OSAO

FI EN
Tulosta
Etusivu / Nyt / Jutut / Uusi ammatti odottaa autoilijaa

Uusi ammatti odottaa autoilijaa

Uusi ammatti odottaa autoilijaa

Seppo Vainikaisen Ikkuna valoon -korunäyttely on Lumijoen kirjastossa lokakuun ajan.

Mittasuhteet vaihtuivat suurista pieniin, kun Seppo Vainikainen jätti rahtarin työt ja aloitti korualan opinnot. Päätöstä ei ole tarvinnut katua, sillä uusi vaihe on innostava ja motivoiva.

Toisen vuoden korualan opiskelijalla Seppo Vainikaisella on mieletön opiskelumotivaatio. Hänestä opiskelu aikuisena on toisenlaista kuin nuorena. Ennen opintojen aloittamista hän ehti toimia lähes 20 vuotta rahtarina ja yrittäjänä. Muutosprosessi uuteen ammattiin kesti kaikkineen kolme vuotta.

– Olin jo pitkään kaivannut muutosta. Ensin laitoin oman auton pois ja ajoin toisille, kunnes lopetin senkin. Näin lehdessä ilmoituksen OSAOn korualasta ja se kiehtoi minua heti. Kaikki opiskelupaikat olivat jo menneet, mutta onneksi syksyllä tuli peruutuspaikka, jonka sain haastattelun kautta, Vainikainen kertoo.

Opinnoista kaikki irti

Opintojen parissa Vainikainen on päässyt osaksi luokkahenkeä ja yhteisöllisyyttä. Aiemmin yksinään työskennelleelle rahtarille muutos on ollut positiivinen kokemus.

Vainikainen haluaa ottaa kahden vuoden opinnoista kaiken mahdollisen irti. Opintojen aikana on mahdollista kokeilla ja testailla erilaisia tekniikoita. Koululla on iltatyöskentelymahdollisuus, jonka ansioista alaan voi perehtymään myös omalla ajalla.

– Kun tätä tulevaisuudessa tekee elääkseen, ei silloin riitä aikaa kokeiluun samalla tavalla. Yrittäjätaustani vuoksi olen jo nyt miettinyt paljon tulevaisuutta ja sitä, millaisen työn voin itselleni luoda. Tällä alalla kun valmiita työpaikkoja ei ole paljon, Vainikainen miettii.

Tuleva työ on osaltaan vaikuttanut myös liminkalaisen mielenkiintoon emalointitekniikkaa kohtaan. Siinä kiehtoo mahdollisuus käyttää värejä. Aiemmin Vainikainen on työskennellyt värien parissa ruiskumaalausharrastuksensa yhteydessä.

Inspiraatio löytyi lapsuudesta

Lumijoen kirjastossa on nähtävillä koruntekijän ensimmäinen näyttely koko lokakuun ajan. Näyttely on saanut nimensä Lumijoen kirkon ikkunoista, jotka toimivat yhden korusarjan inspiraationa. Vainikainen vietti lapsuutensa Lumijoella. Kirkko tuli vuosien aikana tutuksi, sillä hänen isänsä toimi seurakunnan kirkkoherrana.

– Kun korujen taustalla on tarina, tuntuvat työtkin merkityksellisemmiltä. Pyrin rakentamaan näyttelystä sellaisen, jonka haluaisin itsekin nähdä. Tämä on erittäin hyvä harjoitus esillepanosta.

Käsityöläisten oma oppilaitososuuskunta

Vainikainen on vasta perustetun OSAOn oppilaitososuuskunta Artesaarin puheenjohtaja. Yrittäjätaustasta on ollut perustamisprosessissa paljon hyötyä. Yrittäjä on tottunut ajattelemaan aina vähän eteenpäin, eikä nykytilanne ole Vainikaiselle poikkeus. Ajatukset pyörivät jo ensi vuodessa ja valmistumisen jälkeisessä ajassa, jolloin uuden ammatin on tarkoitus tuoda leipä pöytään.

– Osuuskunnan etuina ovat jakaantuvat kustannukset ja vastuu. Näin ei yksittäiselle käsityöläiselle tule liian suurta riskiä kannettavaksi heti alkumetreillä.

Seppo Vainikaisen Ikkuna valoon -korunäyttely Lumijoen kirjastossa 30.10. asti
Avoinna ma - to 12 - 19, pe 10 - 16, la 12 - 15.

Teksti Saara Kärki
Kuvat Jouni Ylisuutari

12 lokakuuta 2015

Tunnisteet: #artesaani, #koruala, #Pikisaari,

Kommentointi