OSAO

FI EN
Tulosta
Etusivu / Nyt / Jutut / Sirpa kannustaa toteuttamaan ammatillisia unelmia

Sirpa kannustaa toteuttamaan ammatillisia unelmia

Sirpa kannustaa toteuttamaan ammatillisia unelmia

Sirpa Långström toteuttaa omaa ammatillista unelmaansa osittain Opin portailla -hankkeen tuella. Sirpa kannustaa nyt jokaista itsensä kehittämiseen.

Sirpa Långströmin peruskoulu jäi kesken 7. luokalla. Koulunkäynti ei vain enää kiinnostanut nuorta romanityttöä. Hän oli tuon jälkeen mukana parissakin työtoiminnassa, joissa myös oli mahdollisuus suorittaa eteenpäin kesken jäänyttä oppivelvollisuutta. Mutta muu elämä kiinnosti kuitenkin enemmän.

Nyt kolmikymppisenä Sirpa kertoo ylpeänä, että suoritti peruskoulun loppuun lukuvuoden 2015 - 2016 aikana Oulun aikuislukiossa. Asia naksahti liikkeelle keväällä 2015, kun Opin portailla Pohjois-Pohjanmaalla -hankkeen työntekijä Sabina Valentin otti yhteyttä ja kertoi mahdollisuudesta suorittaa peruskoulu loppuun. Vaikka asia toisaalta innosti, toisaalta se myös epäilytti Sirpaa.

- Minulle vaan tuli semmonen mieli, että nyt riittää. Että ei minua ole luotu kotona istumaan ja nyt on vain otettava itteään niskasta kiinni. Kun Sabina antoi minulle sen paperin täytettäväksi, ajattelin ettei tämä ole minun kohdalla mahollista, minä aina vain poljen paikallaan, kuvailee Sirpa kevään 2015 ajatuksiaan. Sinnikkäästi Sirpa kuitenkin teki peruskoulun loppuun.

Syksyllä 2016 Sirpa sai suureksi ihmeekseen kutsun opiskelemaan sekä catering-alaa että sosiaali- ja terveysalaa. Sirpa valitsi lähihoitajaopinnot Oulun seudun ammattiopistossa. Lähihoitajan ammatti kiinnostaa sen ihmisläheisyyden vuoksi.
- Vähän harmittaa se, ettei jo aikaisemmin tullut lähdettyä koulunpenkille. Kun olisin vähän aikasemmin tajunnut, olisin saanut jo ammatin, ehkä kaksikin, Sirpa harmittelee. 
Kotona kolme alakouluikäistä lasta saa nyt seurata opiskelumyönteisen äitinsä esimerkkiä koulunkäynnissä. Sirpa haluaa näyttää lapsilleen, että koulunkäynti on kivaa eikä mitään pakkopulla. Motivaatiota on nyt kovasti opiskeluun ja ammatin hankkimiseen.

Kannustuksen sanoja muille

Sirpa kannustaa kaikkia opiskelemaan ja ottamaan haasteita vastaan. Mitään ei saavuta, jos ei näe vaivaa ja lähde rohkeasti eteenpäin.
Peruskoulun ysiluokkalaisille, jotka miettivät jatkaako toiselle asteelle vai ei, Sirpa haluaa sanoa, että ammatti on tavallaan ihmisen perusturva:
- Kyllä sitä kerkeää maailmalle lähteä sitten, kun on koulun käynyt ja opiskellut vaikka ammatin.

Sirpa toivoo myös, että eri oppilaitoksilla olisi mahdollisuus järjestää tukea erityisesti opintojen alkuvaiheessa niin romaneille kuin valtaväestöönkin kuuluville. Hänellä on kokemusta siitä, että erityisesti kirjallisten töiden tekeminen on vaativaa. Romani voi joutua Sirpan kokemuksen mukaan tekemään enemmän töitä kuin valtaväestöön kuuluva, koska usein ihmisten ennakkoluulot romaneista ovat tiukassa. On ensin ansaittava toisten luottamus. Usein romanin voi olla hankalaa saada tämän vuoksi edes harjoittelupaikkaa.

Maahanmuuttaja voi oppia asiat yhtä hyvin kuin suomalainen ja romanityöntekijä pystyy kyllä siihen mihin muutkin, Sirpa ja muut Opin portailla Pohjois-Pohjanmaalla -hankkeessa mukana olevat opiskelijat toteavat.

Opin portailla Pohjois-Pohjanmaalla –hanke tekee töitä Suomen vähemmistöryhmiin kuuluvien maahanmuuttajien ja romanien koulutuspolkujen sujuvoittamiseksi. Hanke saa ESR-rahoitusta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen kautta. Hanketta toteuttavat Diakonia-ammattikorkeakoulu, Suomen Diakoniaopisto sekä Oulun seudun ammattiopiston Kontinkankaan yksikkö.

Kirjoittajat: Anne Jauhonen (Suomen Diakoniaopisto) ja Sari Vilminko (Diakonia-ammattikorkeakoulu). Kirjoittajat työskentelevät Opin portailla Pohjois-Pohjanmaalla -hankkeessa

Kuva: Jouni Ylisuutari, OSAO

24 elokuuta 2017

Kommentointi

(Ei otsikkoa)

Hyvä Sirpa serkku

- 01 syyskuuta 2017 klo 17.45

(Ei otsikkoa)

Hyvä sirpA

Nadja - 01 syyskuuta 2017 klo 18.40