OSAO

FI EN
Tulosta
Etusivu / Nyt / Jutut / Osaamisperusteisuus lyhentää opintojen kestoa

Osaamisperusteisuus lyhentää opintojen kestoa

Osaamisperusteisuus lyhentää opintojen kestoa

Erika Eskolan ajatuksissa on rakentaa miehen kotitilasta elinkeino.

Maaseutuyrittäjäopiskelijat pääsevät jatkossa hyötymään kokemuksistaan maatiloilla. Opetussuunnitelmissa on siirrytty osaamisperusteisuuteen, jossa aiemmin osaamista hankkineet opiskelijat hyötyvät taidoistaan ja opiskelijat valmistuvat tutkintoon aiempaa nopeammin.

Erika Eskola on suorittanut lukio-opintoja ennen aloittamistaan OSAOssa. Osaaminen oli tunnistettu jo lukiossa suoritettujen aineiden osalta, kuten englannin kielen. Eskola on pitänyt maaseutuyrittäjäopintojensa aikana äitiysloman, mutta osaamisperusteisuuden ansiosta hän valmistunee yhtä aikaa muiden kanssa.

– Kyllähän se on aina kotiin päin, ettei tarvitse opiskella samoja asioita moneen otteeseen. Olen tykännyt opinnosta todella paljon. On hyvä, kun on niin paljon käytännön tekemistä. Kevät ja syksy pyöritään pellolla ja navetassa. Talvella sitten opiskellaan sisällä, kun ei ulkona voi mitään tehdäkään, Eskola sanoo.

Kokemukset kotitilalta hyödyksi

Osaamisen tunnustaminen lyhentää opiskelijan opiskeluaikaa. Lehtori Kimmo Savelan mukaan osaamisen tunnustaminen sopii varsinkin heille, joilla on kokemusta esimerkiksi kotitilalta.

– He voivat tehdä näytön, josta käy ilmi heidän osaavan asian. Haaste on yksilöllisen opintopolun rakentamisessa. Työssäoppimaankaan ei voi talvella mennä, kun ei pelloilla voi tehdä mitään, Savela sanoo.

Maaseutuyrittäjien työnkuva on hyvin moninainen. Työnkuvaan kuuluvat kaikki peltoon liittyvät työt sekä jonkin verran metsätöitä. Lisäksi työhön kuuluvat navettatyöt, koneiden huolto ja korjaaminen.

Oma määräysvalta kiinnostaa

Oman tilan pyörittäminen on ajatuksissa myös Eskolalla. Kouluunkin hän haki, koska ajatuksissa on rakentaa miehen kotitilasta elinkeino.

– Parasta on, että oppii koko ajan uutta ja saa tietoa juuri itselleen tärkeistä aiheista, Eskola kertoo. Hän ei pidä nykyajan lihantuotannosta, joten hän haluaa kasvattaa ruokansa itse. Lisäksi maaseutuyrittäjyydessä kiehtoo mahdollisuus omien työaikojen määräämiseen ja omilla ehdoilla toimimiseen.

– Tarkoitukseni on tehdä päättötyönä kannattavuuslaskelmia omalle tilalle ja jos ne näyttää, että työ kannattaa, niin laittaa yritys pystyyn. Jos taas ei, niin ajattelin lähteä jatko-opiskelemaan.

Oulun seudun ammattiopiston Muhoksen yksikössä on kevään yhteishaussa tarjolla maaseutuyrittäjän lisäksi seuraavat tutkinnot: ajoneuvoasentaja, kokki, eläintenhoitaja ja metsäkoneenkuljettaja. Nuorten yhteishaku on 23.2. – 15.3.2016.

Tutustu maaseutuyrittäjän tutkintoon »

teksti: Saara Kärki
kuva: Jouni Ylisuutari

7 tammikuuta 2016

Tunnisteet: #hyväksiluku, #maaseutuyrittäjä, #maatalous, #osaamisperusteisuus, #osaamispiste, #yrittäjä,

Kommentointi