OSAO

FI EN
Tulosta
Etusivu / Nyt / Jutut / Osaolaiset kisaavat Euroopan taitajuudesta

Osaolaiset kisaavat Euroopan taitajuudesta

Osaolaiset kisaavat Euroopan taitajuudesta

Jani Kinnunen kilpailee viherrakennuslajissa.

Euroskills-kisat järjestetään Göteborgissa joulukuussa. OSAOsta lähtee neljä huippuosaajaa mukaan kisoihin.

Euroskills–kilpailut järjestetään Göteborgissa joulukuun ensimmäisellä viikolla. Suomen maajoukkueessa on 30 kilpailijaa, joista neljä tulee OSAOsta. Elektroniikka-asennuksessa kilpailee Jaakko Liukko, hitsauksessa Jani Leskelä, automaatioasennuksessa Mika Raudaskoski. Viherrakennuslajissa kilpailee OSAOn Jani Kinnunen. Kinnunen valmistui OSAOn Kempele-Limingan yksiköstä viime keväänä ja hän odottaa tulevaa kisamatkaa innostunein mielin.

– Kisoihin on mukava lähteä. Tulemme parini kanssa hyvin toimeen keskenämme. Vaikka alussa jännittääkin, siitä pääsee toisena päivänä eroon. Viimeinen päivä on paras, koska silloin tuntuu, että voi jo olla ihan oma itsensä, Jani kertoo.

Hänellä on aiempaa kokemusta kisaamisesta, sillä hän osallistui viime toukokuussa pidettyihin Taitajakisoihin ja voitti kultaa.

Viherrakentamisalan kilpailuun osallistutaan pareittain. Jaakon kisapari Oscar Lepistö tulee espoolaisesta Omnian ammattiopistosta. Yhteistyö on sujunut nuorilla miehillä saumattomasti ja he ovat matkustaneet vuoroin toistensa luokse harjoittelemaan kisatehtäviä.

– Kilpailutehtävissä on aika paljon vesiaiheita, luonnonkivialue sekä betonikivimuuri. Kilpailun yhtenä teemana ovat jokamiehenoikeudet ja niiden kautta työssä käytetään aika paljon kunttaa, Jani summaa.

Jani on työskennellyt oman alan töissä valmistumisestaan lähtien. Alkaneen talvikauden hän työskentelee auraushommissa. Tulevaisuudensuunnitelmat eivät ole vielä lukkoon lyötyjä, mutta jossain vaiheessa häntä voisi kiinnostaa oman yrityksen perustaminen.

Viheralanopintoja hän suosittelee kaikille heille, jotka tykkäävät työskennellä pihalla sekä niille, jotka tykkäävät luoda uutta ja nähdä kättensä jäljen.

– Olen saanut todella laajan koulutuksen. Siitä on hyötyä kisassa, jossa tarvitaan visuaalista näkemystä, jota tämän vuoden tehtävissä painotetaan.

OSAOn opettajista Göteborgiin lähtee myös kaksi eksperttiä: hitsaukseen tuomariksi Keijo Kivioja ja putkiasennuksen päätuomariksi Sauli Jaara.

EuroSkills Gothenburg 2016 ja Suomen maajoukkue

Göteborgissa 30.11.–4.12.2016 järjestettävä kilpailu on järjestyksessään viides EuroSkills-kilpailu. Suomi on osallistunut EuroSkillsiin vuodesta 2008 eli heti ensimmäisestä kilpailusta alkaen. Suomen maajoukkueessa on 30 nuorta kilpailijaa ja 26 eksperttiä eli tuomaria. Joukkueen kilpailijat on valittu karsintakilpailuissa syksyn 2015 aikana. Monilla on kilpailutaustaa Taitajasta.

Euroskills 2016 alkaa avajaisilla, joita seuraa kolme kilpailupäivää. Neljäntenä päivänä on vuorossa palkintojenjako ja päättäjäiset. Kilpailijat saavat tietää sijoituksensa vasta päättäjäisissä. Kolmen kilpailupäivän aikana tehdään lajista riippuen joko useita pieniä tehtäviä ja töitä tai yksi isompi työ. Esimerkiksi hiusmuotoilussa tehdään useita värjäys- ja leikkaustöitä. Sen sijaan huonekalupuuseppä valmistaa päivien aikana yhden huonekalun. Eri maiden ekspertit suunnittelevat yhdessä kilpailun tehtävän ja arvioinnin kilpailua edeltävän vuoden aikana.

Lisätiedot: Hankepäällikkö Sauli Jaara, sauli.jaara@osao.fi, p. 050 514 0851

Juttu: Saara Kärki

Kuva: Jouni Ylisuutari

24 marraskuuta 2016