OSAO

FI EN
Tulosta
Etusivu / Nyt / Jutut / Työssäoppimisessa karttuu kokemus

Työssäoppimisessa karttuu kokemus

Työssäoppimisessa karttuu kokemus

Työssäoppimisessa tavaratalo Halosella Elias Lampela on päässyt somistamaan mallinukkeja. Kokemuksen karttuessa Lampelan tulee osoittaa oppimaansa erilaisten näyttöjen kautta. Kuva: Jouni Ylisuutari

Nuorten aikuisten osaamisohjelma NAO kouluttaa vailla peruskoulun jälkeistä tutkintoa olevia nuoria. Oululainen Elias Lampela opiskelee myynnin ammattitutkintoa ja haaveilee työpaikasta.

Elias Lampelalta löytyy kaikki ominaisuudet, joita hyvältä myyjältä tarvitaan. Hän on kohtelias, ulospäin suuntautunut sekä ammatista innostunut. Siksi ei ole ihme, että Lampela on löytänyt paikkansa tavaratalo Halosen miesten osastolla. Siellä hän on työssäoppimisessa osana nuorten aikuisten osaamisohjelma NAOa. Oppimisjakso kestää reilun vuoden ja kerää Lampelalta pelkkää kiitosta.

– Tämä on osa opiskelemaani myynnin ammattitutkintoa. Teen seitsemäntuntisia päiviä joko aamu- tai iltavuorossa. Meillä on opiskelua Oulun seudun ammattiopisto OSAOn Kaukovainion liiketalouden yksikössä kahden viikon välein, kaksi päivää kerrallaan, Lampela kertoo.

Lampela löysi tien NAO-koulutukseen OSAON internet-sivuilta, joilla hän näki ilmoituksen koulutuksesta ja haki mukaan. Haloselle hän pääsi työssäoppimiseen haastattelujen kautta. Tulijoita olisi ollut enemmänkin, mutta valinta kääntyi Lampelan eduksi.

– Elias oli jo haastattelussa siististi pukeutunut kauluspaitaan ja kravattiin. Se antaa hyvän kuvan hakijasta, puhumattakaan itse haastattelusta, jonka jälkeen päätimme, että valitsemme juuri Eliaksen, Virpi Sivonen-Ulkuniemi Haloselta kertoo.

Lampelan työnkuvaan kuuluvat lähes kaikki samat asiat, joita myyjät normaalistikin tekevät. Päivät kuluvat asiakkaiden palvelemisen, hyllyjen täydentämisen, maksuliikenteen hoitamisen ja asioilla käymisen parissa.

– Tärkeintä työssä on ehdottomasti asiakkaat. Heitä täytyy osata kuunnella ja auttaa mahdollisimman monipuolisesti. Pidän siitä, että vaikka työtehtävät ovat samoja, ovat päivät aina erilaisia, Lampela kertoo.

Vuoden aikana Lampela ehtii nähdä kaikki tavaratalon sesongit. Kiireinen joulu tuli vasta koettua ja edessä ovat vielä kevään pukuaika ja kesän alennusmyynnit. Ne ovat hyvää oppia tulevaisuuden toivetta varten, joka on selkeä: oma työpaikka.

9 tammikuuta 2014

Tunnisteet: aikuiskoulutus, tarina, työssäoppiminen,