OSAO

FI EN
Tulosta
Etusivu / Nyt / Jutut / Opinnäytteenä syntyivät portaat

Opinnäytteenä syntyivät portaat

Opinnäytteenä syntyivät portaat

Puusepäksi valmistuva Jyri Holappa on tehnyt portaiden kaikki työvaiheet suunnittelusta asentamiseen.

Puualan opiskelija Jyri Holappa otti vastuullisen ja suuren projektin osaksi opintojaan. Lopputulosta voi ihailla valmiissa talossa.

Valitettavan usein mielikuva puusepän ammatista on vanhentunut. Nykyaikana työ kun ei ole laudanpätkän hiomista pölyisessä nurkassa. Sen sijaan alan osaamista tarvitaan myös rakennusalalla. Siksi on tärkeää, että puualan opiskelijat ymmärtävät jatkossa yhä enemmän rakennusalasta. Alojen opetusta on yhdistetty ja yhteistyötä pyritään hyödyntämään parhaalla mahdollisella tavalla.

Opiskelija Jyri Holappa on hyvä esimerkki tästä. Hän on työstänyt opinnäytteenään portaat kolmeen rakennusalan opiskelijoiden urakoimaan omakotitaloon Ritaharjussa. Holappa on tehnyt kaiken aina suunnittelusta ja mitoittamisesta lähtien portaiden valmistamiseen ja asentamiseen.

– Se oli mahtava tunne kun portaat lopulta loksahtivat paikoilleen. Olin pyöritellyt suunnitelmia mielessäni lähes kaiken valveillaoloajan. Suunnittelun jälkeen työ lähti käyntiin 3D-kuvien piirtämisellä. Sitä seurasi materiaalien tilaaminen sekä käytännöt työt, Holappa kertoo.

Vastuun oppii työtä tehdessä

Ensin Holappa teki askelmien aihiot raakalankusta, jonka jälkeen hän työsti ne cnc-koneella. Kyseessä on nykyajan tekniikka, joka tuo työhön ammattimaista tehokkuutta.

– Vaikeusasteeltaan portaat ovat suuri haaste. Koska Jyrillä on jo aiempaa kokemusta rakennustöistä, hänelle pystyttiin antamaan niin vastuullinen tehtävä. Projektissa yhdistyy runsaasti toimialan eri puolia. Opiskelijoille annetaan aina haastetta jokaisen oman vaatimustason mukaan, lehtori Ville Bräysy kertoo.

Parasta opinnäyteprojektissa on Holapan mukaan ollut se, että hän on saanut tehdä sitä mikä kiinnostaa. Itsenäinen työskentely on opettanut vastuunkantoa ja kokonaisuuden hahmottamista. Työskennellessä tulee ottaa huomioon myös muiden aikataulut.

Puuala on monipuolista

Opinnäyteprojektin aikana Holapan osaaminen on kehittynyt valtavasti. Samalla oma osaaminen on linkittynyt osaksi suurempaa kokonaisuutta. Opinnoista on tullut todellinen osa valmista tuotetta.

– Puusepän työ on monipuolista työtä, jossa yhdistyvät teknologia, tekniikka ja kädentaidot. Lisäksi välineet ja menetelmät ovat monipuolisempia ja nykyaikaisempia kuin peruskoulun puutyötunneilla, Bräysy summaa.

OSAOn Kaukovainion tekniikan yksikössä on kevään yhteishaussa tarjolla puusepän lisäksi seuraavat tutkinnot: kiinteistönhoitaja, koneenasentaja, koneistaja, levyseppähitsaaja, laborantti, prosessinhoitaja (kemianteollisuus), talonrakentaja, automaatioasentaja, sähköasentaja, ilmanvaihtoasentaja ja putkiasentaja. Yhteishaku on 24.2. – 17.3.2015.

Teksti: Saara Kärki ja Marsa Jurvakainen
Kuva: Jouni Ylisuutari
Video: Jouni Ylisuutari ja Maria Saastamoinen

Hakijalle »

Kaukovainion tekniikan yksikkö »

12 helmikuuta 2015

Tunnisteet: puuala, puuseppä, yhteishaku,

Kommentointi