OSAO

FI EN
Tulosta
Etusivu / Nyt / Jutut / Tekniikka ja sosiaali- ja terveysala kohtaavat uudessa tutkinnossa

Tekniikka ja sosiaali- ja terveysala kohtaavat uudessa tutkinnossa

Tekniikka ja sosiaali- ja terveysala kohtaavat uudessa tutkinnossa

Haris Dzuho opiskelee tieto- ja tietoliikennetekniikan perustutkintoa. Nao-robotti on rakenteeltaan ihmisenkaltainen robotti, joka voidaan ohjelmoida vaikkapa vetämään jumppaa.

Hyvinvointiteknologiaan painottuvassa opinnoissa pääsee opiskelemaan tietotekniikkaa, tekniikkaa ja hieman myös terveydenhuoltoalaa. Kyseessä on aivan uusi ala, jonka opetus- ja kulttuuriministeriö on käynnistänyt yhteistyössä Opetushallituksen kanssa.

Ensi syksynä alkaa mielenkiintoinen koulutuskokeilu, jossa yhdistetään sosiaali- ja terveysalan opintoja ja tekniikkaa. Valtakunnalliseen kokeiluun osallistuu seitsemän oppilaitosta, joista OSAO on yksi. Oulussa koulutukseen valitaan 16 nuorisoasteen opiskelijaa ja muutaman vuoden päästä saman verran aikuisopiskelijoita.

– Opinnot tähtäävät siihen, että tekniikan avulla halutaan tukea kotona elämistä mahdollisimman pitkään. Opinnoissa yhdistyvät tietotekniikka, robotiikka, tekniikka ja terveydenhuoltoalan tietämys. Tarkoitus on tarjota tekniikan mahdollistavia palveluita ja laitteita apua tarvitseville, kertoo koulutusta koordinoiva tuntiopettaja Janne Nurminen.

Koulutuksessa perehdytään hyvinvointiteknologiajärjestelmien toimintaan, asennukseen, huoltoon ja ylläpitoon sekä asiakkaan toimintakyvyn ylläpitämiseen ja tukemiseen, terveydenhuoltojärjestelmien laiteasennuksiin ja kotiasumisen tukijärjestelmien asennuksiin.

– Valmistuttuaan opiskelijat voivat työskennellä asennus- ja huoltoliikkeissä, sairaalaympäristöjen teknisellä puolella, palvelutaloissa tai laitetoimittajien huollossa. Teemme yhteistyötä sosiaali- ja terveysalan koulutuksen kanssa ja sitä kautta pääsemme perehtymään myös pehmeisiin arvoihin. Samalla opiskelijat saavat eväitä kentällä työskentelyä varten, jolloin he tekevät töitä suoraan apua tarvitsevien parissa, Nurminen kertoo.

Innostusta tarvitaan

Opintojen tarve on lähtenyt liikkeelle hyvin perustavan tarpeen vuoksi. Kansakunta ikääntyy ja halutaan tarjota yhä useammalle mahdollisuus mahdollisimman pitkään kotona-asumiseen. Tekniikan apuvälineillä tämä on mahdollista. Sen lisäksi, että ne auttavat arjessa, ne myös luovat hyvinvointia ja turvallisuuden tunnetta.

– Erilaiset kulunvalvonnat, paikannuspalvelut, turvajärjestelmät sekä muut tietotekniset apuvälineet mahdollistavat ikääntyvien tai muutoin apua tarvitsevien mahdollisimman itsenäisen elämän.

Nurminen suosittelee opintoja reippaille, oma-aloitteisille ja erilaisten ihmisten kanssa toimeentuleville henkilöille. Erityistä teknistä osaamista ei tarvitse, sillä sen oppii opintojen edetessä. Nurminen peräänkuuluttaa enemmänkin innostusta uuden oppimiseen.

– Työssäoppimispaikat tulevat poikkeamaan perinteisistä tekniikan paikoista. Koetamme päästä asiakaspintaan kiinni, suoraan sinne, missä tekniikka kohtaa apua tarvitsevat.


OSAOn Myllytullin yksikössä on kevään yhteishaussa tarjolla uuden hyvinvointiteknologiaan painottuvan koulutuskokeilun lisäksi seuraavat tutkinnot: elintarvikkeiden valmistaja, leipuri-kondiittori, lihatuotteiden valmistaja, parturi-kampaaja, kokki, tarjoilija, kosmetologi, matkailupalveluiden tuottaja, matkailuvirkailija, elektroniikka-asentaja ja ICT-asentaja.

OSAO on muuttamassa pois Myllytullista (Isokatu 1, Oulu) kiinteistössä olevien sisäilmaongelmien vuoksi. Koulutusten uudelleensijoittaminen on parhaillaan selvityksen alla.

Lue lisää tutkinnosta »

Teksti: Saara Kärki ja Marsa Jurvakainen
Kuva ja video: Jouni Ylisuutari

26 tammikuuta 2015

Tunnisteet: asentaja, hyvinvointiteknologia, koulutuskokeilu, sote, tekniikka, terveydenhoito, tietoliikenne,

Kommentointi

aika älykäs tuo robotin keksijä varmaa


J

Henkilö - 19 kesäkuuta 2015 klo 00.06