OSAO

FI EN
Tulosta
Etusivu / Nyt / Jutut / Metsä ja tekniikka vetävät Muhokselle

Metsä ja tekniikka vetävät Muhokselle

Metsä ja tekniikka vetävät Muhokselle

Veetu Isola viihtyy pienkonekorjaajan työssä.

Pienkonekorjaajan koulutus on haussa vain joka 3. vuosi. Veetu Isola valmistuu ammattiin tänä keväänä.

Tekniikka veti Muhokselle

Veetu Isola on koko elämänsä ollut perehtynyt tekniikkaan. Siksi ei ole ihme, että tuleva työpaikkakin löytyy sen parista. Isola opiskelee Muhoksella viimeistä vuotta pienkonekorjaajaksi. Opintoihin kuuluva työssäoppimisjakso on juuri menossa ja Isola harjoittelee käytännön kokemuksia oululaisessa pienkonekorjaamossa.

– Työpaikkani sijaitsee Ruskossa ja olen tykännyt siitä paljon. Olen päässyt tekemään töitä laidasta laitaan. Töissä näkyy vuoden kierto. Nyt meille on tullut paljon lumilinkoja korjattavaksi, Isola kertoo.

Pienkoneiden korjauksen osaamisalaan voi hakea joka kolmas vuosi. Työpaikkoja on vähemmän kuin autopuolella, joten myös työvoimaa koulutetaan vähemmän. Pienkonekorjaajat perehtyvät kaikkiin mopoautoja pienempiin tuotteisiin.

– Pienkorjaajien työhön kuuluu korjaamisen lisäksi kustannusarvioiden tekeminen asiakkaalle, vikadiagnostiikka sekä tuotteiden kokoonpano. Mönkijän kokoamisessa voi mennä hyvinkin aikaa, Isola sanoo.

Lehtori Kari Törmänen peräänkuuluttaa hakijoilta aitoa kiinnostusta alaan sekä yrittäjähenkisyyttä. – Pienkonekorjaamot ovat usein pieniä paikkoja, joten on tärkeä osata tehdä töitä omalla persoonallaan.

Molemmat suosittelevat alaa tekniikasta ja pienkoneista kiinnostuneille. Ulospäin suuntautuneisuutta tarvitaan asiakaspalvelussa. Isola vinkkaa, että työssäoppimispaikkoja kannattaa kysellä jo opintojen alkuvaiheessa, jottei jää ilman.

Metsäalalla on töitä

Metsäalalla on menossa kova imu ja uusia kuljettajia tarvitaan. OSAO kouluttaa metsäkoneenkuljettajia niin Muhoksella kuin Taivalkoskella. Ensimmäiset nuorisoasteen metsäkoneenkuljettajaopiskelijat aloittivat Muhoksella viime syksynä. Yksi heistä on kempeleläinen Juho Pankinaho, joka asuu viikot asuntolassa.

– Isäni on metsuri ja olen itsekin tehnyt metsähommia ja kulkenut siellä ikäni. Jossain vaiheessa mietin lukioonkin menoa, mutta sitten päädyin hakemaan tänne. Enkä ole katunut päivääkään, tämä on hyvä oppilaitos, Pankinaho kertoo.

Asuntolapaikan lisäksi luonnonvara-alanopiskelijoille kuuluu kolme lämmintä ruokaa päivässä. Lisäksi opiskelijat saavat käyttää kuntosalia ja harrastaa ammattiin liittyvien laitteiden parissa.

– Tutkintoon kuuluu myös C-ajokortti. Ala sopii niin pojille kuin tytöille. Se vaatii valmiuksia itsenäiseen ja vastuulliseen työhön sekä kohtuulliset ATK-taidot, lehtori Pertti Nissi sanoo.

Vastuullista ja itsenäistä

Nykyaikana työmaan tieto kulkee digitaalisesti. Kaukana ovat myös ajat pitkään kestävistä työurakoista, sillä nykyään työmaalle kuljetaan kotoa käsin. Pankinahoa tuleva vastuu ei kauhistuta. Opinnoista saatava varmuus karttuu kurssi kurssilta.

– Täällä on oikein hyvä ilmapiiri ja opetus on monipuolista ja hyvää. Suosittelen tätä kaikille, jotka haluavat nähdä työssään kättensä jäljet.

Muhoksella on huippulaitteet ja -olosuhteet opiskeluun. Eikä sekään haittaa, että ala on nosteessa. Hyvää työtilanne miellyttää myös Pankinahoa, joka painottaa sitä yhtenä syynä alanvalintansa takana.

OSAOn Muhoksen yksikössä on kevään yhteishaussa tarjolla pienkonekorjaajan ja metsäkoneenkuljettajan lisäksi seuraavat tutkinnot: ajoneuvoasentaja, kokki, maaseutuyrittäjä ja eläintenhoitaja. Yhteishaku on 24.2. – 17.3.2015.

Teksti: Saara Kärki ja Marsa Jurvakainen
Kuvat ja video: Jouni Ylisuutari

Hakijalle »

Muhoksen yksikkö »

5 helmikuuta 2015

Tunnisteet: Muhos, yhteishaku,

Kommentointi