OSAO

FI EN
Tulosta
Etusivu / Nyt / Jutut / Työpaikat löytyvät kaivoksilta

Työpaikat löytyvät kaivoksilta

Työpaikat löytyvät kaivoksilta

Juuso Vääräniemi, Tiitus Tolonen ja Teemu Ylitalo opiskelevat kaivosmiehiksi. Talvella, kun maa on jäässä, opiskellaan teoriaa ja huolletaan koneita. Keväästä syksyyn harjoitellaan oikeilla työmailla.

Vielä ehtii hakea opiskelupaikkaa syksyksi kaivosmiehen ammatilliseen perustutkintoon.

Kaivosalan koulutus käynnistyi OSAOssa kaksi vuotta sitten. Kaivosmiehen opinnoissa perehdytään louhinnan keskeisiin työtehtäviin. Kaivosmiehen tulee osata säätää ja valvoa louhintaprosessia koneautomaation avulla. Rikastusta opetellaan sekä mekaanisen hienonnuksen että rikastuksen prosesseissa. Maan alle ei opinnoissa kuitenkaan mennä. - Kaivosmiehen työ on pääpiirteissään samanlaista tehtiin sitä maan alla tai päällä, kertoo lehtori Janne Hietala. - Maanalainen kosteus ja luonnonvalon puute eivät sovi kaikille, kaivoksissa aikaisemmin työskennellyt Hietala tietää.

Opetuksessa huippukalusto

OSAOn Taivalkosken yksikössä on hyvät puitteet opiskelulle. Opetuskäytössä on mm. Metson laitosautomatisoitu, tela-alustainen murskausasema sekä simulaattoreita. Luokkaympäristössä koulutussimulaattori helpottaa opiskelijaa ymmärtämään prosessin ja automaation toimintaa ennen oikealle murskausasemalle siirtymistä. Koulun lähimmät kallion- ja soranottoalueet ovat alle 10 kilometrin päässä.

Opiskelijat tekevät urakoita alan yrityksille koulun kalustolla. Sana on kiirinyt työssäoppimassa olleiden opiskelijoiden kautta. -Yksi yrittäjä soitti ja kysyi, että onko teillä koululla sellaiset vehkeet kuin poika kehuu. Sanoin että on, ja urakka tuli meille, Hietala hymähtää.

Kaivosalan opiskelijoiden opetussuunnitelmaan sisältyy myös maarakennusalan opintoja. Opiskelijoille opetetaan koneiden ja laitteiden huoltamista, ja he oppivat tekemään ennakoivaa ja korjaavaa kunnossapitoa. Maarakennus- ja metsäkoneenkuljettajakoulutuksessa opiskelijoilla on mahdollisuus suorittaa kuorma-auton ajokortti. Nämä parantavat opiskelijan työllistymismahdollisuuksia.

Alalle on tyypillistä, että töitä tehdään silloin kun maa on sula. Tiitus Tolonen opiskelee toista vuotta kaivosmieheksi ja on suorittanut jo 8 kuukauden työssäoppimisjakson. - Olin mukana tieurakassa ja yhdessä pihan laajennuksessa. Liuskattiin ojat ja parannettiin tien runkoa. Laitettiin uudet murskat päälle ja tasoitettiin tie, kuvailee Tiitus. Kesälomaa hän ehti pitää 6 viikkoa.

Kaivosalaa uhkaa työvoimapula

Suomessa on lukuisia kannattavaksi laskettuja kaivoshankkeita jo nykyisten toiminnassa olevien kaivosten lisäksi. Kaivosteollisuuteen odotetaan syntyvän työpaikkoja Suomen lisäksi Ruotsiin ja Norjaan. Maanrakennusalan kannalta hankkeilla on suuri työllistävä vaikutus infran rakentamisen kautta. Myös energia-alasta suurimpana Fennovoima-hanke työllistää suoraan ja välillisesti maanrakennusalaa.

Työvoimapulasta kärsivät Ruotsi ja Norja etsivät miljardihankkeilleen tekijöitä Pohjois-Suomesta. Tiitus haluaisi töihin kaivoksille. - Ehdottomasti lähtisin ulkomaille! Minua kiinnostaisi nähdä, miten hommat hoidetaan esimerkiksi Ruotsissa, Australiassa tai Yhdysvalloissa.

Tiituksen koulupäivä alkaa yleensä klo 8 ja päättyy klo 16. Hän asuu koulun asuntolassa ja pelaa iltaisin kavereiden kanssa lentopalloa ja sählyä sekä käy kuntosalilla. - Jos tunnilla kuuntelee ja tekee harjoitukset hyvin, ei iltaisin tarvitse hirveästi päntätä, sanoo Tiitus. Viikonlopuiksi hän matkustaa kotiin Suomussalmelle.

Kaivosalan ennakoidaan tuovan yli 5000 uutta työpaikkaa lähivuosien aikana. Näistä työpaikoista kolmannes suuntautuu louhintaan. - Koulutuksemme valmistaa kaivosmiehiä monipuolisiin työtehtäviin. Kaivosalan työvoimatarve on niin suuri, että koulutettuja kaivosmiehiä tarvitaan 200 lisää joka vuosi, Hietala summaa.

OSAOn Taivalkosken yksikössä voi opiskellla kaivosmiehen lisäksi metsäkoneenkuljettajaksi, maarakennuskoneenkuljettajaksi ja lähihoitajaksi. Haku yhteishaussa vapaaksi jääneille paikoille kestää elokuun loppuun. Opiskelupaikkoja on myös jatkavilla 2. ja 3. luokilla.

Teksti: Marsa Jurvakainen
Kuva ja video: Jouni Ylisuutari

27 helmikuuta 2015

Tunnisteet: kaivosmies, louhinta, maarakennus, Taivalkoski, yhteishaku,

Kommentointi