OSAO

FI EN
Tulosta
Etusivu / Nyt / Jutut / Työmarkkinat tarvitsevat metsäkoneenkuljettajia

Työmarkkinat tarvitsevat metsäkoneenkuljettajia

Työmarkkinat tarvitsevat metsäkoneenkuljettajia

Taivalkoskelle on hankittu uusi harvesteri metsäopetuksen käyttöön.

Suomessa koulutetaan nuorisoasteella tällä hetkellä noin 350 uutta metsäkoneenkuljettajaa vuodessa. Metsäteollisuuden laskelmien mukaan vuonna 2018 tulisi kouluttaa noin 500 uutta nuorisoasteen kuljettajaa, jotta työvoimatarve tulisi tyydytettyä. Suurin syy lisääntyneeseen työvoimatarpeeseen on työntekijöiden eläköityminen ja lisääntyvä kotimaisen puun käyttö.

Puun käyttö on monipuolistunut

Suurimmat lisäykset metsäalalla ovat tapahtuneet sahatavaran ja kartongin tuotannossa. Lisäksi vanhan liiketoiminnan rinnalle on tullut uutta liiketoimintaa esimerkiksi uuden sukupolven biodiesel, bioetanoli, älykkäät rakenneratkaisut, puun ja muiden materiaalien yhdistelmät, biomuovit, biokemikaalit sekä lääkkeet ja kosmetiikka.

Lisääntynyt ja monipuolistunut tuotanto lisäävät puun käyttöä raaka-aineena ja nostavat metsäkoneenkuljettajien koulutustarvetta Suomessa. Puun käyttö on lisääntynyt mm. Metsä Groupissa Äänekoskella, Stora Ensolla Varkaudessa ja UPM:llä Lappeenrannassa ja Kymissä. Finnpulp on kertonut suunnittelevansa Kuopioon 1,4 miljardin euron sellutehdasta. Stora Enso investoi puolestaan 43 miljoonaa euroa uuteen tuotantolinjaan Varkaudessa. Metsä Fibre taas suunnittelee uutta sellutehdasta Äänekoskelle.

Yhteishaussa otetaan 36 opiskelijaa

OSAO kouluttaa metsäkoneenkuljettajia Muhoksella ja Taivalkoskella. Helmikuun 24. päivä alkavassa yhteishaussa metsäkoneenkuljettajakoulutukseen on yhteensä 36 opiskelijapaikkaa.

Oulun seudun ammattiopisto investoi tänä vuonna kuljettajien koulutukseen hankkimalla uuden harvesterin Taivalkosken yksikköön. Harvesterin hankinta vahvistaa edelleen Taivalkosken yksikön konekantaa ja kuljettajakoulutusta. Myös Muhoksen yksikkö on vahvistanut konekantaansa vuokraamalla Komatsulta hakkukoneen opetuskäyttöön.

Luonnonvara-alan opiskelijoille on tarjolla asuntolapaikka sekä kolme lämmintä ruokaa päivässä. Lisäksi opiskelijat saavat käyttää kuntosalia ja harrastaa ammattiin liittyvien laitteiden parissa. Tutkintoon kuuluu myös C-ajokortti. ”Ala sopii niin pojille kuin tytöille. Se vaatii valmiuksia itsenäiseen ja vastuulliseen työhön sekä kohtuulliset ATK-taidot”, opettaja Pertti Nissi sanoo.

Nykyaikana työmaan tieto kulkee digitaalisesti. Kaukana ovat myös ajat pitkään kestävistä työurakoista, sillä nykyään työmaalle kuljetaan kotoa käsin. ”Suosittelen metsäalaa niille, jotka haluavat nähdä työssään kättensä jäljet”, kertoo metsäkoneenkuljettajaksi ensimmäistä vuotta opiskeleva Juho Pankinaho. Hyvää työtilanne miellyttää myös Pankinahoa, joka painottaa sitä yhtenä syynä alanvalintansa takana.

Lue lisää metsäkoneenkuljettajan tutkinnosta »

Teksti: Jouko Karjalainen, Saara Kärki ja Marsa Jurvakainen

Video: Jouni Ylisuutari

11 helmikuuta 2015

Tunnisteet: kuljettaja, metsäala, metsäkone, moto,

Kommentointi