OSAO

FI EN
Tulosta
Etusivu / Nyt / Jutut / Työntekijästä yrittäjän saappaisiin

Työntekijästä yrittäjän saappaisiin

Työntekijästä yrittäjän saappaisiin

Juha-Matti on puuseppä.

Puusepäksi OSAOsta valmistunut Juha-Matti Wallenius löysi työssäoppimisjakson kautta itselleen työpaikan. Jahka aika on kypsä, siirtyy koko yritys hänen vastuulleen.

Laatuvaneri on perinteikäs oululainen yritys, jolla on jo 57 vuoden historia. Puuseppä Juha-Matti Wallenius valmistui vuonna 2012 ja on siitä lähtien työskennellyt Laatuvanerissa. Jo ennen valmistumistaan Wallenius suoritti työssäoppimisjaksonsa samassa paikassa. Tuleva yrittäjyys ei häntä huoleta, sillä toimintatavat ja vastuu ovat ehtineet tulla tutuiksi.

– Kun kyseessä on vanha yritys, on sille ehtinyt muodostua jo tietty asiakaskunta. Paperityöt tulevat varmasti kasvamaan, mutta muuten työ on jo hallussa. Olen päässyt kasvamaan tähän hommaan tekemisen ohessa, Wallenius kertoo.

Wallenius on aina tehnyt töitä käsillään, joten hakeutuminen käsityöläisalalle tuntui luonnolliselta. Kiinnostus alaan on jatkunut opintojen päätyttyä, sillä hän toimii näyttötutkintojen arvioijana OSAOssa.

– On mielenkiintoista nähdä opiskelijoiden töitä. Samalla pääsen kurkkaamaan, minkälaisissa eri paikoissa alan työpaikat ovat.

Monipuoliset työtehtävät innostavat

Vaikka Walleniuksella oli pitkä harrastajapohja, tarjosi koulu hänelle runsaasti uutta opittavaa. Opintojen aikana työkoneet tulivat tutuksi ja työvaiheet selkeämmiksi. Käsillä tekemisen palkitsevuus on tärkeä osa työtä.

– Paljon on toki vielä opittavaa. Harrastaakin ehtii viikonloppuisin. Silloin voin tehdä rauhassa itselleni sitä mitä tarvitsen, Wallenius sanoo.

Opintoja hän suosittelee kaikille heille, joita ala kiinnostaa ja joilla ei ole peukalo keskellä kämmentä. Lisäksi työssä tarvitaan oma-aloitteisuutta sekä tomeruutta.

– Meille tehdään niin yksittäistilauksia kuin sarjatöitä, kaappien kasauksesta aina erikoistöihin, kuten pinnasänkyyn. Parasta työssä on juuri sen monipuolisuus. Tässä ei ole koskaan kahta samanlaista päivää, Wallenius sanoo.

3D on nykypäivää

3D-suunnittelua käytetään puualan yrityksissä tuotemallinnuksessa ja esimerkiksi kalustekokonaisuuksien ja portaiden havainnemalleissa. Suunnittelun lisäksi 3D-mallinnusta hyödynnetään CNC-koneistuksessa monimutkaisten työstöjen tekemisessä.

Syksyllä 2014 OSAO lähti mukaan valtakunnalliseen EDU3D.FI –hankkeeseen, jonka aikana oppilaitos on ottanut 3D-tulostamisen osaksi opetusta. 3D-tulostaminen on ollut opetuskäytössä 2015 syksystä alkaen vapaasti valittavana tutkinnon osana ja se on saanut opiskelijoiden keskuudessa suuren suosion.

– Opetuksen lisäksi teemme myös 3D-tulostuksen palvelutoimintaa. Tulostimia on nyt 5 kappaletta, joista 1 on metallitulostin ja 4 muovitulostimia. Pyrimme pitämään tulostuskaluston ajan tasalla, kertoo lehtori Esko Yrttiaho.

– Puualan opetuksessa voimme soveltaa vapaasti valittavan tutkinnon osan lisäksi 3D-tulostamista CNC-ohjelmoinnissa ja työstössä, Yrttiaho lisää.

teksti: Saara Kärki ja Marsa Jurvakainen

kuva: Jouni Ylisuutari

20 tammikuuta 2016

Tunnisteet: #puuala, #puuseppä, #yhteishaku,

Kommentointi