailijan joukosta.

Viimeisen vuoden kokkiopiskelija Oona Lyly on monien taitojen nainen. Hän harrastaa maalaamista, laulamista, pianon ja kitaran soittamista sekä jokkis-autoja. Sen lisäksi hän on yksi tämän vuoden Taitaja SM-kisojen finalisteista.

Kisoihin valmistautuminen on alkanut hyvissä ajoin ja Lyly harjoittelee OSAOn opetusravintola Oparin tiloissa valmentajansa, opettaja Esa Koppelon ohjauksessa.

– Oona keräsi semifinaaleissa kiitosta makujen selkeydestä, tasaisesta työtahdista, siististä työskentelystä, etukäteisvalmisteluista, näyttävästä esillepanosta sekä sosiaalisesta ja toiset huomioivasta kilpailutavasta, Koppelo kertoo.

Jatko-opinnot kiinnostavat

Innostuksen kokin opintoihin Lyly sai yhdeksännellä luokalla, kun hän suoritti TET-jakson helsinkiläisessä ravintolassa. Valmistuttuaan hän aikoo havitella lisää haasteita ja luultavasti jatkaa opiskelua tähtäimessä kondiittorin tutkinto.

Kokkausharjoitusten lisäksi kisoissa menestyminen vaatii selkeää toimintaa ja keskittymiskykyä. – On tärkeää, että pystyy keskittymään siihen mitä tekee. Ei siinä kannata ajatella mitä muut ympärillä puuhaavat, Lyly toteaa. – Se on vähän kuin kapellimestarilla, että täytyy olla partituuri päässä eikä pää partituurissa, Koppelo tokaisee.

Tavoitteena kultaa

Lyly pystyy hyödyntämään harrastuksiaan kisoissa. Ruokien asettelussa ja tarjoamisessa on hyötyä visuaalisesta silmästä. Valitettavasti kilpailutilanteessa musiikin kuunteleminen on kielletty, muuten korvissa kaikuisi keskittymiseen auttavat kappaleet.

– Täytyyhän sitä olla silmää sille, miten saadaan annoksesta mahdollisimman houkuttelevan näköinen. Toivottavasti taidoista on apua, sillä lähden hakemaan sitä kirkkainta mitalia, Lyly toteaa.

Oulun seudun ammattiopistosta lähtee 25 opiskelijaa kilpailemaan ammattitaidon suomenmestaruuksista Taitaja 2015 SM -kisoihin Turkuun 5. – 7.5.2015. Taitaja SM-finaaliin osallistuu kaikkiaan noin 400 kilpailijaa 45:ssä eri lajissa. Kilpailijoiden lisäksi OSAOsta lähtee opettajia tuomareiksi. Osaolainen Sauli Jaara toimii kisoissa juryn puheenjohtajana ja ylituomarina.

Taitaja on nuorten ammattitaidon SM-kilpailu, joka järjestetään vuosittain. Kilpailujen jokainen kilpailulaji on rakennettu haasteelliseksi, koneiltaan ja laitteiltaan oikeaa työympäristöä vastaavaksi. Kilpailuun voivat osallistua kaikki kilpailuvuonna 20 vuotta täyttävät tai nuoremmat ammatillisessa peruskoulutuksessa opiskelevat. Ammattitaitokilpailutoimintaa koordinoi Suomessa Skills Finland ry.

8 huhtikuuta 2015

Tunnisteet: ammattitaito, kilpailu, SM, Taitaja,

Kommentointi