OSAO

FI EN
Tulosta
Etusivu / Nyt / Jutut / Työelämälähtöinen opintopolku avaa uusia uria

Työelämälähtöinen opintopolku avaa uusia uria

Työelämälähtöinen opintopolku avaa uusia uria

Niko ja Jasmin aloittavat joulukuussa työssäoppimisjaksonsa Saariselällä

Työssäoppimisjakso vie kokkiopiskelijat harjoituskeittiöstä laskettelukeskukseen.

Viimeisen vuoden kokkiopiskelijat Niko Ek, 19, ja Jasmin Rahkonen, 18, valmistautuivat aloittamaan joulukuussa työssäoppimisjaksonsa ravintolassa Saariselällä. Ammatillinen koulutus on muutoksessa ja oppilaitoksissa pyritään tunnustamaan osaamista entistä laajemmin. Opiskelijoita rohkaistaan entistä enemmän toteuttamaan opintojaan suoraan työelämässä, kuten Jasmin ja Niko työssäoppimisjaksollaan.

Mikäli opiskelija omaksuu työn sisällöt ja ne vastaavat opintosuunnitelman ammattitaitovaatimuksia, opiskelija voi valmistua normaalia nopeammin. Usein työssäoppimisjakso kohottaa opiskelijan osaamistasoa sekä täydentää oppilaitoksessa opittuja taitoja.

– Siinä saa samalla rahaa ja työkokemusta. Tämä on todella hyvä mahdollisuus itselle, Niko kertoo.

Aiemmat kokemukset työelämästä ovat olleet positiiviset ja kaksikko kertoo saaneensa hyvän vastaanoton työpaikoilla.

– Aina on ollut reilua porukkaa ja mitä pidempään jossain paikassa on ollut, sitä enemmän on saanut itselleen vastuuta, Jasmin kertoo.

Mahdollinen joulun viettäminen kaukana kotoa ei hirvitä nuoria. Nähtäväksi jää, ovatko he läpi joulun töissä. Työssäoppimisjaksolla työvuorot sovitaan työnantajan kanssa.

– Tämä on paljon itsenäisempää kuin koulussa. On mukava päästä kokeilemaan vähän omillaan asumista, Niko kertoo.

Keväällä edessä siintää valmistuminen ja toiveena kummallakin olisi saada heti oman alan töitä. Opinnot ovat sujuneet odotetulla tavalla ja he kehuvat ryhmänsä yhteishenkeä.

– Meillä on ollut tosi hyvä kaveriporukka ja aika on mennyt nopeasti. Mietin yläasteella useampaa jatko-opiskeluvaihtoehtoa, mutta kun luin OSAOn sivuilta kokin ammatista, se alkoi kiinnostaa, Jasmin kertoo.

– Opinnot ovat vastanneet niitä mielikuvia, mitä minulla alasta oli. Ajattelin aluksi vähän kaikenlaista, mutta olen kai salaa aina tykännyt kokkaamisesta ja se veti alalle, Niko summaa.

Niko ja Jasmin kuulivat työmahdollisuudesta Pipo 2 Menolippu työelämään –hankkeen projektipäällikkö Antti Vainiokankaalta, jonka kanssa he kävivät ansioluettelonsa läpi ja hioivat ne valmiiksi. Kummatkin olivat jo valmiiksi kirjoilla työnvälityspalvelussa Staffpointissa, jonka kautta he hakivat paikkoja Saariselältä.

– Kävimme sitten työhaastattelussa ja kuulimme, että saimme paikat. Työsopimus on kuukaudeksi, mutta työnantajan halutessa voimme olla pidempäänkin, Jasmin jatkaa.

Saariselkä on paikkana molemmille melko uusi, sillä he ovat vierailleet siellä aiemmin vain muutaman kerran. Toiveissa olisi ehtiä vapaa-ajalla laskemaan ja nauttimaan maisemista.

Oulun seudun ammattiopistossa Kempeleessä on kevään yhteishaussa tarjolla kokin lisäksi seuraavat tutkinnot: autonkuljettaja, yhdistelmäajoneuvonkuljettaja ja puutarhuri. Yhteishaku on 21.2. – 14.3.2017.

Tutustu kokin tutkintoon »

Teksti: Saara Kärki
Kuva: Jouni Ylisuutari

23 marraskuuta 2016