OSAO

FI EN
Tulosta
Etusivu / Nyt / Jutut / Turvallisuusalan opiskelija hyppäsi opiskelemaan kahvilapalveluita

Turvallisuusalan opiskelija hyppäsi opiskelemaan kahvilapalveluita

Turvallisuusalan opiskelija hyppäsi opiskelemaan kahvilapalveluita

Ammatillisen koulutuksen reformi on jo nyt todellisuutta, kun ammatillisen tutkinnonosan voi opiskella toisesta tutkinnosta. Mahdollisuus on myös lukiolaisilla.

Viime keväästä alkaen valinnaisuus on siirtynyt käytännöksi OSAOssa, raja-aidat on ylitetty. OSAOn Kempeleen-Limingan yksikössä raja-aitoja on ylittänyt seitsemän opiskelijaa, jotka suorittavat hotelli-, ravintola- ja cateringalaan kuuluvaa kahvilapalvelut tutkinnonosaa.

Yksi heistä on Henri Jarkko, joka opiskelee Limingassa turvallisuusalaa. Henri hyppäsi elokuussa suorittamaan kahvilapalvelut tutkinnonosaa.

– Olen joskus työskennellyt tarjoilijana. Turvallisuusala on osa ravintolan toimintaa ja molempia aloja yhdistää asiakaspalvelu, joten tämä kiinnosti, Henri kertoo.

Työllistymisen näkökulmasta monipuolinen osaaminen on eduksi. Hän kuuli tästä mahdollisuudesta opolta. Kun Henri näki koulutuskalenterissa ilmoituksen kahvilapalveluiden kokonaisuudesta, hän otti selvää, miten siihen voi hakeutua.

Kahvilapalvelut tutkinnonosan opinnot on suunniteltu oppilaitoksen, opiskelijan ja työpaikan kanssa yhteistyössä.
– Pyrimme siihen, että opiskelijat räätälöivät itse opinnot, opettaja Anne Vimpari sanoo.

Tutkinnonosat eri perustutkinnoista laajentavat osaamista ja parantaa työllistymistä. Tutkinnonosat ovat mahdollisia myös lukio-opiskelijoille, joille opinnot suunnitellaan siten, että ne eivät haittaa lukio-opintoja.

Opiskelijalle opinnot ovat maksuttomia. Lukio-opiskelija voi myös hakea tunnustamista ja hyväksilukua. Kahvilapalvelut ovat laajuudeltaan 15 opintopistettä. Henri suosittelee kokemusta kaikille.
– Kannattaa katsoa vähän sen oman alan ulkopuolelle ja miettiä, miten se voisi hyödyttää omia opintoja, hän toteaa.

Tällä hetkellä OSAOssa on tarjolla kahvilapalvelut ja yrittäjänä toimiminen tutkinnonosat ja lisää on tulossa.

– Olemme valmistelemassa yritysten kanssa yhteistyössä pikaruokapalvelut tutkinnonosaa, joka sopii erityisen hyvin opiskelijoille, jotka ovat työssä hampurilaispaikoissa opintojen ohessa, Anne Vimpari lisää.

Lue lisää ammatillisesta tutkinnonosatarjonnasta »


Tutkinnonosatarjontaa on kehitetty DigOsPe -hankkeessa. Hankkeessa testataan myös erilaisia sähköisiä välineitä ohjauksen apuna, kuten action –kameraa ja matkapuhelimia. Opiskelija kuvaa omaa toimintaansa ja lähettää videon opettajalle. Opettaja arvioi toiminnan työtilanteissa ja antaa palautteen ja tarvittavan ohjauksen.

Teksti: OSAO
Kuva: Jouni Ylisuutari

11 joulukuuta 2017

Kommentointi