OSAO

FI EN
Tulosta
Etusivu / Nyt / Jutut / Suomen paras nuori kokki tulee OSAOsta

Suomen paras nuori kokki tulee OSAOsta

Suomen paras nuori kokki tulee OSAOsta

Atte on tykännyt ruuanlaitosta jo pienestä pitäen.

OSAOlainen Atte Lassila on Suomen paras nuori kokki. Hänen uralleen ammatillisella koulutuksella on ollut suuri merkitys.

Suomen paras nuori kokki Atte Lassila valmistui OSAOsta viime keväänä. Lassila työskentelee oululaisessa fine dining ravintola Hugossa Oulun uudella seurahuoneella. Syyskuussa Lassila edusti Suomea Manchesterissä järjestetyssä Nuorten kokkien – Le Meilleur Jeune Commis Rôtisseur -kilpailussa. Nuori mies hyppäsi maineikkaaseen joukkoon, sillä aikoinaan samaisen kilpailun on voittanut huippukokki Henri Alén. Lassila sijoittui tuomaripalautteen mukaan kärkipäähän.

– Se oli tosi hieno kokemus. Pääsin ensimmäistä kertaa ikinä maailmanmestaruuskisoihin. Siellä oli oikein mukavaa ja tapasin paljon mielenkiintoisia ihmisiä. Kisa oli kova ja raaka-aineet olivat yllätyksiä, Lassila kertoo.

Kilpailijat saivat kokattavakseen muun muassa kokonaisen kanin ja elävän taskuravun.

– En ollut koskaan laittanut kania tai taskurapua. Menun suunnitteluun oli aikaa puoli tunti siitä kun raaka-aineet oli esitelty. Piti miettiä, miten lähden paloittelemaan kanin. Onneksi muistin joskus nähneeni telkkarissa, miten taskurapuja käsitellään, Lassila kertoo.

Keittiön moniosaaja

Lassila tuntee keittiön kaikki tehtävät läpikotaisin. Siitä on pitänyt huolen hänen nousujohteinen uransa ravintola Hugossa. Hän aloitti siellä neljä vuotta sitten tiskaajana. Sittemmin hän on edennyt keittiöapulaiseksi ja nykyään hän toimii lämpimällä puolella lisukkeiden ja pääraaka-aineiden parissa.

– Olen halunnut tehdä kaikkia töitä keittiössä, jotten jämähdä yhteen hommaan vaan kehityn todelliseksi keittiön moniosaajaksi.

Uravalinta vahvistui Lassilalle yhdeksännen luokan lopulla. Hän on tykännyt ruuanlaitosta jo pienestä pitäen, joten kokin ammatti tuntui mielenkiintoiselta. Myös lapsuudenkodissa on aina kokattu yhdessä.

– Käyn edelleen sunnuntaisin vanhempieni luona syömässä. Tämä työ tuntuu luontaiselta ja pääsen käyttämään luovuuttani. On mahtavaa huomata, miten raaka-aineista syntyy omissa käsissä vaikka mitä, Lassila kertoo.

Koulutus on kaiken perusta

Ammatillisella koulutuksella on ollut Lassilan uralle suuri merkitys. Lassila kehuu OSAOn opettajia ja ammattilaisia. Koulutuspäällikkö Esa Koppelo on ollut mentorina kisoihin valmistautumisessa ja OSAO on tukenut kisatoimintaa.

– Kokkikoulussa oppii ne perusjutut. Ne on aivan tosi tärkeä osata, halusi sitä minkälaiseksi kokiksi tahansa. Niitä tarvitaan niin catering-, suurtalous- kuin fine diniging puolella.

Opiskelijoita hän vinkkaa hakemaan töitä suoraan ravintolasta. Sillä tavoin jää parhaiten mieleen, eikä huku sähköpostimassaan.

– Kannattaa astella suoraan ravintolaan sisään, kysyä keittiömestaria ja tiedustella onko töitä tarjolla. Niin jää parhaiten keittiömestarin muistiin.

Kokiksi voi opiskella OSAOn Myllytullin-Pikisaaren yksikössä. Hotelli-, ravintola- ja cateringalan perustutkinnosta voi valmistua myös tarjoilijaksi tai vastaanottovirkailijaksi.

Lue lisää kokin ammatista »

Teksti: Saara Kärki
Kuva ja video: Jouni Ylisuutari

Juttua on päivitetty 31.10.2016

7 maaliskuuta 2016