OSAO

FI EN
Tulosta
Etusivu / Nyt / Jutut / Skeittilaudat kääntyvät koruiksi

Skeittilaudat kääntyvät koruiksi

Skeittilaudat kääntyvät koruiksi

Artusta tulee puualan artesaani. Hän työstää korumallistoa kierrätysmateriaalista.

Artesaaniksi opiskeleva Arttu Nikkilä käyttää vanhoja skeittilautoja korumallistonsa materiaalina.

Arttu Nikkilän luoma korumallisto syntyi nerokkaasta ideasta. Skeittausta harjoitteleva nuori mies pohti hajonneen lautansa ääressä, että mitä sille voisi tehdä. Silloin hän keksi, että rikki menneitä lautoja voisi käyttää korujen materiaalina. Näin syntyi hänen kierrätysmateriaalista valmistamansa kaulakorut.

– Peruskoulun jälkeen mietin pitkään audiovisuaalisen alan ja puuartesaanin opintojen välillä. Olen aina tykännyt käsillä tekemisestä, joten päätin hakea tänne opiskelemaan. Opinnot ovat vastanneet mielikuviani ja olen päässyt toteuttamaan ideoitani ja oppimaan uutta, Arttu kertoo.

Puualan artesaaniopiskelijat muuttivat vuoden alussa Kaukovainion yksikköön OSAOn Myllytulli-Pikisaaren yksiköstä. Arttu kehuu Kaukovainion työkoneita ja suurempia tiloja. Sen sijaan miljöönä Pikisaari on vertaansa vailla.

NY-yrittäjä luo miniyrityksen

Arttu toimii opintojen ohessa NY-yrittäjänä. NY-yrittäjät perustavat oman miniyrityksen, jossa he toimivat todellisen yrityksen tavoin. Samalla he oppivat yrittäjyyteen liittyviä prosesseja aina yrityksen perustamisesta sen lopettamiseen asti.

– Olen myynyt koruja Pikisaaren myyjäisissä. Opettajani näki töitäni ja suositteli yrittäjyyttä. Pidän siitä, että NY-yrittäjänä voin tehdä työharjoittelun omaan yritykseeni ja pääsen näin panostamaan entistä enemmän tekemiseeni, Arttu kertoo.

Arttu suosittelee alaa kaikille, jotka ovat näppäriä käsistään, tykkäävät luoda uutta eivätkä pelkää isoja koneita tai teriä. Häntä kiinnostavat arkkitehtuuri sekä muotoilu, mutta inspiraatio voi löytyä mistä tahansa asiasta arjessa.

Vapaus luoda

NY-yrittäjyys on ollut nuorten keskuudessa suosittua, sillä samalta luokalta suurimmalla osalla on ollut oma NY-yritys. Arttu voisi tulevaisuudessa miettiä yrittäjyyttä, jos hän keksisi hyvän tuotteen ja sopivan logon.

– Olen saanut vinkkejä työssäoppimisohjaajalta siitä, mitä kannattaisi tehdä. NY-yrittäjyydessä on parasta se, että saa itse suunnitella mitä kaikkea tekee ja millaisia tuotteita valmistaa, Arttu kertoo.

Puualan artesaaniksi voi opiskella OSAOn Kaukovainion tekniikan yksikössä. Muita käsi- ja taideteollisuusalan perustutkinnon ammatteja ovat jalometallialan, rakennusrestauroinnin, tekstiilialan ja vaatetusalan artesaanit.

Teksti: Saara Kärki
Kuvat: Jouni Ylisuutari

19 huhtikuuta 2016